Επιστρέφουν οι τουρίστες στα "εξωτικά" ταξίδια
Επιστρέφουν οι τουρίστες στα "εξωτικά" ταξίδια

Επιστρέφουν οι τουρίστες στα "εξωτικά" ταξίδια

Οι διεθνείς επισκέψεις υπερδιπλασιάστηκαν από 63 εκατ. το 2009 σε 139 εκατ. το 2019.
Ειρήνη Θεοφανίδου
24.06.2022

Μετά από περισσότερα από δύο χρόνια lockdown και συνοριακούς ελέγχους, η Νοτιοανατολική Ασία αρχίζει να εμφανίζει κάποια τουριστική κίνηση θυμίζοντας τις παλιές καλές εποχές.

Οι πτήσεις επιστρέφουν σταθερά στα επίπεδα του 2019 στις μεγάλες οικονομίες της περιοχής, με τη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη και τη Μαλαισία να είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί εφέτος, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων πτήσεων Cirium. Στη Σιγκαπούρη, η οποία είχε τις περισσότερες κρατήσεις εισερχόμενων πτήσεων στην περιοχή εφέτος, οι κρατήσεις αυξήθηκαν από περίπου 30% των επιπέδων του 2019 τον Ιανουάριο, σε 48% έως τα μέσα Ιουνίου. Οι Φιλιππίνες σημείωσαν επίσης απότομη άνοδο στις κρατήσεις, από περίπου 20% στις αρχές Ιανουαρίου, σε σχεδόν 40% μέχρι τα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με το Cirium.

Ο τουρισμός είναι μια σημαντική πηγή χρήματος για τη Νοτιοανατολική Ασία, μια περιοχή στην οποία οι διεθνείς επισκέπτες υπερδιπλασιάστηκαν από 63 εκατομμύρια το 2009 σε 139 εκατομμύρια το 2019, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών. Ο κλάδος αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στο Βιετνάμ, τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία και μεταξύ 20% και 25% του ΑΕΠ στην Ταϊλάνδη, την Καμπότζη και τις Φιλιππίνες, σύμφωνα με έκθεση του Μαΐου 2022 που δημοσιεύθηκε από την Asian Development Bank. 

Η πανδημία «ήταν πιθανώς πιο καταστροφική στη Νοτιοανατολική Ασία από τον υπόλοιπο κόσμο [επειδή] οι κυβερνήσεις κράτησαν τα σύνορα κλειστά για σχεδόν δύο χρόνια», δήλωσε ο Γκάρι Μπάουερμαν, διευθυντής της εταιρείας ταξιδιωτικής έρευνας Check-in Asia. «Υπήρξαν ακόμη και περιορισμοί στα ταξίδια εσωτερικού». «Αν το συγκρίνετε με τη Βόρεια Αμερική ή την Ευρώπη, για παράδειγμα, και τα δύο έτη 2020 και 2021… είχαν κάποιες ροές τουρισμού και ταξιδιών», είπε ο ίδιος. 

NA Asia.jpg

Αλλαγή ταξιδιωτικής συνήθειας

Οι περισσότερες χώρες στη Νοτιοανατολική Ασία - συμπεριλαμβανομένης της Σιγκαπούρης, της Ταϊλάνδης, της Ινδονησίας, της Μαλαισίας, του Βιετνάμ και των Φιλιππίνων - έχουν σταματήσει να απαιτούν από πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες να κάνουν τεστ Covid-19 πριν ταξιδέψουν. Αφού η Σιγκαπούρη απέρριψε την απαίτηση τεστ πριν από το ταξίδι τον Απρίλιο, οι επιχειρήσεις «ξεκίνησαν γρήγορα να ανακάμπτυν», δήλωσε ο Stanley Foo, ιδρυτής του τοπικού τουριστικού πρακτορείου Oriental Travel & Tours. Είπε ότι οι ταξιδιώτες κάνουν κράτηση για μεγαλύτερα ταξίδια και ξοδεύουν περισσότερα από πριν.

Πριν από την πανδημία, η εταιρεία έκανε περίπου 20 κρατήσεις ταξιδιών την εβδομάδα, κυρίως για εκδρομές που διαρκούσαν τρεις έως τέσσερις ημέρες. Τώρα, χειρίζεται 25 κρατήσεις την εβδομάδα, μερικές για ταξίδια διάρκειας έως και 10 ημερών. Οι μέσες δαπάνες για εξατομικευμένες εκδρομές αυξήθηκαν από περίπου 2.000 $ ανά άτομο πριν από την πανδημία σε $ 4.000 έως $ 6.000 σήμερα, δήλωσε ο Foo. «Είναι λόγω των λεγόμενων ταξιδιών εκδίκησης», ανέφερε ο ίδιος και συμπλήρωσε «οι πελάτες έχουν αποταμιεύσει αρκετά τα τελευταία δύο χρόνια και τώρα θέλουν να ταξιδέψουν».