Φθηνότερες οι κατοικίες στη Βρετανία για όσους πληρώνουν σε δολάρια
Φθηνότερες οι κατοικίες στη Βρετανία για όσους πληρώνουν σε δολάρια

Φθηνότερες οι κατοικίες στη Βρετανία για όσους πληρώνουν σε δολάρια

Ο Steve Schwarzman, ο δισεκατομμυριούχος CEO και πρόεδρος της Blackstone, μόλις αγόρασε ένα ιστορικό κτήμα 2.500 στρεμμάτων στην κομητεία Wiltshire.
Ειρήνη Θεοφανίδου
03.10.2022

Οι Αμερικανοί αγοραστές κατοικιών αναζητούν ευκαιρίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η ασθενέστερη στερλίνα συμβάλλει σε διψήφια μείωση των τιμών.

Η πτώση του βρετανικού νομίσματος, η οποία είναι αγγίζει το17,5% έναντι του δολαρίου μέχρι σήμερα, έχει κάνει τα ακίνητα του Ηνωμένου Βασιλείου φθηνότερα για τους αγοραστές που πληρώνουν σε δολάρια.

Οι τιμές στο Λονδίνο μειώθηκαν σχεδόν κατά 20% τον περασμένο χρόνο λόγω της διαφοράς στις ισοτιμίες, σύμφωνα με την Knight Frank.

Οι ειδικοί του κλάδου των ακινήτων λένε ότι οι απώλειες αυτές έχουν δημιουργήσει μια σπάνια επενδυτική ευκαιρία για τους Αμερικανούς να αγοράσουν σπίτι στο "ακριβό" Ηνωμένο Βασίλειο - είτε πρόκειται για ένα λόφο του Λονδίνου αξίας 400.000 δολαρίων είτε για ένα ιστορικό κτήμα 30 εκατομμυρίων δολαρίων στην ύπαιθρο.

«Έχουμε δει μια σταθερή αύξηση από τους Αμερικανούς επενδυτές», δήλωσε ο Paddy Dring, επικεφαλής παγκόσμιων πωλήσεων στην Knight Frank. «Υπάρχουν εκείνοι που 'διαβάζουν το μέλλον' και θα χρησιμοποιήσουν αυτή την ευκαιρία για τα μακροπρόθεσμα επενδυτικά τους σχέδια στο εξωτερικό» συμπλήρωσε ο ίδιος. Η Knight Frank είπε ότι η συνδυασμένη πτώση των τιμών και η πτώση των νομισμάτων έχουν δημιουργήσει μια πραγματική έκπτωση 19% στην περιζήτητη γειτονιά του Chelsea του Λονδίνου και 17% στο Knightsbridge.

Σε σύγκριση με το 2014, όταν η βρετανική στερλίνα ισοδυναμούσε με 1,71 δολάρια και οι πραγματικές τιμές στο Λονδίνο ήταν 13% υψηλότερες, οι εκπτώσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες, πάνω από 50% στο Chelsea, το Knightsbridge και το Notting Hill, σύμφωνα με τον Tom Bill, επικεφαλής στον οικιστικό τομέα της Knight Frank.

Οι γειτονιές του Kensington και του Mayfair έχουν εκπτώσεις άνω του 45%. Ένα ακίνητο που καταγράφεται στα 5 εκατομμύρια λίρες στο Knightsbridge, για παράδειγμα, θα κόστιζε 8,6 εκατομμύρια δολάρια πριν από οκτώ χρόνια, αλλά 4 εκατομμύρια δολάρια σήμερα. Οι χαμηλότερες τιμές είναι ακόμη μεγαλύτερες στα ακριβά κτήματα της υπαίθρου.

Ο Steve Schwarzman, ο δισεκατομμυριούχος CEO και πρόεδρος της Blackstone, μόλις αγόρασε ένα ιστορικό κτήμα 2.500 στρεμμάτων στην κομητεία Wiltshire, περίπου 90 μίλια δυτικά του Λονδίνου, για 80 εκατομμύρια λίρες. Η πτώση της στερλίνας σήμαινε ότι μπορεί να είχε εξοικονομήσει έως και 20 εκατομμύρια δολάρια ή περισσότερα για την αγορά σε σύγκριση με πέρυσι.