"Φρένο" στα airbnb βάζει ο Δήμος Παρισίων
"Φρένο" στα airbnb βάζει ο Δήμος Παρισίων

"Φρένο" στα airbnb βάζει ο Δήμος Παρισίων

Σημειώνεται ότι 86.000 τετραγωνικά μέτρα καταστημάτων έχουν ήδη μετατραπεί σε τουριστικά καταλύματα, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 36% συνολικής επιφάνειας στο κέντρο του Παρισιού.
RE+D magazine
15.05.2023

Σε μια προσπάθεια να προστατέψει τους κατοίκους του ο Δήμος Παρισίου αποφάσισε να απαγορεύσει τα νέα επιπλωμένα τουριστικά καταλύματα από επαγγελματικές εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης σε περιοχές τουριστικής υπερσυγκέντρωσης που υποφέρουν από έλλειψη στέγης.

Το εν λόγω μέτρο, το οποίο θα συμπεριληφθεί στο μελλοντικό τοπικό αστικό σχέδιο (PLU) που θα ψηφιστεί τον ερχόμενο Ιούνιο, θα μπορούσε να αφορά στο κέντρο του Παρισιού, αλλά και σε ορισμένες περιοχές που υπάρχουν πολλά επιπλωμένα καταλύματα, όπως οι Grands Boulevards, τα Ηλύσια Πεδία, η περιοχή γύρω από το κανάλι Saint-Martin, η Μονμάρτρη ή ο Πύργος του Άιφελ. 

Το μέτρο αυτό δεν θα ισχύει για ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν περιστασιακά την κύρια κατοικία τους για έως και 120 ημέρες το χρόνο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τον ιστότοπο αναλύσεων InsideAirbnb περίπου 65700 καταλύματα διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση μέσω της πλατφόρμας. Από αυτά τα 16.500 (29,1%) αφορούν κατοικίες που ενοικιάζονται για διάστημα μεγαλύτερο των 120 ημερών ανά έτος. Το σχετικό νομοσχέδιο αναφορικά με την ρύθμιση της μετατροπής των κτιρίων σε επιπλωμένα τουριστικά καταλύματα θα συζητηθεί τον Ιούνιο τ.έ. στην Εθνοσυνέλευση.

Σημειώνεται ότι 86.000 τετραγωνικά μέτρα καταστημάτων έχουν ήδη μετατραπεί σε τουριστικά καταλύματα, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 36% συνολικής επιφάνειας στο κέντρο του Παρισιού, όπου σχεδόν ένα στα οκτώ καταστήματα έχει υποστεί αυτή τη μεταμόρφωση μεταξύ 2020 και 2022.