Γιατί το μέσο ελληνικό νοικοκυριό δεν μπορεί να αγοράσει σπίτι
Γιατί το μέσο ελληνικό νοικοκυριό δεν μπορεί να αγοράσει σπίτι

Γιατί το μέσο ελληνικό νοικοκυριό δεν μπορεί να αγοράσει σπίτι

Αποκαλυπτική έρευνα της CPS δείχνει ότι το επίπεδο τιμών του 2021 είναι το "ταβάνι" για τα ελληνικά νοικοκυριά με βάση το δείκτη ανθεκτικότητας τιμών (Sustainability Index). Σήμερα χρειάζεται 44% υψηλότερα εισοδήματα για αγορά κατοικίας.
RE+D magazine
14.05.2024

Με το «Affordable Housing Special Report», άνοιξε η αυλαία της δεύτερης ημέρας του 17ου RED MEETING POINT όπου συζητήθηκε ένα θέμα με αυξημένο οικονομικό και κοινωνικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσίασε ο κ. Δημήτρης Ανδρίτσος, CEO της Cerved Property Services και την οποία πραγματοποίησε η εταιρεία σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Μακεδονία, τα μέσα Ελληνικά εισοδήματα σήμερα δεν ανταποκρίνονται στις αυξημένες τιμές των κατοικιών, ενώ αντίθετα για τους μη εγχώριους αγοραστές οι τιμές στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι ελκυστικές.

Η έρευνα "σκιαγραφεί" την λεγόμενη "βιώσιμη" αγορά η οποία:

α) δίνει τη δυνατότητα στους εγχώριους αγοραστές να αποκτήσουν κατοικία
β) δεν αναμένεται να σημειώσει έντονες μεταβολές στο μεσοπρόθεσμο διάστημα

Η Ελλάδα έχει προσεγγίσει περίπου τα επίπεδα του 2008 με βάση το δείκτη CPS που είναι κοτνά και με τα στοιχεία της ΤτΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρίτσο υπάρχει διαφοροποίηση στην εγχώρια αγορά με περιοχές που έχουν υπερβεί τα επίπεδα του 2008 αν και όλοι οι δείκτες είναι ανοδικοί. Στην Αττική είναι 2% υψηλότερα, ενώ τα Βόρεια προάστια προσεγγίζουν και τα Νότια Προάστια καταγράφουν άνοδο 8,4%. Η Θεσ/νίκη παρόλο που δείχνει να έχει κάνει άλμα και να έχει αύξηση τιμών ακόμη υπολείπεται του 2008. Η Κρήτη είναι στα ίδια επίπεδα και οι Κυκλάδες με την Πελοπόννησο υστερούν.


agora katoikias1.jpg


Γεωγραφικά το 46% υπολείπεται έως και 12%, ένα 24% είναι στα ίδια επίπεδα και ένα 23%-25% πάνω απότα επίπεδα του 2008.


"Το πρόβλημα της στέγασης δεν το έχουμε δει ακόμη" είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της CPS καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Δείκτη Ανθεκτικότητας τιμών (Sustainability Index) της CPS το επίπεδο των τιμών του 2021 είναι το ανώτατο όριο για τα Ελληνικά νοικοκυριά. Με βάση την αξία ενός ακινήτου, το επίπεδο τιμών του 2021 για μέση κατοικία (δηλαδή 60 τ.μ και ηλικίας 20 με 30 ετών) με σκοπό την ιδιοκατοίκηση, απαιτεί εισοδήματα 8,5 ετών για την απόκτησή του σε εναρμόνιση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με την έρευνα υπάρχει περιορισμένη "πραγματική" δυνατότητα πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό για τα Ελληνικά νοικοκυριά.

agora katoikias02.jpg

Οπως δείχνουν τα στοιχεία το 42% των εγχώριων νοικοκυριών έχει μέσο εισόδημα κάτω από 20.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με δυο μέλη ο καθένας παίρνει περίπου 8.000 με συνολο 17.000 δηλαδή κάτω από το βασικό μισθό.

Αν συγκρίνουμε το εισόδημα με το μέσο μισθό και την εξέλιξη των τιμών από το 2008 (πρώτη χρονία ανάκαμψης όλα τα τρίμηνα) βλέπουμε η μέση κατοικία (που μπορεί να καλύψει μια τετραμελή οικογένεια στα 110 τ.μ) να ξεκινά από 175.000 ευρώ και σήμερα να φθάνει στις 274.000 ευρώ δηλαδή αύξηση 57% όταν ο μέσος μισθός αυξήθηκε μόλις 17%. Υπαρχει μια διαφορά 40% μεταξύ των δυο δεικτών.

agora katoikias03.jpg


Πότε αγοράζει κάποιος ένα διαμέρισμα 60 τ.μ


Το άνοιγμα της "ψαλίδας" φένρει την Αθήνα ως μια από τις ακριβότερες πόλεις στον κόσμο. Κάτω από το Χονγκ Κονγκ, το Τόκυο, το Παρίσι και το Τελ Αβίβ. Στην ερώτηση "γιατί οι ξένοι θέλουν τόσο να επενδύουν στην Ελλάδα η απάντηση είναι μια" λέει ο κ. Ανδρίτσος και συμπληρώνει: "Με βάση τα στοιχεία του 2023 η Ελλάδα μέσα σε 30 χώρες εμφανίζεται ως η τέταρτη φθηνότερη χώρα στην Ευρώπη. Είναι μια χαρά περιοχή για επενδύσεις στο real estate. Το σημερινό επίπεδο εισοδήματος είναι πολύ χαμηλότερο απ ότι ήταν το 2008. Μιλάμε για χαμηλότερα επίπεδα για τον Ελληνα σε αντίθεση με τον ξένο και μια αγορά που έχει ανέβει".


agora katoikias04.jpg