Η ΔΕΗ "χτυπάει" μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο στα Σκόπια
Η ΔΕΗ "χτυπάει" μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο στα Σκόπια

Η ΔΕΗ "χτυπάει" μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο στα Σκόπια

RE+D magazine
08.09.2022

Την μοναδική προσφορά για το μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο Cebren, στη Βόρειο Μακεδονία κατέθεσε η ΔΕΗ.

Το οποίο αφορά στην παραχώρηση εκμετάλλευσης των υδάτων σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικές μονάδες στον ποταμό Crna Reka (Μαύρος Ποταμός).

Την είδηση μετέδωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας, Νάσερ Νουρεντίνι αναφέροντας, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ότι στον εν λόγω δημόσιο διαγωνισμό υπεβλήθη, επίσης, προσφορά, από τη γαλλική εταιρεία EDF, η οποία είναι μη δεσμευτική και χωρίς την απαιτούμενη εγγυητική επιστολή για τη συμμετοχή στη διαδικασία.

Η διαδικασία άρχισε την 17η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους και η προθεσμία για την υποβολή των προσφορών για το έργο έληξε σήμερα στις 11:00 π.μ.

Η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Περιβάλλοντος της Βόρειας Μακεδονίας πρέπει να αξιολογήσει την προσφορά εντός 60 ημερών και να ενημερώσει σχετικώς την κυβέρνηση.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσε σήμερα σε σχετική συνέντευξη Τύπου ότι η διαδικασία θα είναι διαφανής και ότι η σχετική σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί το πρώτο εξάμηνο του 2023, εφ' όσον η αξιολόγηση θα είναι επιτυχής. Κατόπιν θα αρχίσει η κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος στο Chebren, το οποίο θα παράγει τουλάχιστον 333 μεγαβάτ ισορροπημένης ενέργειας.

«Θεωρώ τη σημερινή ημέρα ιστορική για τον ενεργειακό μας τομέα και γενικότερα για το μέλλον της χώρας, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις εξελίξεις με την ενεργειακή κρίση και τις συνέπειες της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος παγκοσμίως, την ίδια στιγμή που οι χώρες εν γένει προσανατολίζονται στη χρησιμοποίηση των τοπικών δυνατοτήτων τους. Κατά τη διάρκεια της συνολικής διαδικασίας η κυβέρνηση ήταν αφοσιωμένη στο μέγιστο βαθμό στην επιτυχία του έργου αυτού, ιδίως λόγω του γεγονότος ότι είχαμε πίσω μας 13 ανεπιτυχείς προσπάθειες σε χρονικό διάστημα 20 ετών» σημείωσε ο Νάσερ Νουρεντίνι.

Ο ίδιος επισήμανε ότι, σύμφωνα με τη δυναμική εκτέλεσης των εργασιών παρόμοιων έργων, αναμένεται να υπάρξουν τα πρώτα παραγωγικά αποτελέσματα μετά το 2028/2029.

H υδροηλεκτρική μονάδα Cebren σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στη βάση σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, όπου η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού της Βόρειας Μακεδονίας ESM θα είναι ο δημόσιος εταίρος στο έργο αυτό, η επενδυτική αξία του οποίου αναμένεται να ανέλθει τουλάχιστον στα 500-600 εκατομμύρια ευρώ.

Η υδροηλεκτρική αυτή μονάδα θα έχει εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 333 MW, για ετήσια παραγωγή 1000-1200 GWh ηλεκτρικής ενέργειας (η ESM, η οποία είναι η κρατική επιχείρηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας, παράγει συνολικά περίπου 4000 GWh ετησίως).