Την μερίδα του λέοντος των έργων έχει αναλάβει να εκτελέσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η οποία εκτός από το Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου – Καστέλι του οποίου ο προϋπολογισμός από τα αρχικό ποσό των €520 εκατ. εκτοξεύτηκε στα περίπου €800 εκατ. έχει αναλάβει την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ) – Τμήμα Χανιά–Ηράκλειο προϋπολογισμό περίπου €1,8 δισ. καθώς επίσης και το μεγάλο αρδευτικό ΣΔΙΤ Λασιθίου – Φράγμα Αγίου Ιωάννη & Λιμνοδεξαμενή Χοχλάκια με προϋπολογισμό €75 εκατ.
Στο νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου η πρόοδος των εργασιών έχει φτάσει στο 35%, με την ολοκλήρωση χωματουργικών έργων, του κύριου διαδρόμου απογείωσης και μέρους των τροχοδρόμων, καθώς και των εγκαταστάσεων καυσίμων. Στο Κτίριο Κεντρικού Αεροσταθμού (Terminal) είναι σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες Φέροντα Οργανισμού με ολοκλήρωση του επιπέδου του υπογείου, του ισογείου, του διαδρόμου αφίξεων. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η κατασκευή ειδικών συστημάτων για το Κτίριο Κεντρικού Σταθμού ενώ εκτελούνται οι εργασίες για την κατασκευή της γέφυρας αναχωρήσεων στο κτίριο Αεροσταθμού.
Στα συνοδά έργα περιλαμβάνονται δύο νέες οδικές συνδέσεις: ένας αυτοκινητόδρομος 18 χλμ. προς τον ΒΟΑΚ και μία σύνδεση 6 χλμ. με το Αρκαλοχώρι. Το έργο αναμένεται να παραδοθεί το 2027, αναβαθμίζοντας την αεροπορική εξυπηρέτηση του νησιού και ενισχύοντας τον τουρισμό με περισσότερες απευθείας διεθνείς πτήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει της αρχικής σύμβασης παραχώρησης που επικυρώθηκε από την βουλή τον Μάιο του 2019 με ανάδοχο την κοινοπραξία Ariadne Airport Group (GEK ΤΕΡΝΑ & GMR Airports) ο προϋπολογισμός του έργου κυμαινόταν μεταξύ €480–520 εκατ. Με την πάροδο του χρόνου, προστέθηκαν σημαντικές τροποποιήσεις με
- +€105–113 εκατ. λόγω επέκτασης του τερματικού
- +€130 εκατ. για αλλαγή χάραξης δρόμων εξαιτίας αρχαιολογικών ευρημάτων
- +€80 εκατ. για απαλλοτριώσεις και αρχαιολογικές εργασίες
Ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ) – Τμήμα Χανιά–Ηράκλειο θα αποτελέσει έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και ΛΕΑ, 46 ανισόπεδους κόμβους, 15 σήραγγες συνολικού μήκους 14,5 χλμ. και 40 γέφυρες συνολικού μήκους 8,67 χλμ. Η διαδικασία συμβασιοποίησης έχει ολοκληρωθεί και οι πρώτες εργασίες αναμένονται μέσα στο 2025, με ορίζοντα ολοκλήρωσης 5–6 ετών. Το έργο θα μειώσει σημαντικά τον χρόνο μετακίνησης, θα αυξήσει την οδική ασφάλεια και θα βελτιώσει τη διακίνηση εμπορευμάτων και αγροτικών προϊόντων.
Το αρδευτικό έργο στο Λασίθι, με προϋπολογισμό 74,48 εκατ. ευρώ (55,9 εκατ. ευρώ + ΦΠΑ και 18,58 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης), περιλαμβάνει τη λιμνοδεξαμενή Χοχλάκια χωρητικότητας περίπου 825.000 κυβικών μέτρων και το φράγμα Αγίου Ιωάννη ύψους 52 μ. και χωρητικότητας περίπου 1,7 εκατ. κυβικών μέτρων. Μέσω εκτεταμένων αρδευτικών δικτύων, το έργο θα καλύψει συνολικά περίπου 13.500 στρέμματα σε δύο γεωγραφικές ενότητες (Σητεία και Ιεράπετρα). Αναμένεται να ξεκινήσει το 2025, με το τμήμα της Σητείας να ολοκληρώνεται σε 16–18 μήνες και το σύνολο του έργου σε 42 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Η υλοποίησή του θα διασφαλίσει σταθερή παροχή νερού, θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα στην ξηρασία και θα στηρίξει την τοπική αγροτική παραγωγή.
Σημαντικά έργα στην Κρήτη από την ΑΚΤΩΡ
Η ΑΚΤΩΡ, είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασίες, διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατασκευή κρίσιμων έργων υποδομής στην Κρήτη. Από την ενίσχυση του οδικού δικτύου μέχρι την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών, τα έργα αυτά ενισχύουν την ασφάλεια, την οικονομική ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής στο νησί.
Ο όμιλος έχει αναλάβει να εκτελέσει το τμήμα του ΒΟΑΚ –Χερσόνησος–Μάλια–Νεάπολη προϋπολογισμού €280 εκατ. σε κοινοπραξία που συμμετέχει και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ καθώς και το τμήμα Νεάπολη–Άγιος Νικόλαος προϋπολογισμού €169 εκατ.
Το τμήμα Χερσόνησος–Μάλια–Νεάπολη μήκους 22,5 χλμ. που περιλαμβάνει 5 ανισόπεδους κόμβους, 7 σήραγγες, γέφυρες, αποχετευτικά και αντιπλημμυρικά έργα, φωτισμό και συστήματα οδικής ασφάλειας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη Για το τμήμα Νεάπολη–Άγιος Νικόλαος έχει ήδη υπογραφεί η σύμβαση, με τα πρώτα εργοτάξια να συγκροτούνται άμεσα Το έργο αφορά τη βελτίωση/διαπλάτυνση του υφιστάμενου δρόμου σε αυτοκινητόδρομο δύο λωρίδων + ΛΕΑ σε μήκος 14,5 χλμ., και περιλαμβάνει 3–4 ανισόπεδους κόμβους, γέφυρες, κάτω διαβάσεις, “cut & cover” τεχνικά, αντιστηρίξεις πρανών, υδραυλικά έργα και διευθέτηση ρεμάτων/χειμάρρων.
Ο όμιλος έχει αναλάβει και την κατασκευή των φοιτητικών εστιών σε Ηράκλειο & Ρέθυμνο Το έργο που έχει υπογραφεί πριν από περίπου δύο μήνες υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ, με κατασκευή εντός 36 μηνών και λειτουργία/συντήρηση 30 ετών μια σύμβαση. Πρόκειται για δύο φοιτητικές εστίες με συνολική δυναμικότητα 4.846 κλινών (2.710 στο Ρέθυμνο και 2.136 στο Ηράκλειο), με συνολική επιφάνεια δόμησης άνω των 100.000 τ.μ.