Επέκταση του αεροδρομίου της Σαντορίνης και οικονομικά κίνητρα για χειμερινές πτήσεις στα άμεσα πλάνα της Fraport
Επέκταση του αεροδρομίου της Σαντορίνης και οικονομικά κίνητρα για χειμερινές πτήσεις στα άμεσα πλάνα της Fraport

Επέκταση του αεροδρομίου της Σαντορίνης και οικονομικά κίνητρα για χειμερινές πτήσεις στα άμεσα πλάνα της Fraport

Πολύ καλή χρονιά το 2023 Αισιοδοξία για το 2024
Ειρήνη Θεοφανίδου
22.11.2023

Το 2023 αποτέλεσε μια πολύ καλή χρονιά για τη Fraport Greece καθώς η επιβατική κίνηση αναμένεται να προσεγγίσει τα 33,8 εκατ. επιβάτες σε ετήσια βάση, έναντι 31,19 εκατ. το 2022, ενώ "πέταξαν" και οι συνολικές επενδύσεις της εταιρείας που ανήλθαν σε €1,84 δισ.

Τα παραπάνω δήλωσε σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους ο κ. Γιώργος Βήλος, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece τονίζοντας ότι κατά τη διάρκεια των πρώτων 10μηνών του έτους τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η εταιρεία εξυπηρέτησαν, στο σύνολό τους, 32,3 εκατομμύρια επιβάτες (+8,4% σε σχέση με το 2022), με τη διεθνή κίνηση να αντιστοιχεί στο 80%. 

Οι αφίξεις επιβατών, ανέφερε η εταιρεία, είναι ανάλογες της τουριστικής έκρηξης που σημειώθηκε κατά την εφετινή χρονιά στην Ελλάδα αν και αναμένεται κάποια "λογική κάμψη" το επόμενο διάστημα. 

Μεταξύ άλλων, ο κος Γιώργος Βήλος, ανέφερε ότι "η ανοδική πορεία της επιβατικής κίνησης των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων κατά το πρώτο 10μηνο του έτους αντανακλά την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, που εμπεριέχει και την αναβάθμιση των σχετικών με τον τουρισμό υποδομών όπως αυτών των αεροδρομίων. Παρ’ όλα αυτά, είναι πολύ σημαντικό να παραμείνουμε σε εγρήγορση δεδομένων των ποικίλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο ευρύτερος τουριστικός κλάδος, γεγονός που επιτάσσει την συνεχή ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος βάσει των παγκόσμιων τάσεων, αλλά και των συνεργειών μεταξύ όλων εμάς που βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της τουριστικής αλυσίδας της χώρας μας".

Οπως είπε σχολιάζοντας τις αυξήσεις των τελών "σχετίζονται με την αύξηση του πληθωρισμού" και πρόσθεσε ότι "με βάση την σύμβαση παραχώρησης θα προχωρήσει σε αυξήσεις στο 90% του πληθωρισμού και γι αυτό έχει καλέσει σε δημόσια διαβούλευση τους τοπικούς φορείς στις 14 περιοχές που βρίσκονται τα αεροδρόμια, εντός του Δεκεμβρίου". 

Τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με τον ίδιο τα επόμενα βήματα στα οποία εστιάζει η Farport Greece είναι: η περαιτέρω επέκταση του αεροδρομίου της Σαντορίνης καθώς και σε άλλα αεροδρόμια όπου κρίνεται απαραίτητο, η συνεργασία με όλες τις αεροπορικές εταιρίες ώστε να διατηρηθούν τα υφιστάμενα δρομολόγια, η παροχή οικονομικών κινήτρων για την προσέλκυση επιπλέον πτήσεων κατά τους χειμερινούς μήνες και η συνέχεια σύμπραξης με τοπικούς φορείς (Δήμους, Περιφέρειες κλπ) ώστε να υλοποιούνται από κοινού προωθητικά προγράμματα σε αγορές στόχους. 

Τέλος, όσον αφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει γενικότερα ο κλάδος του τουρισμού και ειδικότερα της αεροπορικής βιομηχανίας τα στελέχη της Fraport εστιάζουν στις γεωπολιτικές εξελίξεις, στην σοβαρή έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και στην άνοδο των τιμών - πληθωρισμού.