Η αγορά ακινήτων δίνει "καύσιμα" στα κρατικά ομόλογα
Η αγορά ακινήτων δίνει "καύσιμα" στα κρατικά ομόλογα

Η αγορά ακινήτων δίνει "καύσιμα" στα κρατικά ομόλογα

Τι προβλέπουν οι αναλυτές για όσους θέλουν να "στοιχηματίσουν" σε ένα ράλι το 2023.
RE+D magazine
09.02.2023

Οι επενδυτές ομολόγων που θέλουν να "στοιχηματίσουν" σε ένα ράλι εφέτος δεν έχουν απλά να κοιτάξουν τα προβλήματα στις παγκόσμιες αγορές κατοικιών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg μέρη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νέα Ζηλανδία και η Σουηδία - όπου οι τιμές των κατοικιών υποχωρούν και οι πληρωμές στεγαστικών δανείων εκτοξεύονται - βρίσκονται ψηλά στη λίστα παρακολούθησης τους. 

Η λογική είναι ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, που δεν θέλουν να πειράξουν την "κινητήρια δύναμη" για την ανάπτυξη σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες, θα σταματήσουν ή τελικά θα αντιστρέψουν μέρος της επιθετικής πολιτικής που ξεκίνησε το περασμένο έτος. 

Αυτές οι κεντρικές τράπεζες έχουν πολλές φορές κρούσει τον "κώδωνα" του κινδύνου όσον αφορά στο αυξημένο κόστος διαβίωσης και το αυξημένο χρέος των νοικοκυριών. Παράλληλα, δεδομένης της κατάρρευσης του κλάδου των επαγγελματικών ακινήτων, περίπου $175 δισ. στεγαστικών δανείων θεωρούνται πλέον προβληματικά. Το στέλεχος της Schroders Plc., Τζέιμς Ρίνγκερ, είναι overweight στα ομόλογα του βρετανικού και του σουηδικού δημοσίου, ενώ ο επικεφαλής του Hartford World Bond Fund της Wellington Management, Μάρτιν Χάρβεϊ, αναμένει παρόμοια κέρδη από τα ομόλογα δημοσίου της Νέας Ζηλανδίας το 2023.

«Η αγορά ακινήτων είναι ο κλάδος ο οποίος επηρεάζεται περισσότερο από τα πάνω-κάτω των επιτοκίων και αποτελεί καλή ένδειξη για την μελλοντική πορεία της οικονομίας τα επόμενα τρίμηνα», είπε ο Ρίνγκερ. 

Πτώση στη Βρετανία

Οι τιμές των βρετανικών ακινήτων κατέγραψαν πτώση για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο, σύμφωνα με δεδομένα της Nationwide Building Society, ενώ όπως ανακοίνωσε η Bank of England (BoE) οι εγκρίσεις νέων στεγαστικών δανείων μειώθηκαν σε χαμηλό 2,5 ετών τον Δεκέμβριο του 2022. Οι αναλυτές προειδοποιούν για τη δημιουργία σεναρίου της «κυριαρχίας των στεγαστικών δανείων» (mortgage dominance) όπου τα προβλήματα στην αγορά ακινήτων θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδιο σε οποιεσδήποτε μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων. Σύμφωνα με περσινή έρευνα της Bank for International Settlements, «αν και μία περιορισμένη αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να εξισορροπήσει τις προβληματικές αγορές ακινήτων, η απότομη μεταβολή (πτώση) των τιμών των ακινήτων αποτελεί πραγματικό κίνδυνο».

«Οι αγορές ακινήτων μπορεί να προκαλέσουν το μεγαλύτερο εμπόδιο σε ό,τι αφορά τα πλάνα σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών εφέτος για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού», τόνισε το στέλεχος της M&G Investment Management, Έβα Σουν-Γουάι. Το αυξημένο επίπεδο του χρέους των νοικοκυριών και το υψηλό ποσοστό των βραχυπρόθεσμων ή κυμαινόμενου επιτοκίου στεγαστικών δανείων αποτελούν μία καλή ένδειξη της ευπαθούς αγοράς ακινήτων, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Χώρες όπως η Γερμανία η οποία έχει το μικρότερο ποσοστό ιδιοκτησίας πρώτων κατοικιών στην Ευρώπη αλλά και η Γαλλία όπου οι ρυθμιστικές αρχές μπορούν να εξορθολογίζουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων, δεν είναι τόσο ευάλωτες στη δημιουργία κρίσεων στις αγορές ακινήτων τους. Οπως λέει το Bloomberg, η οικονομία της Ευρωζώνης έχει αποδειχθεί σταθερότερη του αναμενόμενου, ενώ οι αναλυτές αναμένουν περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 150 μονάδες βάσης μέχρι τον Ιούλιο. Οι εκτιμήσεις αυτές οδήγησαν τον Ρίνγκερ σε αντιστάθμιση των overweight τοποθετήσεών του σε Βρετανία και Σουηδία με underweight στη Γερμανία.