Στο "Κυβερνητικό Πάρκο" σε ανακατασκευασμένα διατηρητέα κτίρια και στα νέα κτίρια θα μετεγκατασταθούν οι υπηρεσίες εννέα Υπουργείων της Ελληνικής Κυβέρνησης, (Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υγείας, Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών) και διαφόρων φορέων (ΑΑΔΕ, ΕΕΣΥΠ ΑΕ, ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ, ΕΤΑΔ ΑΕ), που σήμερα βρίσκονται διάσπαρτα κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, ενώ κάποιες διευθύνσεις ή και υπηρεσίες τους βρίσκονται επίσης στον Πειραιά, το Μαρούσι και τον Χολαργό.
Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο καλύπτει έκταση εμβαδού 154.797,34 τ.μ., της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΒΕΕ - ΕΑΣ.και προβλέπει μέγιστη συνολική δόμηση 148.704 τ.μ. και μέγιστη συνολική κάλυψη 45.257 τ.μ., η οποία αναλύεται ως εξής:
Από το υφιστάμενο κτιριακό δυναμικό διατηρούνται 47.704 τ.μ., τα οποία καλύπτουν επιφάνεια 27,7 περίπου στρεμμάτων. Στο υφιστάμενο δυναμικό θα προστεθούν 98.000 τ.μ. με συνολική επιπλέον κάλυψη 17,6 περίπου στρεμμάτων.
Η εν λόγω έκταση, χωρίζεται σε δύο περιοχές
Στην πρώτη με χρήσεις γης πολεοδομικού κέντρου και μέσο ΣΔ 1,8 και μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος: 28m επιτρέπονται:
1. διοίκηση,
2. κοινωνική πρόνοια,
3. μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις,
4. θρησκευτικοί χώροι,
5. πολιτιστικές εγκαταστάσεις,
6. χώροι συνάθροισης κοινού/συνεδριακά κέντρα,
7. κέντρα έρευνας,
8. εστίαση,
9. αναψυκτήρια,
10. στάθμευση (κτήρια-γήπεδα) αυτοκινήτων μέχρι 3,5 τόνους κοινής χρήσης, μοτοσικλετών και ποδηλάτων,
11. γωνιές ανακύκλωσης
Η δεύτερη Χωρική Ενότητα ορίζεται ως Ελεύθεροι χώροι πρασίνου όπου εκτός από δραστηριότητες ήπιας αναψυχής, όπως παιδικές χαρές κ.λπ., και περιορισμένης έκτασης δραστηριότητες εστίασης και αναψυχής - επιτρέπονται ακόμα:
1. Μικρές υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις.
2. Ανοικτά θέατρα μικρής κλίμακας με απαραίτητους υποστηρικτικούς χώρους και θερινοί κινηματογράφοι
3. Πεζόδρομοι
4. Ποδηλατόδρομοι
5. Πλατείες
6. Γωνιές ανακύκλωσης
7. Αστική γεωργία.
Στα υφιστάμενα κτίσματα, τα οποία αναμένεται να κηρυχθούν διατηρητέα, θα φιλοξενούνται χρήσεις εστίασης, αναψυχής και πολιτιστικών εγκαταστάσεων.
Η κατασκευή και λειτουργία του Κυβερνητικού Πάρκου στις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ μέσω ΣΔΙΤ είχε αποφασισθεί στην συνεδρίαση τη Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας ήδη από το Νοέμβριο του 2022, ενώ ο διαγωνισμός για το έργο που θα υλοποιηθεί με τη διαδικασία της Σύμπραξης μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (μέσω ΣΔΙΤ), σχεδιαζόταν να βγει στον αέρα στις αρχές του 2023 με το κόστος να εκτιμάται αρχικά σε περίπου €250 εκατ