Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι από τις 30 Οκτωβρίου, οι εργαζόμενοι από χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο μπορούν να υποβάλουν αίτηση για βίζα εξ αποστάσεως εργασίας και διαμονής.
Απαιτείται απόδειξη φορολογικής κατοικίας, στοιχεία απασχόλησης, όπως σύμβαση και αποδεικτικά του εισοδήματος των εργαζομένων.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει επίσης να έχουν ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα για τους ψηφιακούς νομάδες θα είναι περίπου €3.288 που αντιστοιχεί σε τετραπλάσιο εισόδημα από τον βασικό μισθό της Πορτογαλίας, που είναι επί του παρόντος €822 ($798 ).
Οι ψηφιακοί νομάδες επιλέγουν Ευρώπη
Η κοινότητα των ψηφιακών νομάδων αναπτύσσεται γρήγορα στην Ευρώπη, με όλο και περισσότερες χώρες να δημιουργούν συγκεκριμένες βίζες για αλλοδαπούς να εργαστούν σε αυτές εξ αποστάσεως. Η Κροατία, η Ισλανδία και η Ελλάδα είναι μεταξύ εκείνων που προσφέρουν ήδη αυτό το πρόγραμμα, ενώ άλλες όπως η Ισπανία σχεδιάζουν να τις θεσμοθετήσουν σύντομα.
Ακριβή και χωρίς υποδομές η Ελλάδα
Στην χώρα μας παρέχεται άδεια προσωρινής διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που θέλουν να εργαστούν από απόσταση (ψηφιακοί νομάδες) για χρονική περίοδο έως δώδεκα μήνες που μπορεί να επεκταθεί και στους είκοσι τέσσερις υπό την προϋπόθεση ότι θα διαθέτει επαρκείς πόρους, σε επίπεδο σταθερού εισοδήματος, για την κάλυψη των εξόδων διαβίωσής του κατά τη διάρκεια της διαμονής του στη χώρα, χωρίς να επιβαρύνει το εθνικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Το ύψος των επαρκών πόρων καθορίζεται στα 3.500 ευρώ μηνιαίως. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά είκοσι τοις εκατό (20%) για τον/τη σύζυγο ή τον/την συμβιούντα και κατά δεκαπέντε τοις εκατό (15%) για κάθε τέκνο.
Η πολλά υποσχόμενη αγορά των digital nomads
Οι digital nomads εξελίσσονται σε μια γρήγορα αναπτυσσόμενη, επικερδή αγορά, με πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες κι οικονομίες. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνα, 4,8 εκατ ανεξάρτητοι εργαζόμενοι σήμερα περιγράφονται ως «ψηφιακοί νομάδες» είναι συνήθως άνω των 38 ετών, ενώ ένας στους έξι digital nomads κερδίζει περισσότερα από 75.000 δολάρια ετησίως. Οι περισσότεροι απασχολούνται σε «δημιουργικά» επαγγέλματα (μόδα, τέχνες, σχεδιασμός ιστοσελίδων, συγγραφείς κλπ).
Η Πορτογαλία είναι ήδη κορυφαίος προορισμός για εργασία και διαβίωση στο εξωτερικό. Περίπου 7.000 Αμερικανοί ζούσαν στη χώρα της Νότιας Ευρώπης στα τέλη του 2021, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο Μετανάστευσης και Συνόρων της Πορτογαλίας. Συνολικά, το ποσοστό των αλλοδαπών που ζουν στην Πορτογαλία είναι στο υψηλό όλων των εποχών.
Η Ελλάδα παρά τα πλεονεκτήματα που διαθέτει όσον αφορά στην ποιότητα του περιβάλλοντος, βρίσκεται πίσω σε σχέση με τον ανταγωνισμό καθώς υστερεί σημαντικά σε υποδομές στις μεταφορές που εξασφαλίζουν γρήγορη και άμεση πρόσβαση (διεθνή αεροδρόμια) καθώς στην τεχνολογία (ταχύτητα και ποιότητα σύνδεσης στο Ίντερνετ, ταχύτητα mobile internet, και το σημαντικότερο το χαμηλό κόστος σύνδεσης στο Διαδίκτυο).
Ευρώπη επιλέγουν οι ψηφιακοί νομάδες
6 από τις 8 πιο δημοφιλείς πόλεις για ψηφιακούς νομάδες βρίσκονται στην Ευρώπη, καθώς διαθέτουν ευρυζωνικά δίκτυα με υψηλές ταχύτητες σχετικά χαμηλό κόστος ζωής, χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας.
Η κατάταξη έχει ως εξής:
- Μαδρίτη, Ισπανία
- Πόλη του Μεξικού, Μεξικό
- Πράγα, Τσεχία
- Τιφλίδα, Γεωργία
- Βερολίνο, Γερμανία
- Λισαβόνα, Πορτογαλία
- Πεκίνο, Κίνα
- Ζάγκρεμπ, Κροατία