Επιμένει πάνω από το 67% ο πληθωρισμός στην Τουρκία
Επιμένει πάνω από το 67% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Επιμένει πάνω από το 67% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένουν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα κορυφωθεί πάνω από το 70% τον Μάιο.
RE+D magazine
04.03.2024

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας εκτινάχθηκε σε υψηλό 15 μηνών με ταχύτερη άνοδο από εκείνη που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι την οποία παρακολουθεί στενά η Κεντρική Τράπεζα που εξακολουθεί να βρίσκεται σε εγρήγορση μετά το "φρένο" της αύξησης των επιτοκίων.

Υποκινούμενη εν μέρει από την εφετινή απότομη αύξηση του κατώτατου μισθού, η αύξηση των τιμών τον Φεβρουάριο επιταχύνθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα στο 67,1% από 64,9% τον Ιανουάριο. Η μέση εκτίμηση σε δημοσκόπηση των αναλυτών του Bloomberg ήταν 66%.

Ο μηνιαίος πληθωρισμός - ένας δείκτης που ελέγχεται ιδιαίτερα από την κεντρική τράπεζα - ξεπέρασε επίσης τις προβλέψεις, παρόλο που υποχώρησε ξανά στο 4,5% από 6,7% τον Ιανουάριο. Παραμένει πολύ πάνω από το επίπεδό του στο τέταρτο τρίμηνο.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένουν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα κορυφωθεί πάνω από το 70% τον Μάιο, αλλά άφησαν τα επιτόκια αμετάβλητα τον περασμένο μήνα, αφού απέδωσαν σωρευτικά 3.650 μονάδες βάσης. Καθώς η κεντρική τράπεζα υιοθετεί προς το παρόν μια "στάση αναμονής", η επιδείνωση των προοπτικών σημαίνει ότι το επίσημο κόστος δανεισμού παραμένει βαθιά κάτω από το μηδέν όταν προσαρμόζεται στις τρέχουσες τιμές.

«Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι με τόσο βαθιά αρνητικά πραγματικά επιτόκια, η νομισματική πολιτική δεν είναι αρκετά σφιχτή για να ευθυγραμμίσει τον πληθωρισμό με τον επίσημο στόχο του 5% και να σταθεροποιήσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Piotr Matys, ανώτερος αναλυτής στην InTouch Capital Markets, ενώ ο ίδιος χαρακτήρισε το επίπεδο του πληθωρισμού της Τουρκίας «απίστευτα υψηλό».