Επιπλέον 5.000 δικαιούχοι στο Πρόγραμμα "Σπίτι μου"
Επιπλέον 5.000 δικαιούχοι στο Πρόγραμμα "Σπίτι μου"

Επιπλέον 5.000 δικαιούχοι στο Πρόγραμμα "Σπίτι μου"

Οι δανειολήπτες θα πρέπει επίσης να μη διαθέτουν άλλη ιδιόκτητη κατοικία που καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες.
RE+D magazine
29.06.2023

Περισσότεροι από 4.500 φάκελοι για χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια του προγράμματος «Σπίτι μου» που έχουν εγκριθεί από τις τράπεζες βρίσκονται στη διαδικασία νομικού ελέγχου.

Οι συνολικές αιτήσεις που υποβλήθηκαν ανήλθαν σε 40.000, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Πλέον το κονδύλι των 500 εκατ. που χρηματοδότησε την πρώτη φάση του προγράμματος έχει εξαντληθεί. Ωστόσο αναμένεται η νέα υπουργός κοινωνικής συνοχής και οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, στην οποία περνάει από δω και πέρα η διαχείριση του προγράμματος «Σπίτι μου» να φέρει σχετικά σύντομα στη Βουλή νομοσχέδιο που να προβλέπει επιπλέον χρηματοδότηση 500 εκατ. ευρώ για την στήριξη άλλων 5.000 νέων προκειμένου να αποκτήσουν το δικό τους διαμέρισμα.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου» νέοι ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών μπορούν να αποκτήσουν κατοικία με μηνιαία δόση σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια της αγοράς, καθώς το 75% του κεφαλαίου χορηγείται άτοκα από τη ΔΥΠΑ, ενώ για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (και όσους αποκτήσουν αυτή την ιδιότητα) το δάνειο είναι άτοκο στο σύνολό του.

Προϋπόθεση για τη λήψη του δανείου θα είναι οι νέοι να έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ και το ανώτατο όριο να διαμορφώνεται στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για το ζευγάρι με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί (κριτήρια επιδόματος θέρμανσης).

Οι δανειολήπτες θα πρέπει επίσης να μη διαθέτουν άλλη ιδιόκτητη κατοικία που καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες. Το τελικό επιτόκιο είναι euribor (τριμήνου) +1%, ενώ για τρίτεκνους και πολύτεκνους, καθώς και όσα ζευγάρια αποκτήσουν 3+ παιδιά κατά τη διάρκεια αποπληρωμής, το δάνειο θα μετατρέπεται σε άτοκο.