Η επόμενη ημέρα στον Ομιλο Ελλάκτωρ μετά τις νέες μετοχικές εξελίξεις
Η επόμενη ημέρα στον Ομιλο Ελλάκτωρ μετά τις νέες μετοχικές εξελίξεις

Η επόμενη ημέρα στον Ομιλο Ελλάκτωρ μετά τις νέες μετοχικές εξελίξεις

Δημόσια πρόταση από την Reggeborgh με τίμημα 1,75 ευρώ ανά μετοχή.
RE+D magazine
09.05.2022

Στο επίκεντρο μιας δίνης, που αφορούσε αφενός μεν τις παρενέργειες της οικονομικής κρίσης της χώρας και αφετέρου αντιπαραθέσεις και αντιθέσεις που προήλθαν από ιδιότυπες και συχνά άγονες συγκρούσεις μετοχικών παραγόντων βρέθηκε τα τελευταία χρόνια ο όμιλος Ελλάκτωρ που φαίνεται ότι σήμερα "αλλάζει σελίδα".

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, παρά το γεγονός ότι δεν είχε επέλθει η απόλυτη νηνεμία στο εσωτερικό της εταιρείας, η βασική αλλαγή των μετοχών καθώς και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έδωσαν μία ορμή και μία νέα πνοή στον Όμιλό. 

Η αλλαγή του management, οι νέες μετοχικές ισορροπίες και η εμπέδωση της σταθερότητας - παρά τα επιμέρους εσωτερικά θέματα - έχουν ήδη αποτυπωθεί στα αποτελέσματα του εισηγμένου ομίλου με τις εταιρίες του να πρωταγωνιστούν και πάλι σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς που δραστηριοποιούνται.

Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας μετά και τις νέες μετοχικές εξελίξεις ο όμιλο επανήλθε στον πρωταγωνιστικό ρόλο που ιστορικά κατείχε στην ελληνική οικονομία και είναι βέβαιο ότι αυτός ο πρωταγωνιστικός ρόλος θα συνεχιστεί και στο μέλλον. 

Η συμφωνία με την Μότορ Οιλ

Ο όμιλος Μοτορ Οιλ προχωρά σε εξαγορά του 29,87% των μετοχών του Ομίλου Ελλάκτωρ, στην τιμή του 1,75 ευρώ ανά μετοχή, με συνολικό τίμημα 182 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Reggeborgh διατηρεί το ποσοστό της στον Όμιλο με 106 εκατ. μετοχές και η Motor Oil αποκτά 104 εκατ. μετοχές. Σημειώνεται ότι η Motor Oil δεν προτίθεται να αγοράσει περαιτέρω μετοχές σε τυχόν δημόσια προσφορά. Επίσης, η Motor Oil διατηρεί δικαιώματα μειοψηφίας στον Όμιλο Ελλάκτωρ, έχοντας δυνατότητες υποστήριξης του γενικού επιχειρησιακού πλάνου και του management.

Σε δύο χρόνια από σήμερα η Motor Oil έχει το δικαίωμα να μειώσει το μερίδιο των μετοχών της κατά 52 εκατ. μετοχές, στην τιμή κτήσης. Σημαντική στόχευση αυτής της συμφωνίας αποτελεί και η αγορά του χαρτοφυλακίου των ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας του Ομίλου Ελλάκτωρ.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Μotor Oil και η Reggeborgh έχουν φτάσει σε συμφωνία για τη σύσταση νέας εταιρείας του Ομίλου Ελλάκτωρ, στην οποία θα υπαχθεί το υπάρχον χαρτοφυλάκιο των ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας του Ομίλου Ελλάκτωρ. Η Συμφωνία συμπεριλαμβάνει όσα έργα είναι ήδη σε λειτουργία, και όσα είναι υπό ανάπτυξη. Ο Όμιλος Motor Oil θα εξαγοράσει το 75% των μετοχών της νέας εταιρείας, ενώ το υπόλοιπο 25% θα παραμείνει στον Όμιλο Ελλάκτωρ.

Με αυτήν τη συμφωνία ο Όμιλος Motor Oil γίνεται ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας) που αγγίζει τα 800MW δυναμικότητας σε εν λειτουργία έργα (493MW Ομίλου Ελλάκτωρ και 280 MW Ομίλου Motor Oil) και συνολικά 2,3 GW χαρτοφυλάκιο υπό κατασκευή και προς ανάπτυξη.

 Η αποεπένδυση των εταιρειών Greenhill Investments και Kiloman

Οι εταιρείες Greenhill Investments Limited και Kiloman Holdings Limited συμφερόντων των επιχειρηματιών Δημήτρη Μπάκου και Ιωάννη Καϋμενάκη ανακοίνωσαν την πώληση του συνόλου των μετοχών τους στην Ελλάκτωρ. «Η απόφαση αυτή ήταν η κατάληξη μακράς περιόδου αντιπαραθέσεων μετόχων αλλά και σε συνέχεια της υποβολής επίσημης προσφοράς για την εξαγορά των μετοχών Ελλάκτωρ κυριότητας της Reggeborgh, η οποία δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης» σημειώνεται στην ανακοίνωση. Επίσης, τονίζεται ότι «η αποδοχή της ελκυστικής πρότασης που δεχθήκαμε από Motor Oil κλείνει τον κύκλο της επένδυσης που είχε ξεκινήσει με διαφορετικές προοπτικές, στρατηγική και όραμα, αλλά ταυτόχρονα ελπίζουμε ότι θα τερματίσει και τις ενδομετοχικές διαμάχες που επί μακρού χρόνου λάμβαναν χώρα στην εταιρεία». Οι επιχειρηματίες κκ Δημήτρης Μπάκος, Ιωάννης Καϋμενάκης και Αλέξανδρος Εξάρχου δηλώνουν ότι «θα ενισχύσουν την εγχώρια επενδυτική τους δραστηριότητα, πιστεύοντας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Το επόμενο διάστημα θα οριστικοποιηθούν τα νέα επενδυτικά σχέδια σε επιλεγμένους κλάδους. Επίσης εύχονται στους μετόχους και εργαζόμενους της Ελλάκτωρ να αποκτήσει η εταιρεία τη θέση που της αρμόζει στον επιχειρηματικό χάρτη».

Δημόσια πρόταση από την Reggeborgh

Στην υποβολή προαιρετικής δημόσιας πρότασης προς όλους τους μετόχους που κατέχουν κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου μετοχές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, έναντι 1,75 ευρώ ανά μετοχή σε μετρητά προχώρησε η Reggeborgh Invest BV. Η κίνηση αυτή πραγματοποιείται σε συνέχεια της σημερινής συμφωνίας του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ με τον όμιλο Motor Oil.

Συγκεκριμένα η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανακοίνωσε ότι σήμερα, 06.05.2022 έλαβε ενημέρωση από το μέτοχό της Reggeborgh Invest BV, η οποία έχει ως εξής: «Με την παρούσα, σας ενημερώνουμε, σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 1 του Ν. 3461/2006 ότι αποφασίσαμε να υποβάλουμε προαιρετική δημόσια πρόταση προς όλους τους μετόχους που κατέχουν κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου μετοχές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ, έναντι 1,75 ευρώ ανά μετοχή σε μετρητά.

Η προαιρετική δημόσια πρόταση θα υποβληθεί από την εταιρεία RB Ellaktor Holding B.V. η οποία έχει ιδρυθεί σύμφωνα με τους νόμους της Ολλανδίας, με έδρα στη Rijssen, Reggesingel 12, 7461BA, Ολλανδία. Η RB Ellaktor Holding BV είναι 100% θυγατρική της Reggeborgh Invest BV. Το σχέδιο Πληροφοριακού Δελτίου σχετικά με την δημόσια πρόταση έχει συνταχθεί από την RB Ellaktor Holding B.V και τον σύμβουλό της Goldman Sachs Bank Europe SE. Επισημαίνουμε ότι το σχέδιο πληροφοριακού δελτίου υπόκειται στην έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς».