Η μακρά περίοδος σταθερότητας και οι πολύ φθηνές συνθήκες χρηματοδότησης που απολαμβάναμε πριν φαίνονται ήδη μακριά. Ενώ αρχίζουμε να βλέπουμε το φως στο τέλος του τούνελ, η αστάθεια εξακολουθεί να συνεχίζεται. Ως παίκτες της αγοράς, μπορούμε να επικεντρωθούμε μόνο σε αυτά που ελέγχουμε ή μπορούμε να επηρεάσουμε».
Το σχόλιό του ήταν αποτυπωμένο στο ταμπλό της Συνόδου καθώς οι ομιλητές είχαν φόντο έναν ουρανό με κινούμενα σύννεφα -άλλοτε πυκνά, άλλοτε διάφανα- που όμως άφηναν τον ήλιο να περάσει ως ένδειξη του ότι τα δύσκολα πέρασαν ή καλύτερα του ότι ένας νέος κύκλος ξεκινά για την Ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων.
Στην ετήσια Σύνοδος που φέτος πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο αναλύθηκαν τόσο οι οικονομικές προοπτικές με φόντο τις γεωπολιτικές προκλήσεις και το ενεργειακό μείγμα για τη μετάβαση σε περιβάλλον μηδενικού αποτυπώματος το 2050, αλλά και τον ενδιάμεσο στόχο του τέλους της δεκαετίας.
Την οικονομική ανάλυση έκανε ο οικονομολόγος Ian Shepherdson, ιδρυτής της Pantheon Macroeconomics και ακολούθησε συζήτηση για τα γεωπολιτικά με τον ιστορικό και καθηγητή του Harvard Sir Niall Ferguson, και τον συγγραφέα Lord Andrew Roberts.
Ο καθηγητής, πρώην μέλος του ΔΣ της Γερμανικής ΔΕΗ Graham Weale, ειδικός σε ζητήματα ενεργειακής μετάβασης έθιξε την ανάγκη αναθεώρησης του Green Deal σε πιο ρεαλιστική βάση, αναλύοντας τις υφιστάμενες πηγές παραγωγής ενέργειας, ενώ τις οικονομικές επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων και το επιπλέον κόστος που καλούνται να καταβάλουν οι εταιρείες ανέπτυξαν οι Sven Bienert, MRICS REV, από την πρωτοβουλία CRREM με τον James Wilkinson, επικεφαλής της BlackRock Global Real Asset Securities.
Ο CEO της EPRA Dominique Moerenhout αναφερόμενος στο τοπικό ρυθμιστικό περιβάλλον δήλωσε ότι για πολλούς υποκλάδους ακινήτων ήταν πολύ παραγωγικό και αναφερόμενος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόνισε τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν σε νομοθετικό επίπεδο ώστε μια σειρά προτάσεων όπως, η CSRD και η ταξινόμηση να πάρουν νομοθετικό περίβλημα ώστε ο κλάδος των εισηγμένων να γίνει πιο ελκυστικός για θεσμικά κεφάλαια όπως εκείνα των ασφαλιστικών εταιρειών. Ως προς το θέμα της βιωσιμότητας πρόσθεσε ότι «Αν και οι υποκείμενες προθέσεις είναι θεμιτές, υπάρχει ανάγκη να διασφαλιστεί ότι αυτή η νομοθεσία επιτυγχάνει σωστά τους απώτερους στόχους και δεν παρέχει απλώς ένα βραχυπρόθεσμο πλαίσιο που απλώς προσθέτει στο κόστος συμμόρφωσης».
Στη σύνοδο θίχτηκαν ακόμη οι κυρίαρχες και οι αναδυόμενες τάσεις και η τεχνολογικές εξελίξεις που οδηγούν σε συνδυασμό με την ΑΙ στην ανάπτυξη των Κέντρων Δεδομένων μια αγορά που χρειάζεται τόνους ενέργειας και τεχνογνωσία ικανή να προκαλέσει ανταγωνισμό στις χώρες της Μεσογείου, όπου «καταλήγουν» τα δίκτυα καθαρών πηγών παραγωγής ενέργειας από την Αφρική, με τις Ισπανικές εταιρείες ακινήτων να πρωταγωνιστούν στην ανάπτυξη Data Centers για την κάλυψη των αναγκών της Βόρειας Ευρώπης. Εκτιμάται ότι το κόστος ανάπτυξης που κυμαίνεται στις €10.000 / τμ. δικαιολογεί τα ενοίκια που καλούνται να καταβάλουν τόσο οι hyperscalers (Amazon, Google, Microsoft), όσο και οι Κυβερνήσεις, τα Media, και ο μεγάλος αριθμός εταιρειών που χρησιμοποιεί colocation center για τις αυξημένες ανάγκες αποθήκευσης δεδομένων.
Από τους υπόλοιπους κλάδους ελκυστικότεροι για επενδύσεις εμφανίζονται η κατοικία προς ενοικίαση, οι εγκαταστάσεις βιοτεχνολογίας και ο τουρισμός.