Επενδυτικό πρόγραμμα ύψους €5,5 δισ. "τρέχει" η Τέρνα Ενεργειακή
Επενδυτικό πρόγραμμα ύψους €5,5 δισ. "τρέχει" η Τέρνα Ενεργειακή

Επενδυτικό πρόγραμμα ύψους €5,5 δισ. "τρέχει" η Τέρνα Ενεργειακή

Η εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου από 906 MW στο τέλος του 2022, θα αυξηθεί μέχρι το φθινόπωρο σε πάνω από 1.200 MW.
RE+D magazine
14.06.2023

Την πράσινη μετάβαση επιχειρούν να επιτύχουν οι πολυεθνικοί ενεργειακοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ορυκτών καυσίμων.

Οπως είπε κατά την διάρκεια της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τέρνα Ενεργειακή ο Πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Περιστέρης "εδώ και πάνω από δυο δεκαετίες στην Τέρνα Ενεργειακή διοίκηση, εργαζόμενοι και μέτοχοι μετέτρεψαν την εταιρεία σε πρωτοπόρο στην καθαρή ενέργεια και τον μεγαλύτερο Έλληνα επενδυτή ΑΠΕ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και σήμερα η εταιρεία μας βρίσκεται κατάλληλα τοποθετημένη για να κεφαλαιοποιήσει τη μοναδική εμπειρία της, το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιό της, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά της".

Σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη η εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου από 906 MW στο τέλος του 2022 θα αυξηθεί μέχρι το φθινόπωρο σε πάνω από 1.200 MW. Παράλληλα, πρωτοπόρα και στην Αποθήκευση μεγάλης κλίμακας, προχωράει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα την κατασκευή του έργου της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία (680 MW), ενώ σημαντική ισχύς νέων έργων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (κυρίως φωτοβολταϊκών) είναι έτοιμα προς κατασκευή.

Ως αποτέλεσμα η συνολική ισχύς έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή και έτοιμων προς κατασκευή ξεπερνάει τα 2.000 MW τη συγκεκριμένη περίοδο. Με τα έσοδα που θα αρχίσουν σταδιακά να συνεισφέρουν οι νέες επενδύσεις από το 2023 θα συμβάλλουν στην περαιτέρω μακροχρόνια ανάπτυξη της κερδοφορίας, με απώτερο στόχο τα 6 GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2029.

"Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή όμως δεν επενδύει μόνο στις ΑΠΕ. Υλοποιούμε ένα επενδυτικό πλάνο €5,5 δισ. σε καθαρή ενέργεια, περιβάλλον, κυκλική οικονομία, ενώ ενισχύουμε την παρουσία μας σε πρωτοποριακά έργα τεχνολογίας και καινοτομίας" ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της εισηγμένης και υπογράμμισε ότι "κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταθούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης και να ανταποδώσουμε προσφέροντας σταθερά αξία η οποία ξεπερνά τα €200 εκατ. την τελευταία εξαετία, συνυπολογίζοντας και τα €45 εκατ. του μερίσματος που καλείται να εγκρίνει η Γ.Σ".