Φόροι ακίνητης περιουσίας "τρώνε" τα έσοδα του Amancio Ortega (ZARA)
Φόροι ακίνητης περιουσίας "τρώνε" τα έσοδα του Amancio Ortega (ZARA)

Φόροι ακίνητης περιουσίας "τρώνε" τα έσοδα του Amancio Ortega (ZARA)

Τα πολυτελή ακίνητα και τα μεγάλα μερίσματα του Ισπανού μεγιστάνα.
Ειρήνη Θεοφανίδου
27.03.2023

Ο Ισπανός δισεκατομμυριούχος Amancio Ortega έχει ένα πρόβλημα που δεν το έχουν οι περισσότεροι μεγιστάνες του κόσμου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, κάθε χρόνο, ο μεγαλύτερος μέτοχος του ιδιοκτήτη της Zara, Inditex SA, πρέπει να επενδύει γρήγορα τα δισεκατομμύρια που κερδίζει από τον μεγαλύτερο όμιλο λιανικής πώλησης ένδυσης - υπόδυσης στον κόσμο διαφορετικά αντιμετωπίζει την προοπτική να παραδώσει ένα μέρος αυτών των εσόδων σε φόρους περιουσίας.

Καθώς η συνεχής επιτυχία του Zara διογκώνει τα ταμεία του Ortega με συνεχώς αυξανόμενες ροές μερισμάτων, η γρήγορη διάθεση αυτών των χρημάτων αποτελεί πραγματική πρόκληση. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Inditex ανακοίνωσε άλμα 29% στην πληρωμή της, δίνοντας στον 86χρονο μεγιστάνα κοντά στα €2 δισ.

Το family office Pontegadea του Amancio Ortega, έχει έναν χρόνο για να επενδύσει αυτά τα χρήματα αυτά  με τρόπο ώστε να θεωρείται ότι δημιουργούν οικονομική δραστηριότητα, όπως ακίνητα και ενεργειακές υποδομές ή μερίδια τουλάχιστον 5% σε εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες. Τα αμοιβαία κεφάλαια και τα μετρητά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων

Η Pontegadea να διοχετεύει τα μερίσματα της Inditex – περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια δολάρια από την αρχική δημόσια προσφορά της εταιρείας το 2001, όπως δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg – σε προσεκτικά επιλεγμένα περιουσιακά στοιχεία, κυρίως αστικά ακίνητα. Ο Ortega έχει στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων του σημαντικά περιουσιακά στοιχεία όπως το Haughwout Building της Νέας Υόρκης, το Southeast Financial Center στο Μαϊάμι, το Royal Bank Plaza στο Τορόντο και το The Post Building στο Λονδίνο καθώς και πολλά εμπορικά ακίνητα σε μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις αλλά και στις ΗΠΑ που μισθώνει στο Facebook, την Amazon.com Inc., τη Zara, ακόμη και την H&M. Τα περιουσιακά στοιχεία του Ισπανού μεγιστάνα υπολογίζονται σε €15,3 δισ. το 2021. Η Pontegadea έχει έκτοτε δαπανήσει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε τουλάχιστον 10 ακίνητα στη Βόρεια Αμερική και τη Βρετανία, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.