Γέφυρα στη Ρουμανία καταρρέει έξι μήνες μετά την επαναλειτουργία της
Γέφυρα στη Ρουμανία καταρρέει έξι μήνες μετά την επαναλειτουργία της

Γέφυρα στη Ρουμανία καταρρέει έξι μήνες μετά την επαναλειτουργία της

Στο στόχαστρο του εισαγγελέα η υπόθεση τι λένε τα αρμόδια υπουργεία.
Ειρήνη Θεοφανίδου
14.06.2022

Ένα άτομο τραυματίστηκε μετά την κατάρρευση γέφυρας στην κομητεία Neamt της βορειοανατολικής Ρουμανίας την περασμένη Πέμπτη μετά την πρόσφατη επαναλειτουργία της.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης ένα φορτηγό και ένα βαν διέσχιζαν τη γέφυρα όταν αυτή κατέρρευσε. Οι εισαγγελείς ερευνούν την υπόθεση, ειδικά καθώς η γέφυρα δόθηκε ξανά στην κυκλοφορία μόλις πριν από έξι μήνες ύστερα από έργα αποκατάστασης.

Η γέφυρα που διασχίζει τον ποταμό Siret μεταξύ των κοινοτήτων Sagna και Lutca εγκαινιάστηκε το περασμένο φθινόπωρο μετά από εργασίες επισκευής που κόστισαν περίπου 8 εκατομμύρια RON.

Σύμφωνα με το Digi24, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της κομητείας Neamt, Ionel Arsene, διαβεβαίωσε στα εγκαίνια ότι η γέφυρα πέρασε τα τεστ αντοχής και «δεν θα είναι πλέον πρόβλημα για όσους την διασχίζουν». Ωστόσο, οι επίσημες δηλώσεις φαίνονται αρκετά διαφορετικές τώρα μετά την κατάρρευσή της.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης της Ρουμανίας ανέφερε ότι η γέφυρα που κατέρρευσε δεν μπορεί να δοθεί στην κυκλοφορία γιατί τυπικά δεν εστάλη η έκθεση παραλαβής στο τέλος των εργασιών. Επιπλέον, σύμφωνα με το υπουργείο, οι εργασίες έπρεπε να διαρκέσουν 24 μήνες, αρχής γενομένης από τις 23 Ιουλίου 2020, με «καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης τον Ιούλιο του 2022». Έτσι, η γέφυρα δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από τη λήξη της προθεσμίας.

«Ο υπουργός Ανάπτυξης Cseke Attila διέταξε εκπροσώπους της Κρατικής Επιθεώρησης Κατασκευών να μεταβούν επειγόντως στο εργοτάξιο και να ελέγξουν την κατάσταση των εργασιών και τα αποτελέσματα αυτών των επαληθεύσεων θα δημοσιοποιηθούν», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

«Ο κατασκευαστής, οι τεχνικοί που εκπόνισαν τις μελέτες είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση της γέφυρας. Από έρευνα θα διαπιστωθεί αν η τεχνική λύση ήταν καλή και αν η εταιρεία που έκανε τα έργα συμμορφώθηκε με τις λύσεις του τεχνικού έργου. Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, οι υπεύθυνοι για αυτό το περιστατικό θα αντιμετωπίσουν και τις ανάλογες συνέπειες», ανέφερε ο πρόεδρος του συμβουλίου της κομητείας σε ανάρτησή του στο Facebook.

Εγιναν λάθη στην κατασκευή

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Μεταφορών Sorin Grindeanu είπε στο Digi24 ότι έγιναν «προφανώς» λάθη στην περίπτωση της γέφυρας που κατέρρευσε στο Neamt. "Καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια έρευνα σε εξέλιξη. Αυτό είναι πολύ καλό γιατί όσοι έχουν κάνει λάθος, επειδή είναι προφανές ότι υπάρχει λάθος, πρέπει να πληρώσουν. Ότι δεν τηρήθηκαν οι κανονισμοί, ότι ο εμπειρογνώμονας ή οι ειδικοί μπορεί να έκαναν λάθος, ότι το έργο μπορεί να ήταν λάθος, ότι μπορεί να συνέβησαν πράγματα που οδήγησαν στην κατάρρευση αυτής της γέφυρας - αυτά τα συμπεράσματα θα βγουν από την έρευνα. Το συμβούλιο της κομητείας Neamt είναι εκείνος που πλήρωσε για αυτά τα έργα και θα δούμε τι ακριβώς συμβαίνει», είπε ο ίδιος.