Η Fed αύξησε το επιτόκιο βάσης, για πρώτη φορά από το 2018
Η Fed αύξησε το επιτόκιο βάσης, για πρώτη φορά από το 2018

Η Fed αύξησε το επιτόκιο βάσης, για πρώτη φορά από το 2018

Στόχος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να "δαμάσει" τον πληθωρισμό.
RE+D magazine
17.03.2022

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια, με σκοπό να "δαμάσει" τον αυξανόμενο πληθωρισμό ο οποίος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο εδώ και 40 χρόνια και εκτιμάται ότι ίσως ενισχυθεί περαιτέρω εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Η απόφαση για αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης ελήφθη σχεδόν ομόφωνα. Μόνο ο Τζέιμς Μπάλαρντ, ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, την καταψήφισε επειδή ζητούσε να είναι μεγαλύτερη η αύξηση (0,50%).

Είναι η πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2018 που η Fed αυξάνει τα επιτόκια. Τότε, η απόφασή της, εν μέσω του εμπορικού πολέμου με την Κίνα, είχε επικριθεί δριμύτατα από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η ομοσπονδιακή τράπεζα σημείωσε ότι η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση ενισχύονται όμως παρατήρησε ότι «ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός» και η προσφορά δεν αντισταθμίζει τη ζήτηση. Η Fed προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 4,3% το 2022.

Η Επιτροπή χάραξης της νομισματικής πολιτικής της Fed, με τη λήξη της διήμερης συνεδρίασής της, επισήμανε τους κινδύνους που θέτουν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι επακόλουθες κυρώσεις. «Βραχυπρόθεσμα, η εισβολή και τα γεγονότα που συνδέονται με αυτήν, μπορεί να δημιουργήσουν αυξητική πίεση στον πληθωρισμό και να πλήξουν την οικονομική δραστηριότητα», σχολίασε στην ανακοίνωσή της.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει τον πληθωρισμό να γίνει ενδημικός, χωρίς να παρεμποδίσει την οικονομική ανάπτυξη.

Οι αγορές αναμένουν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν επτά φορές φέτος και θα φτάσουν γύρω στο 1,75%.