Η "ακτινογραφία" των μεγάλων έργων υποδομών στην Κρήτη
Η "ακτινογραφία" των μεγάλων έργων υποδομών στην Κρήτη

Η "ακτινογραφία" των μεγάλων έργων υποδομών στην Κρήτη

Το καλοκαίρι ο οριστικός ανάδοχος για το τμήμα Χανιά-Χερσόνησος του ΒΟΑΚ
RE+D magazine
05.02.2024

Στις αρχές του καλοκαιριού θα προκύψει ο οριστικός ανάδοχος του έργου κατασκευής του ΒΟΑΚ στο τμήμα Χανιά-Χερσόνησος, με τη σύμβαση παραχώρησης να υπογράφεται μέχρι το τέλος του 2024, όπως επεσήμανε από τα Χανιά ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας συμμετείχε σε υπηρεσιακή σύσκεψη στα γραφεία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, παρουσία και του υφυπουργού Νίκου Ταχιάου, του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννη Κεφαλογιάννη, των βουλευτών Σέβης Βολουδάκη και Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη, του διευθυντή του πολιτικού γραφείου της βουλευτού Ντόρας Μπακογιάννη, Παναγιώτη Αντωνόπουλου, του γενικού διευθυντή του ΟΑΚ Άρη Παπαδογιάννη και υπηρεσιακών παραγόντων του ΟΑΚ.

« Στην Κρήτη υλοποιούνται εμβληματικά έργα, ο προϋπολογισμός των οποίων ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ» τόνισε, σε δήλωση του, μετά το τέλος της σύσκεψης ο υπουργός Υποδομών. Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στο έργο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) χαρακτηρίζοντας το σημαντικό για την ανάπτυξη του νησιού.

Μιλώντας για την πορεία υλοποίησης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης στο τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη, επεσήμανε ότι οργανώνονται τα εργοτάξια, συντάσσονται οι οριστικές μελέτες και αναμένονται τον επόμενο μήνα οι δικαστικές αποφάσεις για τις απαλλοτριώσεις. Για το τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος επεσήμανε οτι εκτελούνται οι υπολειπόμενες μελέτες, εγκρίθηκαν οι οριστικές μελέτες οδοποιίας, ολοκληρώθηκαν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και εκδόθηκαν οι αποφάσεις απαλλοτριώσεων ενώ εκκρεμεί μία που αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες. « Σήμερα είχαμε τη δυνατότητα να δούμε πρόσφατες παρεμβάσεις αλλά και προαιρέσεις πάνω στον συγκεκριμένο οδικό αξονα » τόνισε ο υπουργός Υποδομών.

Για το διπλό φράγμα του Ταυρωνίτη μέσω του οποίου θα γίνει η αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού στον κάμπο των Χανίων ανέφερε πως ετοιμάζονται τα τεύχη δημοπράτησης για την επόμενη φάση του διαγωνισμού. Πρόκειται για έργο ΣΔΙΤ προϋπολογισμού 260 εκατ. ευρώ, το οποίο ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε εμβληματικό.

Το αντιπλημμυρικό έργο στο φράγμα Μπραμιανού

Αναφέρθηκε επίσης στην πορεία του αντιπλημμυρικού έργου του φράγματος Μπραμιανού, προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, το οποίο δρομολογείται, μετά την πρόσφατη εξασφάλιση της χρηματοδότησής του από το ΕΣΠΑ 2021-2027, ενώ για τις σχολικές υποδομές τόνισε πως η υποβολή στην Περιφέρεια για χρηματοδότηση του έργου για το ΓΕΛ-ΕΠΑΛ Κισσάμου - με προϋπολογισμό του έργου, αρχικού εκτιμώμενου ύψους 15 εκατ. ευρώ - και για το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας στο Ηράκλειο - αρχικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ - θα γίνει στις αρχές του 2024.

Εκτίμησε πως μέχρι το τέλος του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί ο σταθμός επιβατών στο λιμάνι της Σούδας, ύψους 13 εκατ. ευρώ, έργο ζωτικής σημασίας όπως επεσήμανε, για να καταστεί η Σούδα λειτουργική σε όλα τα τμήματα του λιμανιού.

Αναφέρθηκε ακόμα σε μια σειρά φράγματα και αρδευτικά έργα, ανακοινώνοντας ότι στις 16 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η τελετή υπογραφής των συμβάσεων χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης για το έργο κατασκευής του φράγματος στο Πλατύ Ρεθύμνου, κατασκευής αγωγού μεταφοράς νερού και κατασκευής αρδευτικού δικτύου. Το έργο είναι ύψους 200 εκατ. ευρώ, με την ολοκλήρωσή του θα αρδεύονται 45 χιλιάδες στρέμματα και, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, η προκήρυξή του μπορεί να γίνει μέσα στο 2024, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα πέντε χρόνια.

Μιλώντας για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου, επεσήμανε ότι έχει πρόοδο υλοποίησης η οποία έχει ξεπεράσει το 31%. «Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, έργο εξαιρετικά δύσκολο και σύνθετο, με αρκετά ανοικτά ζητήματα τα οποία θα επιδιώξουμε να αντιμετωπίσουμε κατά τον βέλτιστο τρόπο» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.