Η "θηλιά" της WeWork στους ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων
Η "θηλιά" της WeWork στους ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων

Η "θηλιά" της WeWork στους ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων

Περίπου $270 δισ. σε δάνεια εμπορικών ακινήτων που κατέχονται από τράπεζες θα λήξουν το 2023, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Trepp.
Ειρήνη Θεοφανίδου
08.11.2023

Ενα ακόμη λιθαράκι στον ήδη "προβληματικό" κλάδο των γραφείων στις ΗΠΑ ήρθε να προσθέσει η χρεοκοπία της WeWork.

Η Αμερική στην παρούσα φάση, όπως λένε παράγοντες της αγοράς, έχει μεγάλο αριθμό κενών γραφείων και τώρα πολλοί χώροι θα αντιμετωπίσουν την "απώλεια" της WeWork η οποία έχει περισσότερες από 600 τοποθεσίες σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ.

Η WeWork προκάλεσε νέα αναταραχή στο Αμερικανικό real estate και συγκεκριμένα τον κλάδο των εμπορικών ακινήτων μετά την αίτηση που κατέθεσε αυτή την εβδομάδα στο γνωστό "Chapter 11" του πτωχευτικού κώδικα. Μάλιστα, η εταιρεία γνωστοποίησε ότι θα βάλει τέλος σε ορισμένες από τις μισθώσεις της σε γραφεία της περιοχής.

Η χρεοκοπία της WeWork θα αυξήσει το "οικονομικό άγχος" στους ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων που τα έχουν μισθώσει στην εταιρεία. Οι ιδιοκτήτες γραφείων επί χρόνια έσπευσαν να νοικιάσουν χώρο στην WeWork, θεωρώντας τους ευέλικτους χώρους γραφείων ως το μέλλον του κλάδου, αλλά το στοίχημα φαίνεται ότι χάθηκε και ορισμένοι εξ αυτών έρχονται αντιμέτωποι με δυσθεώρητα χρέη γεγονός που τους οδηγεί στο... λουκέτο.

Περίπου $270 δισ. σε δάνεια εμπορικών ακινήτων που κατέχονται από τράπεζες θα λήξουν το 2023, σύμφωνα με την Trepp, έναν πάροχο δεδομένων εμπορικών ακινήτων.

Η πτώση της WeWork θα αυξήσει τους κενούς χώρους και θα μειώσει τα ενοίκια στην αγορά, που σημαίνει λιγότερα μετρητά για ορισμένους ιδιοκτήτες που ήδη αγωνίζονται να πληρώσουν χρέη σε περιβάλλον υψηλού επιτοκίου, λένε ειδικοί στον κλάδο CRE.

Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να οδηγήσει σε αθέτηση υποχρεώσεων των ιδιοκτητών για δάνεια ή υποθήκες, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει υπό τη μορφή "ντόμινο" το τραπεζικό σύστημα και ακόμη περισσότερο τα φορολογικά έσοδα της πολιτείας.

«Τα ακίνητα γραφείων – που ήδη αντιμετωπίζουν δυσκολίες χρηματοδότησης και [χαμηλότερες] αξίες – αντιμετωπίζουν τώρα ένα πιθανό νέο κύμα απροσδόκητων κενών θέσεων εργασίας», δήλωσε ο οικονομολόγος της Moody’s Ermengarde Jabir σε έκθεσή του.

Η χρεοκοπία θα μπορούσε να επηρεάσει κατά "κύματα" τις μικρότερες και μεσαίες τράπεζες που διατηρούν χρέη των ιδιοκτητών, αναγκάζοντάς τες να περιορίσουν τα δάνεια προς ιδιοκτήτες κατοικιών και επιχειρήσεων και να αυξήσουν το άγχος των επενδυτών για την υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank νωρίτερα μέσα στη χρονιά πυροδότησε φόβους για την έκθεση των τραπεζών σε εμπορικά ακίνητα που επλήγησαν σοβαρά. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι το 55% των δανείων γραφείων στις ΗΠΑ βρίσκονται στους τραπεζικούς ισολογισμούς.