Σύμφωνα με τον ετήσιο Παγκόσμιο Δείκτη Βιωσιμότητας του Economist η συνολική βαθμολογία - στα 100 - καθορίζεται εξετάζοντας μια πληθώρα παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, των υποδομών κ.ά.
Πολλές πόλεις από τις 173 που εξετάσθηκαν από τον Economist ως μέρος της έκθεσης κατέγραψαν άνοδο στις βαθμολογίες τους μετά τη χαλάρωση των τελευταίων περιορισμών για τον COVID-19 και η ζωή ανέκτησε κάποια όψη κανονικότητας σε προ πανδημίας επίπεδα. Στην πραγματικότητα, η μέση βαθμολογία του δείκτη σε όλες τις πόλεις (εξαιρουμένου του Κιέβου) στην έρευνα έχει φτάσει τώρα το 76,2 στα 100, από 73,2 ένα χρόνο πριν, την υψηλότερη βαθμολογία τα τελευταία 15 χρόνια για την αρχική λίστα των 140 πόλεων που συγκρίθηκαν.
Παρά τη στροφή προς το καλύτερο για την πλειονότητα των πόλεων μετά την πανδημία, μία από τις αξιοσημείωτες αλλαγές στη εφετινή έκθεση σε σύγκριση με το 2022 είναι ο αριθμός των ευρωπαϊκών πόλεων που υποχωρούν περαιτέρω στην κατάταξη. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην πτώση των βαθμολογιών αστάθειας, με ορισμένες πόλεις να αισθάνονται τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Η Φρανκφούρτη και το Άμστερνταμ έπεσαν από την πρώτη 10άδα, έχοντας προηγουμένως καταλάβει την 7η και την 9η θέση το 2022.
Οι πόλεις στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων με τις πιο σημαντικές μειώσεις. Το Εδιμβούργο, το οποίο μπήκε στο top 50 για πρώτη φορά πέρυσι για να πάρει την 35η θέση, υποχώρησε στην 58η το 2023. Ομοίως, το Λονδίνο (34ο το 2022) και το Μάντσεστερ (32ο πέρυσι) είχαν κακή βαθμολογία, υποχωρώντας 12 και 16 θέσεις αντίστοιχα.
Σε παγκόσμια κλίμακα, οι περιφερειακές βαθμολογίες σε όλους τους τομείς βελτιώθηκαν σε σχέση με αυτές που επιτεύχθηκαν το 2022. Παρά την πτώση ορισμένων πόλεων της, η Δυτική Ευρώπη διατήρησε τη θέση της στις δημοσκοπήσεις, βελτιώνοντας τη βαθμολογία της 91,4 πέρυσι σε 92,3 εφέτος. Η μεγαλύτερη βελτίωση σημειώθηκε στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η οποία σημείωσε βαθμολογία 73,5, σημειώνοντας αξιοσημείωτα κέρδη σε σχέση με το περυσινό ποσοστό του 69,1.
Οι πρώτες πόλεις
- Βιέννη (Αυστρία)
- Κοπεγχάγη (Δανία)
- Ζυρίχη (Ελβετία)
- Μελβούρνη (Αυστραλία)
- Κάλγκαρι (Καναδάς)
- Γενεύη (Ελβετία)
- Σύδνεϋ (Αυστραλία)
- Βανκούβερ (Καναδάς)
- Οσάκα (Ιαπωνία)
- Ώκλαντ (Νέα Ζηλανδία)