Σε προ πανδημίας επίπεδα τα ενοίκια σε Ευρώπη και Αμερική
Σε προ πανδημίας επίπεδα τα ενοίκια σε Ευρώπη και Αμερική

Σε προ πανδημίας επίπεδα τα ενοίκια σε Ευρώπη και Αμερική

Πιο συντηρητικοί ρυθμοί επαναφοράς καταγράφονται στην Ασία
RE+D magazine
16.08.2022

Αύξηση της τάξεως του 3,1% κατά μέσο όρο σημειώθηκε στα ενοίκια κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε όλες τις πόλεις του Savills World Cities Index, έναντι αύξησης 2,4% στην αξία κεφαλαίου, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Οι ελλείψεις σε απόθεμα και η συσσωρευμένη ζήτηση μετά την αύξηση της αστικοποίησης, που συνόδευσε το άνοιγμα των διεθνών συνόρων στα τέλη του 2021, συνέχισαν να τροφοδοτούν την ανάπτυξη.

Η αναβίωση των εταιρικών ταξιδιών, οι αγοραστές που δοκιμάζουν πριν αγοράσουν και η ιεράρχηση του σπιτιού με βάση την δυνατότητα για απομακρυσμένη εργασία είναι όλοι παράγοντες που οδηγούν την ανάπτυξη στις κύριες αγορές ενοικίασης των κορυφαίων πόλεων στον κόσμο, σύμφωνα με τη Savills Prime Residential Index: World Cities.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις ενοικίων, άνω του 5%, σημειώθηκαν σε Νέα Υόρκη, Σιγκαπούρη, Λονδίνο και Λος Άντζελες οι πόλεις που επωφελήθηκαν περισσότερο από την επαναφορά των διεθνών ταξιδιών. Αντίθετα, οι ασιατικές πόλεις όπως το Χονγκ Κονγκ, το Σενζέν και το Χανγκζού είδαν πιο χαμηλές επιδόσεις, εξακολουθώντας να αντιμετωπίζουν προκλήσεις που σχετίζονται με τον Covid-19.

Το εξάμηνο έως τον Ιούνιο του 2022, η μέση ακαθάριστη αρχική απόδοση στις 30 πόλεις του Δείκτη της Savills παρέμεινε στο 3%. Το Ντουμπάι, η Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες είναι οι πόλεις με την υψηλότερη απόδοση, πάνω από 4,5% με την χαμηλότερη να καταγράφεται σε πόλεις του Ασιατικού Ειρηνικού, όπως στο Σίδνεϊ, τη Σεούλ και το Πεκίνο όπου οι αποδόσεις κυμαίνονται από 1,5% έως 2,0%.

Σύμφωνα με τη Savills, oι μεγαλουπόλεις ακμάζουν και πάλι, καθώς οι ενοικιαστές έλκονται από την αστική ζωή που προσφέρουν. Η Νέα Υόρκη έφτασε τα υψηλότερα ενοίκια που έχουν ποτέ καταγραφεί, λόγω των περιορισμένων αποθεμάτων και της ζήτησης για μεγαλύτερους χώρους, για τους οποίους οι ενοικιαστές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν επιπλέον. 

Η Σιγκαπούρη και το Λονδίνο ανέκαμψαν πλήρως από τις πτώσεις ενοικίων που προκλήθηκαν από την πανδημία το πρώτο εξάμηνο του 2022. Χαρακτηριστικά, τα ενοίκια για κατοικίες υψηλών προδιαγραφών στο Λονδίνο σημείωσαν την μεγαλύτερη ετήσια αύξησή τους σε περισσότερα από 20 χρόνια, ξεπερνώντας ακόμη και την ανάκαμψη μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.

Στη Λισαβόνα, το Μαϊάμι και το Ντουμπάι, τα ενοίκια έχουν αυξηθεί ραγδαία, επωφελούμενες από τις ευρύτερες τάσεις στον τρόπο ζωής που παρατηρούνται σε άλλες αγορές, οι οποίες ξεπερνούν όλες το 5%. Ειδικότερα η Λισαβόνα βρίσκεται στη κορυφή του Savills Executive Nomad Index, καθώς οι ενοικιαστές προσελκύονται από μια συγκριτικά προσιτή τοποθεσία, που προσφέρει υψηλή ποιότητα ζωής, περισσότερο χώρο και χαμηλότερο κόστος διαβίωσης.

Συνολικά, τα δύο τρίτα των πόλεων που παρακολουθεί η Savills κατέγραψαν ανάκαμψη ενοικίων στα προ πανδημίας επίπεδα. Τα ενοίκια έχουν επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα μόνο στις μισές από τις πόλεις της Ασίας του Ειρηνικού, αλλά στην Ευρώπη, η οποία είναι ανοιχτή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μόνο το Παρίσι και το Άμστερνταμ δεν έχουν ακόμη καταφέρει να επαναφέρουν τα ενοίκια ακινήτων υψηλής ποιότητας στα επίπεδα προ πανδημίας.

Ενώ οι εταιρικοί ενοικιαστές έχουν αρχίσει να επιστρέφουν, η απομακρυσμένη εργασία και οι διαδικτυακές συναντήσεις οδήγησαν τις εταιρείες να επανεξετάσουν τα επαγγελματικά ταξίδια. Οι εταιρείες και οι εργαζόμενοι επαναξιολογούν επίσης την ανάγκη να ταξιδέψουν λόγω της κλιματικής κρίσης, και αυτό μπορεί να έχει κάποιο αντίκτυπο στη ζήτηση μακροπρόθεσμα.

Εν κατακλείδι, η έλλειψη αποθέματος αναμένεται να συνεχίσει να τροφοδοτεί την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα, ειδικά για τον τύπο κατοικιών που απαιτούν οι κύριοι ενοικιαστές: κεντρικά τοποθετημένες, ποιοτικές μονάδες με περισσότερα διαθέσιμα τετραγωνικά.