Η Αθήνα είναι o καλύτερος City Break ευρωπαϊκός προορισμός για το φθινόπωρο
Η Αθήνα είναι o καλύτερος City Break ευρωπαϊκός προορισμός για το φθινόπωρο

Η Αθήνα είναι o καλύτερος City Break ευρωπαϊκός προορισμός για το φθινόπωρο

Ειρήνη Θεοφανίδου
06.09.2022

Η Αθήνα είναι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για επίσκεψη στην Ευρώπη αυτό το φθινόπωρο, προσφέροντας την καλύτερη σχέση ποιότητας/τιμής σε σύγκριση με 19 ευρωπαϊκές πόλεις, σύμφωνα με τα ευρήματα του Post Office City Costs Barometer 2022.

Πιο συγκεκριμένα, η Αθήνα κατατάχθηκε πρώτη για τη συνολική αξία με βάση το κόστος των ποτών, ένα βραδινό γεύμα για δύο άτομα με ένα μπουκάλι κρασί, δύο διανυκτερεύσεις σε κατάλυμα 3 αστέρων, περιηγήσεις στα αξιοθέατα και συγκοινωνίες στην πόλη – όλα σε κατά μέσο όρο 207,18 στερλίνες.

city costs barometer.jpg

Επόμενη στη λίστα είναι η Λισαβόνα στην Πορτογαλία (218,03 στερλίνες), η Κρακοβία στην Πολωνία (218,55 στερλίνες), η Ρίγα στη Λετονία (220,32 στερλίνες) και η Βουδαπέστη στην Ουγγαρία (220,95 στερλίνες). Οι κορυφαίοι 10 προορισμοί για διακοπές στην πόλη με την καλύτερη αξία στην Ευρώπη περιλαμβάνουν την Πράγα στην Τσεχία, την Μαδρίτη στην Ισπανία, το Βερολίνο στη Γερμανία, το Ντουμπρόβνικ στην Κροατία και την Ρώμη στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της έρευνας, για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια, μια δυτικοευρωπαϊκή πόλη έχει χαμηλότερες τιμές από αυτές που βρίσκονται στην Ανατολική Ευρώπη. Η Αθήνα είχε επίσης το χαμηλότερο κόστος διαμονής με μέσο όρο 89 στερλίνες, σύμφωνα με την του UK Post Office. Οπως φαίνεται από την έρευνα τα ποσοστά διαμονής αυξήθηκαν πάνω από 20% από έτος σε έτος σε 15 από τις 20 πόλεις που συμμετείχαν στην έρευνα με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφει το Άμστερνταμ, όπου οι τιμές δωματίων εκτοξεύθηκαν κατά 104%, η Βαρκελώνη κατά 67% και το Παρίσι κατά 62%. 

Αντίθετα, οι τιμές για διαμονή στην Αθήνα μειώθηκαν κατά 15%. Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι ήταν φθηνότερο να φας στην Αθήνα, όπου ένα γεύμα τριών πιάτων για δύο άτομα μαζί με ένα μπουκάλι κρασί κοστίζει περίπου 39 στερλίνες τοποθετώντας την ελληνική πρωτεύουσα στην κορυφή της λίστας των ευρωπαϊκών πόλεων με τα γεύματα με τις χαμηλότερες τιμές μαζί με τη Λισαβόνα, τη Βουδαπέστη, τη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη. 

Τα γεύματα με τις υψηλότερες τιμές ήταν στη Στοκχόλμη με 139,53 στερλίνες. 

Τέλος, από άποψη πολιτισμού, το Δουβλίνο πρωτοπορεί με το χαμηλότερο κόστος για επισκέψεις σε μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, μουσεία, γκαλερί και άλλα πολιτιστικά αξιοθέατα. Η Ρίγα, το Βερολίνο και η Βουδαπέστη συμπληρώνουν το Top 5 με την πιο ακριβή πόλη για πολιτισμό το Ντουμπρόβνικ. 

Τον Ιούνιο, η Αθήνα ήταν και πάλι ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς στην Ευρώπη που προσφέρουν την καλύτερη σχέση ποιότητας τιμής, σύμφωνα με τους ειδικούς της τουριστικής νοημοσύνης Mabrian.