Επανεκκίνηση της κατασκευής του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο
Επανεκκίνηση της κατασκευής του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο

Επανεκκίνηση της κατασκευής του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο

Θα φιλοξενήσει ένα ξενοδοχείο Four Seasons, κατοικίες, γραφεία καθώς και το υψηλότερο deck παρατήρησης σε κτίριο παγκοσμίως
RE+D magazine
18.10.2023

Ξεκίνησαν εκ νέου οι κατασκευαστικές εργασίες του Jeddah Tower στη Σαουδική Αραβία, ο οποίος αναμένεται να γίνει το νέο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, με την προϋπόθεση ότι ο επίσης υπό κατασκευή Dubai Creek Tower δε θα ξεπεράσει το ύψος του.

Σύμφωνα με το περιοδικό Middle East Economic Digest (MEED) με έδρα το Ντουμπάι, οι εργασίες για την ολοκλήρωση του έργου θα διαρκέσουν περίπου μια ακόμα δεκαετία.

Σχεδιασμένος από την Adrian Smith + Gill Gordon Architecture (AS+GG), ο ουρανοξύστης υπολογίζεται ότι θα φτάσει σε ύψος 1.000 μέτρων.

Αυτό θα τον καθιστούσε ψηλότερο από τον σημερινό κάτοχο του ρεκόρ, τον ύψους 828 μέτρων Burj Khalifa στο Ντουμπάι, του οποίου της κατασκευής ηγήθηκε ο Adrian Smith κατά τη διάρκεια της συνεργασίας του με το αρχιτεκτονικό στούντιο Skidmore Owings & Merrill (SOM). Ο ίδιος και ο εταίρος του Gill Gordon ίδρυσαν την ομώνυμη εταιρεία τους το 2006 μετά την αποχώρησή τους από τη SOM.

Τα φωτορεαλιστικά του Jeddah Tower, το οποίο παλαιότερα έφερε την ονομασία Kingdom Tower, δείχνουν μια κομψή κατασκευή με επένδυση από γυαλί με τριγωνικό σχήμα και εσοχές σαν πτερύγια στο πλάι που λεπταίνουν μέχρι μια κορυφή.

Το Jeddah Tower θα φιλοξενήσει ένα ξενοδοχείο Four Seasons, κατοικίες, γραφεία καθώς και το υψηλότερο deck παρατήρησης σε κτίριο παγκοσμίως.

Οι πρώτες εικόνες του μελλοντικού πύργου κυκλοφόρησαν το 2011 και η κατασκευή ξεκίνησε κατά το 2013. Εντούτοις, η κατασκευή του έργου έχει επανειλημμένα διακοπεί, με τελευταίο σε μια σειρά εμποδίων τον COVID 19, ο οποίος έβαλε φρένο και στην κατασκευή του ανταγωνιστικού project του Dubai Creek Tower.

Σύμφωνα με το MEED, η εταιρεία ανάπτυξης Jeddah Economic Company (JEC) αναζητά επί του παρόντος νέες προσφορές για ανάδοχο για την ολοκλήρωση του έργου. Τα θεμέλια του έργου έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ από το 2018 το κτίριο είχε φτάσει στον 63ο όροφο.

Ωστόσο, παρά τις πληροφορίες του MEED, η AS+GG δεν έχει επιβεβαιώσει την κατάσταση προόδου του έργου.

Πάντως, η Σαουδική Αραβία βρίσκεται επί της παρούσης στο επίκεντρο της συζήτησης του κατασκευαστικού κλάδου, με τουλάχιστον 14 μεγάλα έργα να βρίσκονται σε εξέλιξη. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και η πόλη μήκους 170 χιλιομέτρων που φέρει το όνομα The Line, μέρος του έργου της Neom, το οποίο έχει επικριθεί, εκτός από τους αρχιτεκτονικούς και κατασκευαστικούς κύκλους, και από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.