Φρένο στις παγκόσμιες αγορές κατοικίας φέρνει το 2023
Φρένο στις παγκόσμιες αγορές κατοικίας φέρνει το  2023

Φρένο στις παγκόσμιες αγορές κατοικίας φέρνει το 2023

Που βρίσκεται η Ελλάδα, σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες παγκόσμιες αγορές
Βάλια Πολίτη
15.02.2023

Μετά από δύο χρόνια εντυπωσιακής ανάπτυξης, οι περισσότερες από τις κύριες αγορές κατοικιών θα βιώσουν σημαντική επιβράδυνση κατά το 2023, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Savills.

Από τις 30 μεγαλουπόλεις του δείκτη της Savills, οι 17 θα σημειώσουν επιβράδυνση στην αύξηση της αξίας των οικιστικών ακινήτων, σε σύγκριση με το 2022. 

Ωστόσο, 13 πόλεις προβλέπεται ότι θα σημειώσουν ίση ή και ελαφρώς αυξημένη ανάπτυξη κατά το τρέχον έτος, ενώ τα ενοίκια θα διατηρήσουν θετικό πρόσημο. Ανάμεσα τους και η ελληνική πρωτεύουσα η οποία σύμφωνα με τις προβλέψεις της Savills, ενδέχεται να σημειώσει αύξηση 0%-1.9%, σε σύγκριση με το περασμένο έτος. 

average cappital growth savills.png
Παρόμοια επίπεδα αύξησης της αξίας των οικιστικών ακινήτων προβλέπονται γενικότερα για τις πόλεις της Νότιας Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Λισαβόνα, η Ρώμη, το Μιλάνο, η Βαρκελώνη και η Μαδρίτη, όπου τα ακίνητα υψηλών προδιαγραφών είναι ιδιαίτερα περιζήτητα σε περιόδους οικονομικής αστάθειας, ως ασφαλής επενδυτική επιλογή και αντιστάθμιση του πληθωρισμού.

Η θέση της Αθήνας

Στην καλύτερη θέση σε σχέση με τις πόλεις της Νότιας Ευρώπης βρίσκεται η Αθήνα η οποία καταλαμβάνει την 5η θέση παγκοσμίως, όσον αφορά την απόδοση ενοικίων για κατοικίες υψηλών προδιαγραφών, η οποία άγγιξε το 4% το Δεκέμβριο του 2022, αμέσως μετά από τις αποδόσεις του Ντουμπάι, του Λος Άντζελες, της Νέας Υόρκης και του Κέιπ Τάουν.  

residential yields savills.png

Ντουμπάι και Σιγκαπούρη οδηγούν το ράλλυ της αύξησης των τιμών

Στις πόλεις του Ντουμπάι και της Σιγκαπούρης προβλέπεται ότι θα σημειωθούν οι μεγαλύτερες αυξήσεις των τιμών κατοικίας υψηλών προδιαγραφών παγκοσμίως για το 2023. Και οι δύο πόλεις θα συνεχίσουν να επωφελούνται από το γεγονός οτι αποτελούν επιλογή για άτομα υψηλών εισοδημάτων, αλλά δεν θα μείνουν ανέγγιχτες από τα υψηλότερα επιτόκια και τις ευρύτερες οικονομικές δυσκολίες. 

Για παράδειγμα, η πρόβλεψη αύξησης της τιμής ακινήτων υψηλών προδιαγραφών στο Ντουμπάι μεταξύ 6% και 7,9% το 2023, είναι πολύ χαμηλότερη από την αύξηση 12,4% που κατέγραψε το 2022. Ομοίως, η προβλεπόμενη αύξηση της αρχικής αξίας των κατοικιών της Σιγκαπούρης μεταξύ 6% και 7,9%, απέχει πολύ της αύξησης του 25,4% που κατέγραψε πέρυσι.
  

Αυξάνονται και τα ενοίκια στις μεγαλουπόλεις

Τα βασικά ενοίκια της Νέας Υόρκης ανέκαμψαν σε υψηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα, υποβοηθούμενη από την έντονη εγχώρια αγορά και την αυξανόμενη ζήτηση για πολυτελή διαμερίσματα που προσφέρουν ανέσεις, ασφάλεια και υπηρεσίες. Ως αποτέλεσμα, τα μέσα ενοίκια για ακίνητα σε κτίρια με θυρωρό αυξήθηκαν κατά 53%, από 3.270 $ τον Δεκέμβριο του 2020, σε σχεδόν 5.000 $ στο τέλος του 2022.

Η Λισαβόνα και το Ντουμπάι επωφελήθηκαν και οι δύο από την εισροή ατόμων που προσελκύονται από τα κλίματα αυτών των πόλεων και την ποιότητα ζωής που προσφέρουν, που υποστηρίζεται από ισχυρά επιχειρηματικά περιβάλλοντα, με τα αρχικά ενοίκια να αυξάνονται κατά 25,4% και 22,9% αντίστοιχα πέρυσι.

current rents, Savills.png

Παρά, όμως την πρόσφατη ανατίμηση των τιμών, η Λισαβόνα παραμένει σε ανταγωνιστικές τιμές, για πρωτεύουσα της Δυτικής Ευρώπης, με ενοίκια 23% χαμηλότερα από το Βερολίνο και 55% χαμηλότερα από το Λονδίνο. Λιγότερο ανταγωνιστικά  κινείται η αγορά της Αθήνας, με το εβδομαδιαίο ενοίκιο στα 8,45 € ανά μ2, τιμή που την κατατάσσει στη 10η θέση, πάνω από πολλές μεγαλουπόλεις της λίστας της Savills.

Πηγή: Savills Prime Residential Index: World Cities 2023