Ορισμένες εξαιρέσεις θα συνεχιστούν, αν και οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για αυτές. Οι λεγόμενες «κατοικημένες ζώνες» στην πρωτεύουσα έχουν παρόμοιο περιορισμό από το 2018.
Ο νέος νόμος τροποποιεί τους οικοδομικούς κώδικες της Βιέννης για να επεκτείνει αυτόν τον κανόνα σε όλα τα σπίτια της πόλης. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει πλέον διαφορά μεταξύ των γειτονιών που είναι οικιστικές ζώνες και εκείνων που δεν είναι – τουλάχιστον για τους σκοπούς των τουριστικών ενοικιάσεων.
Ο νόμος στοχεύει να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ των τουριστικών αγορών και της μακροπρόθεσμης αγοράς μίσθωσης στην πρωτεύουσα, με το όριο των 90 ημερών να επιδιώκει να διατηρήσει το δικαίωμα των ιδιοκτητών να νοικιάζουν την ιδιοκτησία τους όσο λείπουν – για παράδειγμα κατά τις διακοπές τους.
Η Βιέννη κατέγραψε περίπου 7,5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις το πρώτο εξάμηνο του 2023, σχεδόν τον ίδιο αριθμό που έβλεπε η πρωτεύουσα πριν από την πανδημία.
Πολλές χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο έχουν αρχίσει σταδιακά να θέτουν περιορισμούς στη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb.
Στην Ελλάδα εκκρεμεί η θέσπιση, μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης (προβλέπεται από τον Ν. 4446/2016), του χρονικού περιορισμού ανά ημέρες των βραχυπρόθεσµων ενοικιάσεων ενώ όλα τα μέχρι στιγμής μέτρα που έχουν ληφθεί περιορίζονται κυρίως στην φορολογική συµµόρφωση.