Οπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της έρευνας η προσέλκυση νέων ταλέντων αλλά και η διατήρηση της δέσμευσης των εργαζομένων αποτελούν για το 2025 τις δυο πρώτες προκλήσεις του ανθρώπινου δυναμικού σε ποσοστό 56% και 50% αντίστοιχα. Στις προκλήσεις ακολουθούν η διαχείριση των προσδοκιών αναφορικά με τα πακέτα αποδοχών και παροχών, η διατήρηση κορυφαίων επιδόσεων, η διαχείριση έλλειψης δεξιοτήτων, η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η διαχείριση εργαζομένων από διαφορετικές γενιές κ.ά.
Παράλληλα, όπως δείχνει η έρευνα αναμένονται αυξήσεις στους μισθούς από τουλάχιστον 2 στις 3 επιχειρήσεις εντός του τρέχοντος έτους, ενώ σχεδόν οι 6 στις 10 θα αυξήσουν τις θέσεις εργασίας.
Ειδικότερα το 57% των ερωτηθέντων στην έρευνα απάντησε ότι σκοπεύει να αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων εντός του 2025 έναντι του 37% που δεν θα κάνει "καμία αλλαγή". Σημειώνεται ότι εξ αυτών το 32% αφορά σε 1-4 προσωρινές θέσεις και το 23% σε 5-10. Τα ποσοστά για τις μόνιμες θέσεις πέφτουν στο 14% και 9% αντίστοιχα.
Οσον αφορά στους λόγους των προσλήψεων οι ερωτηθέντες απαντούν στην συντρηπτική τους πλειοψηφία (70%) για επιχειρηματική ανάπτυξη, ενώ σε ποσοστό 48% για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και 24% λόγω ανάγκης για άτομα με νέες δεξιότητες στην εταιρεία.
Ποιοι κλάδοι πρωταγωνιστούν
Οι τάσεις που καταγράφονται αφορούν σε θέσεις εργασίας σε διαφόρους κλάδους της οικονομίας, ωστόσο, ο κλάδος της πληροφορικής/τεχνολογίας βρίσκεται στην κορυφή με το εμπόριο και την υγειονομική περίθαλψη και την βιομηχανία - παραγωγή να ακολουθούν αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 62% του δείγματος.
Τα τμήματα στα οποία οι ερωτηθέντες δυσκολεύονται περισσότερο να βρουν τα κατάλληλα ταλέντα είναι κατά 75% στην τεχνολογία / ΙΤ (από 78% πέρυσι), 69% σε μηχανικούς - αρχιτέκτονες, ηλεκτρολόγους, μηχανολόγους κλπ (από 83% σε προηγούμενη έρευνα του 2024) και στο Τμήμα Πωλήσεων κατά 65% (από 37% ένα χρόνο πριν).
Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι σε ορισμένα από τα τμήματα όπου οι ερωτηθέντες αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην εύρεση των καταλληλότερων υποψηφίων συγκαταλέγονται ταυτόχρονα σε εκείνα με τις υψηλότερες προθέσεις πρόσληψης.
Σύμφωνα, τέλος, με την έρευνα σχεδόν η 1/10 επιχειρήσεις που συμμετείχαν απασχολεί από 500 ως και πάνω από 1000 άτομα, ενώ το 28% είναι πολυεθνικές επιχειρήσεις. Αντίθετα στην Ελλάδα σχεδόν το 95% των επιχειρήσεων είναι μικρές και πολύ μικρές, με λιγότερα από δέκα άτομα.