Για πιθανή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης κατηγορεί η ΕΕ την ΔΕΗ
Για πιθανή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης κατηγορεί η ΕΕ την ΔΕΗ

Για πιθανή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης κατηγορεί η ΕΕ την ΔΕΗ

Με αφορμή την Ανακοίνωση Αιτιάσεων που απέστειλε η Κομισιόν.
RE+D magazine
08.02.2024

Για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ, κατηγορεί την ΔΕΗ η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς πωλούσε ηλεκτρική ενέργεια στην ελληνική χονδρική αγορά κάτω του κόστους, αποκλείοντας έτσι τους κύριους ανταγωνιστές της.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική άποψη της Κομισιόν, μεταξύ 2013 και 2019, η ΔΕΗ καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της στην ελληνική χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, προμηθεύοντας την ηλεκτρική ενέργεια που παρήγαγαν οι θερμικές μονάδες της (λιγνίτη και φυσικό αέριο) σε τιμές χαμηλότερες από το μεταβλητό κόστος τους.

Η υπόθεση ξεκίνησε με τον έλεγχο στα γραφεία της ΔΕΗ τον Φεβρουάριο 2017 και οι επίσημες διαδικασίες ξεκίνησαν τον Μάρτιο 2021. Η ΔΕΗ έχει συνεργαστεί με την Επιτροπή καθ' όλη τη διάρκεια της υπόθεσης.

Οι αιτιάσεις της Επιτροπής σχετίζονται με την περίοδο από τον Ιούλιο 2013 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019, και σύμφωνα με την ΔΕΗ αφορά περίοδο πριν τον επανασχεδιασμό της Ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού σύμφωνα με τις επιταγές του μοντέλου Στόχου της ΕΕ (Target Model) αλλά κυρίως πολύ πριν από τον μετασχηματισμό της εταιρείας. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε τη ΔΕΗ για την προκαταρκτική της άποψη Η Ανακοίνωση Αιτιάσεων αποτελεί ένα βήμα της έρευνας και όπως τονίζει στη δήλωσή της, η επίδοση της δεν προδικάζει το τελικό αποτέλεσμα της έρευνας.