Ευκαιρία για την Ελλάδα το "τέλος" της Golden Visa στην Πορτογαλία
Ευκαιρία για την Ελλάδα το "τέλος" της Golden Visa στην Πορτογαλία

Ευκαιρία για την Ελλάδα το "τέλος" της Golden Visa στην Πορτογαλία

Εξαγγελείες του Πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα για λήξη του προγράμματος με σκοπό να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης προσιτής στέγασης στη χώρα.
Ειρήνη Θεοφανίδου
17.02.2023

Η Πορτογαλία θα τερματίσει το πρόγραμμα της "χρυσής βίζας" για ξένους αγοραστές ακινήτων καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει την έλλειψη οικονομικά προσιτής στέγασης σε μια από τις φτωχότερες οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης.

Για να καταπολεμήσει την κερδοσκοπία στον κλάδο των ακινήτων η κυβέρνηση «θα καταργήσει την έκδοση νέων αδειών χρυσής βίζας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα σε συνέντευξη Τύπου στη Λισαβόνα μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι ξένοι αγοραστές ακινήτων που επιθυμούν να ανανεώσουν την υπάρχουσα χρυσή βίζα τους θα μπορούν να το κάνουν μόνο εάν τα ακίνητά τους χρησιμοποιηθούν ως δικό τους σπίτι ή εάν αυτές οι μονάδες διατεθούν στην αγορά μακροχρόνιας ενοικίασης, είπε o πρωθυπουργός. 

Το πρόγραμμα για την golden visa στην Πορτογαλία σχεδιάστηκε πριν από μια δεκαετία για υπηκόους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως μέρος μιας προσπάθειας να διορθωθούν τα δημόσια οικονομικά της χώρας μετά τη διάσωση από την οικονομική κρίση το 2011 από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Από τότε, η χώρα έχει συγκεντρώσει €6,8 δισ. με το 90% αυτών των χρημάτων να πηγαίνουν στον κλάδο των ακινήτων, σύμφωνα με την Πορτογαλική Υπηρεσία Μετανάστευσης και Συνόρων.

Οι ενδιαφερόμενοι

Τις μισές σχεδόν από τις 11.628 άδειες παραμονής που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, πήραν Κινέζοι υπήκοοι. Οι υποψήφιοι για χρυσή βίζα μέχρι στιγμής υποχρεούνται να πραγματοποιήσουν μια επένδυση σε ακίνητα τουλάχιστον €350.000 ή να δημιουργήσουν τουλάχιστον 10 θέσεις εργασίας στην Πορτογαλία ή να μεταφέρουν €1,5 εκατ. Σύμφωνα με το Bloomberg, παραλλαγές της χρυσής βίζας έχουν υιοθετηθεί σε όλη την Ευρώπη και σε χώρες σε όλο τον κόσμο, από τις ΗΠΑ και τον Καναδά έως και την Ισπανία και την Ελλάδα. Στην Πορτογαλία, ορισμένοι πολιτικοί επέκριναν το πρόγραμμα επειδή αυξάνει τις τιμές των ακινήτων και καθιστά τη στέγαση απρόσιτη για πολλά τμήματα του πληθυσμού. Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν επισημάνει πιθανούς κινδύνους φοροδιαφυγής και ξεπλύματος χρήματος από διεθνείς αγοραστές.

"Παράθυρο" ευκαιρίας 

Η παραπάνω εξέλιξη θα μπορούσε ίσως να αποτελέσει ένα "παράθυρο" ευκαιρίας για προσέλκυση ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα. Μάλιστα το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα στη χώρα μας αυξήθηκε κατακόρυφα τους προηγούμενους μήνες ύστερα από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για διπλασιασμό του ελάχιστου ύψους επένδυσης σε €500.000 από €250.000. Σημειώνεται ότι για τον μήνα Δεκέμβριο του 2022 σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής οι αιτήσεις για νέες άδειες παραμονής έφτασαν τις 1.116 από μόλις 337 που ήταν ένα μήνα πριν δηλαδή τον Σεπτέμβριο καταγράφοντας αύξηση 231%. Για όλη τη χρονιά, πέρυσι, εκδόθηκαν 2.767 νέες άδειες καταγράφοντας άνοδο κατά 81% σε σχέση με το 2021, όταν είχαν χορηγηθεί 1.525. Ωστόσο, ο αριθμός εξακολουθεί να υπολείπεται του 2019, όταν είχε σημειωθεί ιστορικό υψηλό με 3.504 νέες άδειες. Εντός του 2022 υποβλήθηκαν συνολικά 4.264 αιτήσεις για την έκδοση νέων αδειών, αριθμός που μαζί με τις αιτήσεις ανανέωσης αυξάνεται σε 5.547.