Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση "ενώ η κυβέρνηση καταργεί το μνημονιακού τέλος επιτηδεύματος για τα φυσικά πρόσωπα και κάνει λόγο για επέκταση της κατάργησης και στα νομικά πρόσωπα, ένας ολόκληρος κλάδος οδηγείται σε νέα, στοχευμένη επιβάρυνση.
Με το άρθρο 248 του σχεδίου νόμου «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας και Άλλες Διατάξεις», επιβάλλεται τέλος 600 ευρώ ανά ακίνητο στις εταιρείες διαχείρισης ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, μέσω του χαρακτηρισμού των καταλυμάτων τους ως υποκαταστημάτων".
Σύμφωνα με την STAMA Greece "πρόκειται για μια νομοτεχνικά έωλη και διοικητικά άδικη επιλογή, η οποία:
Παρακάμπτει την έννοια του υποκαταστήματος όπως ορίζεται από τη νομοθεσία.
Συγκρούεται ευθέως με την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο με την απόφαση 602/2025 έκρινε – κατά πλειοψηφία (5-2) – υπέρ της ακύρωσης της εγκυκλίου Ε. 2024 /09-04-2024, με δεσμευτική αιτιολογία, έστω και μη τελεσίδικη.
Παραβλέπει ότι τα καταλύματα βάσει νόμου δεν διαθέτουν προσωπικό, ούτε παρέχουν υπηρεσίες, πλην της νόμιμης υποχρέωσης για κλινοσκεπάσματα".
Αδικία και άνιση μεταχείριση εντός της ίδιας αγοράς
Οι παράγοντες των εταιρειών βραχυχρόνιας μίσθωσης επισημαίνουν ότι η νέα ρύθμιση δημιουργεί ένα καθεστώς διακριτής και επιλεκτικής επιβάρυνσης. Και τούτο καθώς:
- Δεν επιβάλλεται αντίστοιχο τέλος σε άλλες εταιρείες που διαχειρίζονται ακίνητα, όπως μεσιτικά γραφεία ή διαχειριστές πολυκατοικιών και είσπραξης κοινοχρήστων.
- Πλήττει επιχειρήσεις μόνο και μόνο επειδή δραστηριοποιούνται στη βραχυχρόνια μίσθωση.
- Αντί να αναγνωριστεί η φύση της βραχυχρόνιας μίσθωσης ως ενός σύγχρονου και αποκεντρωμένου επιχειρηματικού μοντέλου, επιλέγεται μια ερμηνεία που τη μετατρέπει σε "φορολογικό στόχο". Η διαχείριση καταλυμάτων δεν είναι διασπορά υποκαταστημάτων — είναι μία ενιαία υπηρεσία, οργανωμένη κεντρικά και χωρίς επιτόπια δραστηριότητα.
Υπάρχει ακόμα χρόνος – Ας επικρατήσει η λογική και η ισονομία
Σύμφωνα με την ανακοίνωση "το νέο τέλος που εισάγεται μέσω του άρθρου 248 δεν συνιστά απλώς φορολογική επιβάρυνση, αλλά θεσμική αντίφαση, εφόσον έρχεται σε αντίθεση με την πάγια νομολογία και την ίδια τη φύση του κλάδου.
Ζητούμε:
Την άμεση απόσυρση ή ουσιαστική τροποποίηση του άρθρου.
Την εφαρμογή ενιαίων και διαφανών κανόνων για όλους τους επαγγελματίες διαχείρισης ακινήτων.
Τον σεβασμό στη νομολογία του ΣτΕ, το οποίο ήδη έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα ή την αναμονή της οριστικής εκδίκασης τον Δεκέμβριο.
Οι επαγγελματίες του κλάδου ζητούν ισότιμη μεταχείριση. Με δεδομένο ότι το μέτρο δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή, υπάρχει περιθώριο επαναξιολόγησης".