Η ευρωπαϊκή χώρα με τα περισσότερα deals σε "πράσινα" κτίρια γραφείων
Η ευρωπαϊκή χώρα με τα περισσότερα deals σε "πράσινα" κτίρια γραφείων

Η ευρωπαϊκή χώρα με τα περισσότερα deals σε "πράσινα" κτίρια γραφείων

"Βλέπουμε μια σαφή τάση στην Ευρώπη των ενοικιαστών να ενδιαφέρονται πολύ και να είναι πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλότερο ενοίκιο για φιλικά προς το περιβάλλον κτίρια" λέει η έκθεση.
Ειρήνη Θεοφανίδου
30.05.2022

Το απόθεμα των «πράσινων» γραφείων είναι σημαντικά υψηλότερο στη Ρουμανία από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη ότι το 70% των κτιρίων γραφείων έχουν σχετικές πιστοποιήσεις και το 85% των χώρων εργασίας χαρακτηρίζονται, με τη σειρά τους, ως βιώσιμα, σύμφωνα με έρευνα της CBRE.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, πέρυσι, το 88% των επενδυτικών συμφωνιών στον τομέα των γραφείων στη Ρουμανία αφορούσε σε κτίρια με πράσινες πιστοποιήσεις.

Αυτό καθιστά τον κλάδο τον πιο αντιπροσωπευτικό όσον αφορά στα κτίρια με πρότυπα βιωσιμότητας, ακολουθούμενα από τα logistics και το λιανικό εμπόριο.

"Βλέπουμε μια σαφή τάση στην Ευρώπη των ενοικιαστών να ενδιαφέρονται πολύ και να είναι πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλότερο ενοίκιο για φιλικές προς το περιβάλλον κτιριακές εγκαταστάσεις. Αυτό μπορεί να κυμαίνεται από μόλις 10% έως σχεδόν 30% στην Κοπεγχάγη, τη Βαρκελώνη ή το Άμστερνταμ. Στη Ρουμανία, το ενοίκιο είναι ακριβώς στη μέση, στο 16,5%, αλλά έχουμε δει περιπτώσεις με ακόμη υψηλότερα νούμερα.

Οι ενοικιαστές έχουν μετακομίσει από παλαιότερα κτίρια σε πράσινα κτίρια στην ίδια περιοχή του Βουκουρεστίου και πλήρωσαν πάνω από 25% για ένα νέο γραφείο υψηλής ποιότητας, από 11 ευρώ/τμ σε 14,5 ευρώ /τ.μ" λέει η έκθεση της CBRE.

"Έχουμε δει αρκετούς σταθερούς ενοικιαστές να παίρνουν αποφάσεις μετεγκατάστασης με γνώμονα τους νέους τους στόχους εταιρικής βιωσιμότητας. Μιλάμε για εξάπλωση τώρα, αλλά επειδή τα κριτήρια ESG γίνονται υποχρεωτικά για τους ενοικιαστές, μπορεί να είναι ότι το να είσαι πράσινος σημαίνει ότι έχεις μισθώσει και τέτοια κτίρια", προσθέτει.

Κριτήρια ESG

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το 70% των Ευρωπαίων millennials, που ήδη αποτελούν την πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού, έχουν φτάσει στο σημείο να λένε ότι θα δεχτούν χαμηλότερο μισθό για να εργαστούν σε μια εταιρεία με ξεκάθαρο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Το 71% των ατόμων που αναζητούν εργασία θέλουν να εργαστούν για περιβαλλοντικά βιώσιμες εταιρείες μετά την πανδημία και το 86% των εργαζομένων προτιμούν να υποστηρίζουν ή να εργάζονται για εταιρείες που ενδιαφέρονται για τα ίδια ζητήματα με τις οποίες ασχολούνται. Επιπλέον, το 83% των ερωτηθέντων επενδυτών αναμένει αύξηση της ζήτησης για βιώσιμα κτίρια από τους ενοικιαστές.

Σύμφωνα με την έρευνα CBRE European Investors Intentions Survey που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2022, το 70% όλων των ερωτηθέντων έχουν ήδη υιοθετήσει κριτήρια ESG και η πλειοψηφία των επενδυτών βλέπει τις αναβαθμίσεις κτιρίων ως "κλειδί" για την εφαρμογή των κριτηρίων ESG. Επίσης, από το 2023 και μετά, σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, περίπου 50.000 εταιρείες με περισσότερους από 250 υπαλλήλους ή καθαρά έσοδα 40 εκατομμυρίων ευρώ πρέπει να υποβάλλουν εκθέσεις CSRD, ανέφερε η CBRE.