Οπως αναφέρει η εφημερίδα Milliyet πρόκειται για το Πρόγραμμα Business Visa (BVP), το οποίο όπως λέει η εφημερίδα επικαλούμενη σχετικές πηγές όχι μόνο θα επισπεύσει τις διαδικασίες για προγραμματισμό ραντεβού σε όσους θέλουν να αποκτήσουν βίζα, αλλά θα παρέχει επίσης ένα ειδικό κανάλι επικοινωνίας μέσω email με την αρμόδια υπηρεσία έκδοσης βίζας.
Οι επιλέξιμες εταιρείες πρέπει να έχουν ετήσια έσοδα άνω του $1 εκατ. και να απασχολούν τουλάχιστον 100 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης με έδρα την Τουρκία.
Οι ισχυροί αποδεδειγμένοι δεσμοί με τις ΗΠΑ, όπως η ύπαρξη σημαντικής πελατειακής βάσης, οι συνεργασίες με αμερικανικές εταιρείες και τα τακτικά επαγγελματικά ταξίδια που περιλαμβάνουν τουλάχιστον 20 υπαλλήλους ετησίως, θα διευκολύνουν περαιτέρω τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.
Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα μπορούν να υποβληθούν από εταιρείες από οποιαδήποτε περιοχή της Τουρκίας. Ωστόσο, όλα τα ραντεβού για βίζα στο πλαίσιο του προγράμματος θα οργανωθούν στην τουρκική πρωτεύουσα την Άγκυρα.
Κατά τη διαδικασία έγκρισης, οι εταιρείες θα συνάψουν συμφωνία βάσει του πλαισίου BVP.
Οι αιτήσεις από Τούρκους υπηκόους για να αποκτήσουν βίζα Σένγκεν ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο, με το ποσοστό απόρριψης να ανέρχεται στο 16,1%, κοστίζοντας στους ταξιδιώτες εκατομμύρια ευρώ πέρυσι.
Μόνο 867.545 αιτήσεις Τούρκων πολιτών έγιναν δεκτές το 2023, χρονιά όπου δαπανήθηκαν περίπου €68 εκατ. για εγκεκριμένες βίζες, ενώ €13 εκατ. έγιναν "καπνός" καθώς αρνήθηκαν σχεδόν 170.000 βίζες, σύμφωνα με το Schengen.News.