Ο κ. Ζαββός από τη θητεία του στο Υπ. Οικονομικών είχε την πολιτική ευθύνη του σχεδιασμού διαπραγμάτευσης και εφαρμογής του σχεδίου με το οποίο μειώθηκαν ριζικά τα "κόκκινα δάνεια" στην χώρα μας από σχεδόν 50% του συνολικού χαρτοφυλακίου σε περίπου 6,5% το 2022.
"Πρόκειτια όπως αντιλαμβανόμαστε για μια μεταρρύθμιση που έφερε τη χώρα σε κρίσιμο σημείο καμπής για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ξεκλείδωσε τη χρηματοδότηση σε πολύ μεγάλο βαθμό μετά από μια πολύ δύσκολη δεκαετία που περάσαμε" είπε ο κ. Ζαββός στους απευθυνόμενος στο ακροατήριο που ως επί το πλείστον αποτελούνταν από στελέχη του εγχώριου και ευρωπαϊκού real estate.
Οπως είπε το σχέδιο αυτό υλοποιήθηκε σε χρόνους ρεκόρ "το κυριότερο όμως είναι ότι αυτή η μεταρρύθμιση έγινε χωρίς να επιβαρύνει τον Ελληνα φορολογούμενο και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το συγκρατήσουμε".
Εστιάζοντας σε πέντε βασικές επιπτώσεις που είχε αυτή η κίνηση ο κος. Ζαββός υπογράμμισε:
Η πρώτη είναι ότι ενίσχυσε τη χρηματοπιστωτική ευστάθεια. Εκανε πολύ πιο ανθεκτικό το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και αυτό το είδαμε πρόσφατα στην κρίση που “χτύπησε”, ενώ εδώ η εμπιστοσύνη ιδιαίτερα των καταθετών είναι πλέον έμπρακτη. Και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ βλέπουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην ευστάθεια της ελληνικής οικονομίας, του ελληνικού τραπεζικού συστήματος εφόσον έχουμε και μια αύξηση των καταθέσεων της τάξης των 2,3 τρις ευρώ.
Η δεύτερη είναι ότι με βάση τον "Ηρακλή" αυξήθηκε η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας. Συνολικά, στην πιστωτική επέκταση και στη μείωση του κόστους. Γιατί επιτυγχάνοντας χαμηλά ποσοστά Μη εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών οι πόροι οι οποίοι μέχρι τότε βρίσκονταν εκεί μπαίνουν τώρα σε νέες χρηματοδοτήσεις. Η αύξηση των τραπεζικών δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα επιταχύνθηκε στο 6,3% ετήσια βάση τον Δεκέμβριο του 2022. Σε υψηλό 13 ετών. Και έδωσε ώθηση για αυξημένες νέες πιστώσεις και προς μη χρηματοπιστωτικές εταιρίες.
Η τρίτη από τις μεταρρυθμίσεις του "Ηρακλή" ήταν ότι υπήρξε ο πρόδρομος δείκτης και καταλύτης 13 απανωτών αναβαθμίσεων των τραπεζών και της ελληνικής οικονομίας που την φέρνουν αυτή τη στιγμή μια ανάσα μπροστά από την επενδυτική βαθμίδα. Είναι το πολύ κρίσιμο σημείο γιατί βρέθηκε αυτή η μεταρρύθμιση ως το “κλειδί” για όλες αυτές τις αναβαθμίσεις. Και βοηθάει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μεταρρύθμιση για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Η τέταρτη που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος συνέβαλε πολύ σε κάτι που σας αφορά στην διεύρυνση της δευτερογενούς αγοράς των ΜΕΔ ενός μηχανισμού που όπως γνωρίζουμε η ορθή λειτουργία του είναι κρίσιμη για να μπορέσουμε να βγάλουμε τα δάνεια όχι μόνο από τους ισολογισμούς των τραπεζών, κάτι το οποίο επιτχεύχθηκε, αλλά και από την οικονομία. Πρόκειται πλέον για μια αγορά στην οποία οι servicers διαδραματίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Μιλάμε για μια αγορά περίπου στα 100 δισ. ευρώ και νομίζουμε ότι με την εποπτεία, με τη σωστή λειτουργία και με ενδεχόμενα καινούρια μέτρα που μπορούν να ληφθούν θα έχουμε ένα αίσιο τέλος της έκβασης των ΜΕΔ να βγουν από την οικονομία και να συμβάλλουν στα θέματα που αφορούν και στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας.
Η πέμπτη που σχετίζεται με τη μεταρρύθμιση του χρηματοοικονομικού συστήματος είναι το θέμα της κεφαλαιαγοράς του χρηματιστηρίου και της εταιρικής διακυβέρνησης. Είχαμε την ευκαιρία στη διάρκεια της θητείας μου στο ΥΠΟΙΚ να περάσουμε ένα καινοτόμο νομοθέτημα το οποίο αφορά στην εταιρική διακυβέρνηση. Κρίσιμης σημασίας για την εμπαίδωση της εμπιστοσύνης στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα ώστε να μπορέσει να παίξει κι αυτό ένα δυναμικό ρόλο στην ελληνική οικονομία.
Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα
Αναφορικά με τον ρόλο της Αναπτυξιακής Τράπεζας ο κος. Ζαββός τόνισε ότι "είναι ο μοναδικός αυτή τη στιγμή λειτουργικός αναπτυξιακός φορέας με κύρια αποστολή την διεύρυνση του κύκλου των δανειοδοτούμενων ΜμΕ". Πρόκειται όπως είπε για το "μαλακό υπογάστριο" του τραπεζικού συστήματος το οποίο αντιμετωπίζουμε με συγκεκριμένα μέτρα και χρηματοπιστωτικά προϊόντα ώστε να μπορέσουν μεσοπρόθεσμα ο κύκλος των 40.000 περίπου δανειοδοτούμενων ΜμΕ να υπερδιπλασιαστεί.
Οι χρηματοδοτήσεις της τράπεζας αφορούν στην ενίσχυση των επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, αλλά και στην ενίσχυση της ρευστότητας με κεφάλαια κίνησης. Τα προγράμματα της ελληνικής αναπτυξιακής τράπεζας με τη μορφή συγχρηματοδοτούμενων δανείων παροχή εγγυήσεων χαρτοφυλακίου και συνδυάζονται με επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις επιτοκίων.
"Θα ήθελα να αναφερθώ στον αντίκτυπο που είχε η τράπεζα ήδη μέσα στην κρίση. Στα χρόνια 2020-2022 θα λέγαμε ότι έβαλε πλάτη για τη χρηματοδότηση των ΜμΕ έχοντας κατορθώσει να χορηγήσει περίπου 41.000 δάνεια συνολικής αξίας 8,5 δισ. Είχε θετική επίδραση σημαντική στην υποστήριξη 306.000 θέσεων εργασιάς. Δημιούργησε 18.600 νέες θέσεις εργασίας και τώρα χρησιμοποιούμε μια σειρά νέων εργαλείων, νέων μεθόδων όπως το KYC ώστε να μπορέσουμε να διευρύνουμε τον κύκλο των δανειοδοτούμενων ΜμΕ".