Πάρκο στον εικοστό όροφο ουρανοξύστη
Πάρκο στον εικοστό όροφο ουρανοξύστη

Πάρκο στον εικοστό όροφο ουρανοξύστη

Το κτίριο σχεδιάστηκε από τα αρχιτεκτονικά στούντιο BIG και Carlo Ratti Associati
Βάλια Πολίτη
13.10.2022

Τα αρχιτεκτονικά στούντιο BIG και Carlo Ratti Associati ολοκλήρωσαν έναν ουρανοξύστη ύψους 280 μέτρων (51-όροφο κτίριο) στην καρδιά της οικονομικής περιοχής της Σιγκαπούρης.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία του κτιρίου είναι το 35 μέτρων ύψους τετραώροφο πάρκο με το όνομα Green Oasis, το οποίο βρίσκεται στη μέση του πύργου (από τον 17ο έως τον 21ο όροφο) ανάμεσα στους ορόφους με τα πολυτελή γραφεία και τα serviced residences. Τα τέσσερα συνδεδεμένα επίπεδα είναι γεμάτα με σπειροειδείς διαδρόμους και τροπικά φυτά και δέντρα, προσφέροντας χώρους για εργασία εκδηλώσεις χαλάρωση και άσκηση.

Το κτίριο ολοκληρώθηκε σε μια τοποθεσία που περιέχει δημόσιο χώρο στάθμευσης και κέντρο μικροπωλητών – έναν τύπο υπαίθριας αγοράς που χρησιμοποιείται συνήθως για την πώληση μαγειρεμένων φαγητών.

capitaspring-biophillic-skyscraper-big-carlo-ratti-singapore_dezeen_2364_col_7-scaled.jpg

Στο εσωτερικό υπάρχει ένας συνδυασμός εστιατορίων και χώρων γραφείων, παράλληλα με διαμερίσματα και μια σειρά από κήπους που στοχεύουν να φέρουν τη φύση στην πόλη.

Ο ουρανοξύστης CapitaSpring έκτασης 93.000 τ.μ. ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2018. Με την ολοκλήρωσή του, αποτελεί το δεύτερο ψηλότερο κτίριο στη χώρα, ακολουθούμενο από το Tanjong Pagar Centre των SOM, το οποίο υψώνεται στα 283,7 μέτρα.

capitaspring-biophillic-skyscraper-big-carlo-ratti-singapore_dezeen_2364_col_19.jpg

«Όταν προσκληθήκαμε για πρώτη φορά να συμμετάσχουμε στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, είδαμε μια εξαιρετική ευκαιρία να συνεργαστούμε και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με την BIG για να επιτύχουμε μαζί ένα μοναδικά τολμηρό αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο ιδρυτικός συνεργάτης του Carlo Ratti Associati, Carlo Ratti.

«Είμαι περήφανος για το πώς βελτιώσαμε τους δημόσιους χώρους σε όλο το κτίριο, δημιουργώντας την καλύτερη εμπειρία για όλους τους χρήστες, αξιοποιώντας τόσο την τεχνολογία όσο και την άνευ προηγουμένου ενσωμάτωση με φυσικά στοιχεία», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Στεγάζοντας πάνω από 80.000 φυτά, το CapitaSpring είναι μια αντανάκλαση της φήμης της Σιγκαπούρης ως κηπούπολης, όπου το πράσινο βρίσκεται σε μεγάλο μέρος της σύγχρονης αρχιτεκτονικής της.

Κάθετα στοιχεία σε όλη την πρόσοψη του κτιρίου αποσπώνται για να πλαισιώσουν τις όψεις των χώρων πρασίνου και των κήπων που εμφανίζονται στη βάση, στη μέση και στην ταράτσα.


capitaspring-biophillic-skyscraper-big-carlo-ratti-singapore_dezeen_2364_col_31.jpg

Στην ταράτσα υπάρχει ένας κήπος, με 150 είδη βρώσιμων φυτών που παρέχουν συστατικά για τα εστιατόρια και τις καφετέριες του κτιρίου. Στο επίπεδο του εδάφους, η BIG και ο Carlo Ratti Associati δημιούργησαν ένα γραμμικό πάρκο και μια δημόσια πλατεία.