Επενδύσεις €170 εκατ. την ερχόμενη διετία από την Cenergy
Επενδύσεις €170 εκατ. την ερχόμενη διετία από την Cenergy

Επενδύσεις €170 εκατ. την ερχόμενη διετία από την Cenergy

RE+D magazine
06.04.2023

Επενδύσεις τουλάχιστον €170 εκατ. μέσα στην επόμενη διετία προγραμματίζει ο όμιλος Cenergy.

Μόνο για στον κλάδο των καλωδίων όπου η εταιρεία αναπτύσσει τις νέες τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν στο άμεσο μέλλον στην αγορά ενέργειας όπως τα υποβρύχια καλώδια υπερυψηλής συνεχούς τάσης και τα δυναμικά καλώδια, την επόμενη διετία, οι αντίστοιχες επενδύσεις θα ξεπεράσουν τα 80 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με παρουσίαση της εταιρείας η εταιρεία έχει κατακτήσει ηγετική θέση σε σημαντικές αγορές της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ασίας, ενώ οι εταιρείες του χαρτοφυλακίου της, Hellenic Cables και Σωληνουργεία Κορίνθου, κατέχουν πλέον κορυφαίες θέσεις διεθνώς στον κλάδο τους.

Για τη χρήση του 2022 η Cenergy Holdings εμφάνισε ισχυρή κερδοφορία, με το αναπροσαρμοσμένο EBITDA να ανέρχεται στα 137 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 31% σε ετήσια βάση. Ταυτόχρονα, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων ανήλθε σε ιστορικά υψηλά, ξεπερνώντας τα 2 δισ. ευρώ. 

Η Cenergy Holdings:

  • Κατέχει περισσότερο από 50% της αγοράς (εξαιρουμένης της Κίνας) στις υποβρύχιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις στις ανεμογεννήτριες εντός των θαλασσίων αιολικών πάρκων. Πρόκειται για διεθνή πρωτιά της εταιρείας.
  • Στα καλώδια σύνδεσης των αιολικών πάρκων με τους υποσταθμούς στην ξηρά και στις διασυνδέσεις δικτύων κατέχει μερίδιο 21% – 22% και κατατάσσεται στην πρώτη τετράδα του κλάδου.
  • Στους υποθαλάσσιους αγωγούς μεταφοράς ορυκτών καυσίμων (εξαιρουμένης της Ρωσίας και της Κίνας) συγκαταλέγεται στις πέντε κορυφαίες διεθνώς βιομηχανίες με μερίδιο 15% με 20%.