Η Amazon δείχνει την... έξοδο σε όσους δεν επιστρέφουν στο γραφείο 3 φορές / εβδομάδα
Η Amazon δείχνει την... έξοδο σε όσους δεν επιστρέφουν στο γραφείο 3 φορές / εβδομάδα

Η Amazon δείχνει την... έξοδο σε όσους δεν επιστρέφουν στο γραφείο 3 φορές / εβδομάδα

Η παροχή στους διευθυντές της δυνατότητας να απολύουν υπαλλήλους λόγω μη συμμόρφωσης είναι το ισχυρότερο μέτρο που έχει λάβει η εταιρεία για την πολιτική της για την επιστροφή στο γραφείο.
Ειρήνη Θεοφανίδου
20.10.2023

"Οδηγίες προς... ναυτιλλομένους" μοιράστηκε η διοίκηση της Amazon αυτή την εβδομάδα δίνοντας στους διευθυντές της εταιρείας το "πράσινο φως" να απολύσουν όσους εργαζόμενους δεν συμμορφώνονται με την εντολή επιστροφής στο φυσικό χώρο εργασίας για 3 φορές την εβδομάδα.

Η Amazon, σύμφωνα με δημοσίευμα του BusinessInsider μοιράστηκε τις οδηγίες αυτές μέσω μιας εσωτερικής πύλης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Οι οδηγίες λένε στους διευθυντές να έχουν πρώτα μια ιδιωτική συνομιλία με υπαλλήλους που δεν συμμορφώνονται με την απαίτηση να δίνουν παρουσία τρεις φορές την εβδομάδα στα γραφεία της εταιρείας. Στη συνέχεια, οι διευθυντές πρέπει να τεκμηριώσουν τη συζήτηση σε ένα επόμενο email. Εάν ο εργαζόμενος συνεχίζει να αρνείται να έρθει, ο διευθυντής θα πρέπει να πραγματοποιήσει μια νέα συνάντηση και, εάν χρειαστεί, να λάβει πειθαρχικά μέτρα που περιλαμβάνουν ακόμη και τη λήξη της συνεργασίας με την εταιρεία.

"Εάν ο εργαζόμενος δεν επιδείξει άμεση και διαρκή παρουσία μετά την πρώτη συνομιλία, οι διευθυντές θα πρέπει στη συνέχεια να διεξάγουν μια επόμενη συζήτηση εντός εύλογου χρονικού πλαισίου (ανάλογα με την κατάσταση των εργαζομένων, ~1-2 εβδομάδες). Αυτή η συνομιλία πρώτον θα ενισχύσει ότι η επιστροφή στο γραφείο 3+ ημέρες την εβδομάδα είναι απαίτηση της δουλειάς τους και δεύτερον θα εξηγήσει ότι η συνεχιζόμενη μη συμμόρφωση χωρίς νόμιμο λόγο μπορεί να οδηγήσει σε πειθαρχικά μέτρα, έως και τη λήξη της σύμβασης», αναφέρουν οι οδηγίες. Η παροχή στους διευθυντές της δυνατότητας να απολύουν υπαλλήλους λόγω μη συμμόρφωσης είναι το ισχυρότερο μέτρο που έχει λάβει η Amazon για την πολιτική της για την επιστροφή στο γραφείο.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία επιστροφής των εργαζομένων στο φυσικό χώρο των γραφείων της εταιρείας ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο, με περισσότερους από 30.000 υπαλλήλους να υπογράφουν μια εσωτερική αναφορά και πολλούς άλλους να αποχωρούν νωρίτερα εφέτος σε αντίθεση με αυτήν την οδηγία. Οι εργαζόμενοι έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους επειδή προσλήφθηκαν με καθεστώς τηλεργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και βλέπουν την τρέχουσα εντολή ως μια αλλαγή από την προηγούμενη πολιτική που επέτρεπε σε μεμονωμένους διευθυντές να καθορίσουν πώς λειτουργούσαν οι ομάδες τους.