Από έτος σε έτος, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 2,5 εκατομμύρια και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 6,2%. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και για τους νέους κάτω των 25 ετών.
Ο αριθμός των ανέργων κάτω των 25 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασε τα 2,6 εκατομμύρια τον Απρίλιο. Σε σύγκριση με τον Μάρτιο, σημειώθηκε μικρή μείωση (κατά 6 χιλιάδες άτομα). Ωστόσο, αυτό είναι σχεδόν 700.000 λιγότεροι νέοι σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Το ποσοστό των ανέργων νέων μειώθηκε επίσης από έτος σε έτος, από 18,4% στο σημερινό 13,9%. Σε απόλυτους αλλά και σε σχετικούς όρους, η ανεργία των νέων είναι σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, όπως αναφέρουν τα τρέχοντα στοιχεία της Eurostat.
Αν και το γεγονός ότι το ποσοστό των ανέργων κάτω των 25 ετών είναι χαμηλότερο από 14% φαίνεται ικανοποιητικό, υπάρχει τεράστια διακύμανση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας των νέων αναφέρει η Ιρλανδία, στο 5,6%. Είναι ελαφρώς υψηλότερο στη Γερμανία (5,7) και στις σταθερές χώρες περιλαμβάνονται επίσης η Μάλτα (6,8), η Ολλανδία (6,9) και η Τσεχία (7,9).
Στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άτομα κάτω των 25 ετών έχουν να αντιμετωπίσουν διψήφια ανεργία. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας μεταξύ των νέων (36,8%), ενώ η Ισπανία πλησιάζει το 30% (28,9%).
Η ανεργία των νέων σε συγκεκριμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αγγίζει δύο έως τρεις φορές το ποσοστό ανεργίας στο σύνολο της οικονομίας. Αν και μια τέτοια κατάσταση μπορεί να θεωρηθεί ότι επιβεβαιώνει τη θέση της χαμηλής ευελιξίας της αγοράς εργασίας στην ΕΕ, σύμφωνα με την Aegean Equity, δεν υπάρχει σταθερό έδαφος για ένα τέτοιο συμπέρασμα, επειδή κράτη εκτός της ΕΕ των 27 βρίσκονται σε παρόμοια θέση. Τέτοια κράτη είναι η Ελβετία ή οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες συχνά αποτελούν πρότυπο για την Ευρώπη από την άποψη της αγοράς εργασίας.
Το ερώτημα λοιπόν είναι αν είναι καθόλου δυνατό να μειωθεί σημαντικά το ποσοστό ανεργίας των νέων. Αφενός, αποτελούν ελκυστικό εργατικό δυναμικό για τους εργοδότες, καθώς έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες να μάθουν νέα πράγματα, αφετέρου, τους λείπει η εμπειρία. Και φαίνεται ότι οι εταιρείες τούς προσεγγίζουν μόνο όταν δεν υπάρχουν πια έμπειροι και καταρτισμένοι υπάλληλοι στην αγορά εργασίας.
Η ενεργητική εργασιακή πολιτική, σύμφωνα με την Aegean Equity, δεν θα πρέπει συνεπώς να επικεντρώνεται μόνο στο να ευνοούνται οι μαθητές που εγκαταλείπουν το σχολείο, αλλά και στη στήριξη της δημιουργίας θέσεων εργασίας σε ολόκληρη την οικονομία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το συνολικό ποσοστό ανεργίας συνδέεται στενά με την ανεργία των νέων και εάν οι θέσεις εργασίας αυξηθούν γενικά, τότε αυξάνονται και για άτομα κάτω των 25 ετών.