Η Αθήνα στις καλύτερες τουριστικές πόλεις
Η Αθήνα στις καλύτερες τουριστικές πόλεις

Η Αθήνα στις καλύτερες τουριστικές πόλεις

Προσφέρει την καλύτερη σχέση ποιότητας/τιμής
RE+D magazine
19.08.2022

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Αθήνα ανάμεσα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις με βάση την αξία για τα χρήματα που πρόσφεραν τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της εταιρείας ανάλυσης τουριστικών δεδομένων Mabrian.

Ο προορισμός που προσέφερε την καλύτερη σχέση ποιότητας/τιμής κατά τον μήνα Ιούνιο ήταν το Ζάγκρεμπ, που βρίσκεται στη βορειοδυτική Κροατία. Παρά το γεγονός ότι είναι μεταξύ των τελευταίων όσον αφορά την αεροπορική συνδεσιμότητα, έχει πολύ υψηλό επίπεδο ικανοποίησης στους περισσότερους από τους τομείς που αναλύθηκαν. Ταυτόχρονα, προσφέρει πολύ ανταγωνιστική τιμή διαμονής σε σχέση με τους άλλους προορισμούς που αναλύθηκαν.

Η Αθήνα, η οποία συνδέεται καλύτερα από το Ζάγκρεμπ, βρέθηκε στην δεύτερη θέση με ελαφρώς υψηλότερη μέση τιμή και χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από το Ζάγκρεμπ.

Το Λονδίνο και το Παρίσι, παρά το γεγονός ότι είναι καλύτερα συνδεδεμένα, τιμωρούνται από μια πολύ υψηλή μέση τιμή ξενοδοχείου μεταξύ των προορισμών που αναλύθηκαν. Επιπλέον, οι δύο πρωτεύουσες παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης. Οι επισκέπτες είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με την ξενοδοχειακή εξυπηρέτηση στο Λονδίνο και από την προσφορά τουριστικών προϊόντων στο Παρίσι.

Screen Shot 2022-08-19 at 08.21.04.png

Άλλες μεγάλες τουριστικές πόλεις όπως το Βερολίνο, η Βαρκελώνη και το Άμστερνταμ βρίσκονται στο τέλος της λίστας για τις υψηλές τιμές των ξενοδοχείων τους και για το επίπεδο ικανοποίησης, το οποίο παραμένει χαμηλό. Ο τελευταίος αυτός δείκτης μπορεί να οφείλεται στον τουριστικό κορεσμό που είχαν από τις αρχές του καλοκαιριού, αλλά και στις καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα.

Κατά σειρά, οι καλύτερες τουριστικές πόλεις για ποιότητα και τιμή τον Ιούνιο είναι: Ζάγκρεμπ (Κροατία), Αθήνα (Ελλάδα), Λιουμπλιάνα (Σλοβενία), Ρώμη (Ιταλία), Βιέννη (Αυστρία), Λισαβόνα (Πορτογαλία), Μαδρίτη (Ισπανία), Μιλάνο (Ιταλία), Ντουμπρόβνικ (Κροατία), Βερολίνο (Γερμανία), Άμστερνταμ (Ολλανδία), Παρίσι (Γαλλία), Βαρκελώνη (Ισπανία) και Λονδίνο (Ηνωμένο Βασίλειο).

Στην κορυφή του δείκτη αντίληψης ασφαλείας (PSI) που αναλύθηκε από τον Mabrian βρίσκεται το Ντουμπρόβνικ και τη Λισαβόνα και ακολουθούν το Μιλάνο και η Μαδρίτη. Στις τελευταίες θέσεις αυτού του δείκτη βρίσκονται το Βερολίνο, η Βαρκελώνη και η Βιέννη.

Στην κορυφή του δείκτη αντίληψης του κλίματος (PCI), ο οποίος αποτυπώνει τη  σχέση μεταξύ των προσδοκιών των επισκεπτών και της πραγματικότητας του κλίματος στον προορισμό, βρίσκεται επίσης το Ντουμπρόβνικ, ακολουθούμενο από τη Ρώμη και το Μιλάνο, ενώ στις τελευταίες θέσεις είναι το Άμστερνταμ, το Παρίσι και η Βιέννη. 

Σύμφωνα με τον δείκτη ικανοποίησης για ξενοδοχεία (HSI), τις καλύτερες βαθμολογίες παίρνουν οι πόλεις Ζάγκρεμπ, Ντουμπρόβνικ και Λιουμπλιάνα, ενώ το Λονδίνο, το Βερολίνο και το Άμστερνταμ βρίσκονται στον πάτο της κατάταξης.

 Όσον αφορά την αντίληψη για το διαθέσιμο τουριστικό προϊόν, το Ντουμπρόβνικ, η Λιουμπλιάνα και η Αθήνα βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης και στις τελευταίες θέσεις το Παρίσι, η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη.