Η VEIR, μια startup που συνιδρύθηκε από τον απόφοιτο του MIT Tim Heidel, έχει αναπτύξει μια πρωτοποριακή τεχνολογία στη μετάδοση ισχύος. Αυτή η καινοτομία χρησιμοποιεί υπεραγώγιμα καλώδια και ένα προηγμένο σύστημα ψύξης για την ενίσχυση της ικανότητας μετάδοσης, ξεπερνώντας τις συμβατικές γραμμές κατά πέντε έως δέκα φορές. Αυτό επιτρέπει στις γραμμές της εταιρείας να αρχίσουν να μεταφέρουν έως και 400 μεγαβάτ ισχύος αρχικά, με σχέδια να χειριστούν ακόμη περισσότερα στο μέλλον.
Η ανάπτυξη ήρθε εν μέσω πιεστικών παγκόσμιων απαιτήσεων για την ενίσχυση της υποδομής μετάδοσης για την ενοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ανθεκτικότητα του δικτύου.
«Μπορούμε να αναπτύξουμε πολύ υψηλότερα επίπεδα ισχύος σε πολύ χαμηλότερη τάση, και ως εκ τούτου μπορεί να ξεπεράσει τις αντιδράσεις του κοινού καθώς και τα εμπόδια στην επιλογή τοποθεσίας και στην αδειοδότηση», είπε ο κ. Heidel.
Αυτή η σημαντική ανακάλυψη δεν αφορά μόνο την αύξηση της χωρητικότητας ενός δικτύου, αλλά και την υπέρβαση των ρυθμιστικών εμποδίων και αντιρρήσεων από τις τοπικές κοινωνίες που έχουν εμποδίσει πολλά έργα εγκαταστάσεων μεταφοράς ενέργειας στο παρελθόν, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Αμερική και η Ευρώπη, όπου τα νέα συστήματα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για την ενοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του δικτύου.
Η ανάγκη για διευρυμένη ικανότητα μεταφοράς είναι επείγουσα. Με περισσότερα από 10.000 έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που αναζητούν συνδέσεις στο δίκτυο μόνο στις ΗΠΑ και με φιλόδοξους στόχους απαλλαγής από τον άνθρακα που έχουν τεθεί για το 2035, η ζήτηση για ισχυρή ενεργειακή υποδομή δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη.
Ο κ. Heidel υπογραμμίζει ότι οι παραδοσιακοί τρόποι αύξησης της χωρητικότητας του δικτύου συχνά αποτυγχάνουν επειδή είναι περίπλοκοι και αντιμετωπίζουν πολλές αντιδράσεις.
«Η κατασκευή υποδομής μετάδοσης υψηλής ισχύος μπορεί να διαρκέσει μια δεκαετία ή περισσότερο, και υπήρξαν αρκετά παραδείγματα έργων που οι άνθρωποι έπρεπε να εγκαταλείψουν επειδή συνειδητοποιούν ότι υπάρχει τόση πολλή αντίθεση ή ότι υπάρχει υπερβολική πολυπλοκότητα για να το ολοκληρωθεί το έργο αποτελεσματικά», πρόσθεσε στο δελτίο τύπου.
Η προσέγγιση της VEIR όχι μόνο αντιμετωπίζει τις τεχνικές προκλήσεις της αύξησης της μετάδοσης ισχύος, αλλά στοχεύει επίσης στον εξορθολογισμό της διαδικασίας ανάπτυξης.
Χρησιμοποιώντας τις εξελίξεις στα υπεραγώγιμα καλώδια και τα καινοτόμα συστήματα ψύξης, που αναπτύχθηκαν αρχικά εν μέρει από τον Steve Ashworth στο Εθνικό Εργαστήριο του Los Alamos, η τεχνολογία της VEIR υπόσχεται να προσφέρει υψηλότερη απόδοση και αξιοπιστία στη μετάδοση ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις.
Η VEIR σχεδιάζει να ξεκινήσει την πρώτη δοκιμή μεγάλης κλίμακας έως το 2026. Στοχεύει να εξυπηρετήσει εταιρείες κοινής ωφέλειας, data centers, βιομηχανικούς χώρους και κατασκευαστές έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως βασικούς πελάτες. Η αρχική σειρά προϊόντων διαθέτει εντυπωσιακές δυνατότητες, με χωρητικότητα μετάδοσης έως και 400 μεγαβάτ και τάσεις που φτάνουν τα 69 κιλοβολτ.
Στο μέλλον, η εταιρεία στοχεύει σε ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση, ενσωματώνοντας ενδεχομένως γραμμές συνεχούς ρεύματος (DC) για βελτιωμένη απόδοση.