Foster και Arup ανεβάζουν τον πήχη στις κατασκευές
Foster και Arup ανεβάζουν τον πήχη στις κατασκευές

Foster και Arup ανεβάζουν τον πήχη στις κατασκευές

Τα κεντρικά γραφεία της μεγαλύτερης κατασκευάστριας μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον κόσμο
RE+D magazine
12.01.2023

Τοποθετημένο στο Shenzhen της Νότιας Κίνας, ο νέος κόμβος τεχνολογίας και καινοτομίας που σχεδιάστηκε από την Foster + Partners αποτελεί τα κεντρικά γραφεία της μεγαλύτερης κατασκευάστριας μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον κόσμο, της DJI. Το Innovation Hub αποσκοπεί να γίνει δημιουργικός, εμπορικός, κοινωνικός και πολιτιστικός καταλύτης για την ευρύτερη περιοχή.

Η ανάπτυξη περιλαμβάνει δύο πύργους ύψους 213 μ. και 195 μ. που συνδέονται από μια πλωτή γέφυρα, παρέχοντας ένα μοναδικό περιβάλλον έρευνας και γραφειακών χώρων, καθώς και χώρους για την επίδειξη των drone τελευταίας τεχνολογίας της εταιρείας. Σε συνεργασία με τον διάσημο αρχιτέκτονα Foster + Partners, η Arup παρείχε ολοκληρωμένες υπηρεσίες μηχανικού σχεδιασμού, για να βοηθήσει στην υλοποίηση αυτού του φουτουριστικού κτιρίου ορόσημου. 

Το συγκρότημα έχει σχεδιαστεί για να θέσει ένα σημείο αναφοράς για μελλοντικά κτίρια Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D), όσον αφορά τη δομική απόδοση και τη βιωσιμότητα. Οι δύο πύργοι είναι τοποθετημένοι σε μια έκταση 17.606 τ.μ., υπερυψωμένοι από το έδαφος για να παρέχουν όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο στο ισόγειο, προσφέροντας έναν δημόσιο χώρο πρασίνου για τους εργαζόμενους και την κοινότητα. 

2000x11259ARUPDJI17p20220925update9.jpg

Για μεγαλύτερο οπτικό δυναμισμό, κάθε πύργος είναι διατεταγμένος σε έξι ασύμμετρα τετράγωνα που προεξέχουν από έναν κεντρικό πυρήνα, δημιουργώντας ένα αιωρούμενο εφέ και μια φουτουριστική αίσθηση, και προσφέροντας συνολική ωφέλιμη επιφάνεια 242.000 τ.μ. Τα κενά μεταξύ των τετραγώνων διαμορφώνουν υπαίθριες βεράντες. 

Η ριζοσπαστικής αρχιτεκτονικής μορφής και τα πλωτά μπλοκ στηρίζονται στον καινοτόμο σχεδιασμό. Το κτίριο είναι εξοπλισμένο με μια ελαφριά κατασκευή που στηρίζεται στον πυρήνα, το μόνο δομικό στοιχείο που φτάνει μέχρι το έδαφος και το υπόγειο. Αυτό επιτρέπει την τοποθέτηση των μπλοκ με τις πλάκες δαπέδου αναρτημένες από τα επάνω διαγώνια στοιχεία που δένουν τη δομή στον πυρήνα. 

Κάθε πλωτό μπλοκ προσφέρει έναν χώρο δοκιμής drone 4 ορόφων στην κορυφή, με 10-14 πλάκες δαπέδου για λειτουργίες R&D να κρέμονται από κάτω. Χάρη σε αυτή τη μοναδική δομή και την εκτεθειμένη χαλύβδινη κατασκευή, ο χώρος του γραφείου απολαμβάνει μια μεγάλη έκταση χωρίς κολώνες και ευέλικτο χώρο με γυάλινο τοίχο 270 μοιρών, δημιουργώντας μια αίσθηση υψηλής τεχνολογίας. 

2000x11258ARUP  DJI17p  20220925 update8.jpg

Αναφορικά με την κρεμαστή γέφυρα που συνδέει τους δύο πύργους, η ομάδα σχεδιασμού έλαβε υπόψη την αισθητική της γέφυρας, τη δομική της σταθερότητα και τη σεισμική αντοχή. Αναγνωρίζοντας ότι στα 100 μέτρα πάνω από το έδαφος η γέφυρα είναι επιρρεπής σε ισχυρούς ανέμους η ομάδα χρησιμοποίησε ειδικό σχεδιασμό αιολικής μηχανικής για να καταστείλει την αστάθεια που προκαλείται από τον άνεμο. 

Ο σχεδιασμός των ανελκυστήρων αποτέλεσε μία ακόμα πρόκληση, με ένα σύστημα διπλού ανελκυστήρα να υιοθετείται τελικά για να καλύψει τις ανάγκες κυκλοφορίας μεταξύ διαφορετικών ορόφων στα κεντρικά γραφεία της DJI. Αυτό το σύστημα όχι μόνο βελτιστοποιεί την απόδοση ανύψωσης και μειώνει την κατανάλωση ενέργειας κατά τις ώρες εκτός αιχμής, αλλά μειώνει επίσης τον αριθμό των φρεατίων που απαιτούνται, με σκοπό να αυξάνεται η ωφέλιμη επιφάνεια του γραφείου. 

Τέλος, δεδομένης της εκτεταμένης χρήσης εκτεθειμένου χάλυβα στο έργο, πραγματοποιήθηκαν σε βάθος μελέτες αντιδιαβρωτικής και πυροπροστασίας για να διασφαλίσουν την στιβαρότητα της δομής του κτιρίου σε περίπτωση πυρκαγιάς. Προηγμένες αναλύσεις μοντελοποίησης υπαίθριων πυρκαγιών χρησιμοποιήθηκαν για να διαπιστωθεί η θερμοκρασία πρόσκρουσης στις εκτεθειμένες δοκούς, τα υποστυλώματα, τη διαγώνια στήριξη και άλλα εξαρτήματα. Διάφοροι παράγοντες, όπως το μέγεθος των δομικών στοιχείων, η μορφή της δύναμης και η διάταξη του στρώματος πυροπροστασίας ελήφθησαν επίσης υπόψη για τη βελτίωση της αντοχής στις καιρικές συνθήκες και τη διευκόλυνση της συντήρησης του κτιρίου.