Η Galmstrup Architects ανακατασκευάζει ψαραγορά της δεκατίας του '60 στη Σκωτία
Η Galmstrup Architects ανακατασκευάζει ψαραγορά της δεκατίας του '60 στη Σκωτία

Η Galmstrup Architects ανακατασκευάζει ψαραγορά της δεκατίας του '60 στη Σκωτία

Η πρώτη φάση του έργου έχει ολοκληρωθεί.
Ειρήνη Θεοφανίδου
20.03.2023

Η Galmstrup Architects ανακατασκευάζει μια πρώην ψαραγορά η οποία περιλαμβάνει και κέντρο θαλάσσιας κληρονομιάς στο Eyemouth της Σκωτίας.

Το έργο, για το Eyemouth Harbor Trust, αναγεννά ένα κτιριακό συγκρότημα της δεκαετίας του 1960, εν μέρει σε σχήμα γαλέρας, που αποτελούσε αρχικά την ψαραγορά της πόλης Berwickshire. Αργότερα μετατράπηκε σε τοπικό μουσείο, αλλά ήταν εγκαταλελειμμένο εδώ και αρκετά χρόνια.

Το Eyemouth είναι μια μικρή παραλιακή πόλη 13 χιλιόμετρα βόρεια του Berwick-upon-Tweed. Αν και τα τελευταία χρόνια καταγράφει πτώση στην αλιευτική της βιομηχανία, η πόλη έχει παρατηρήσει αύξηση του τουρισμού ως κέντρο παρατήρησης πουλιών, πεζοπορίας και καταδύσεων.

Galmstrup_10.jpg
Το έργο του Galmstrup – εμπνευσμένο από τα παραδοσιακά ξύλινα ιστιοφόρα του λιμανιού – περιλαμβάνει έναν νέο χώρο περιπάτου και μια σειρά από ξύλινα περίπτερα με χειμερινούς κήπους στο ισόγειο για κοινοτικές χρήσεις και στούντιο στον πρώτο όροφο. Ο νέος παραλιακός δρόμος θα συνδέει το φυσικό λιμάνι με την παραλία και θα καταλήγει στον κεντρικό δρόμο της παλιάς πόλης.

Η Galmstrup υπέβαλε σχέδια για το παραπάνω έργο ανάπλασης τον Φεβρουάριο του 2021, έχοντας κερδίσει τον προηγούμενο Νοέμβριο το σχετικό διαγωνισμό που είχε ακόμη 20 συμμετοχές αρχιτεκτονικών γραφείων, μεταξύ των οποίων και το Carmody Groarke.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η πρώτη φάση του έργου, έχει πλέον ολοκληρωθεί.