Κάθετη γεωργία. Πως οι πολυκατοικίες γίνονται παραγωγοί φρούτων και λαχανικών
Κάθετη γεωργία. Πως οι πολυκατοικίες γίνονται παραγωγοί φρούτων και λαχανικών

Κάθετη γεωργία. Πως οι πολυκατοικίες γίνονται παραγωγοί φρούτων και λαχανικών

Η κατασκευή ενός κάθετου κήπου – που ποτίζεται με ανακυκλωμένο νερό από το ντους –διατηρεί το διαμέρισμά δροσερό και το πιάτο γεμάτο φρέσκα, τοπικά προϊόντα
Βάλια Πολίτη
04.10.2023

Με την καλλιεργήσιμη γη να χάνεται με γοργούς ρυθμούς, είτε λόγω της αστικοποίησης είτε από τις επιπτώσεις της, και την πληθυσμιακή αύξηση να σηματοδοτεί μεγαλύτερη ανάγκη για τροφή, η γεωργία και η γεωργική βιομηχανία βρίσκονται σε κρίση.

Λύση στο πρόβλημα έρχεται να δώσει η κάθετη γεωργία η πρακτική δηλαδή της στοίβαξης στρωμάτων καλλιεργειών το ένα πάνω στο άλλο, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες σχεδιασμού και μηχανικής για να καλλιεργηθούν περισσότερα αγαθά σε λιγότερο χώρο.

Ωστόσο, οι περισσότερες παραδοσιακές οριζόντιες γεωργικές εκτάσεις προσφέρουν περισσότερα στο περιβάλλον από την απλή καλλιέργεια τροφής. Οι υπαίθριοι χώροι πρασίνου συχνά χρησιμεύουν ως φυσικοί βιότοποι, φιλτράρουν τον αέρα και ελέγχουν τη θερμοκρασία στη γύρω περιοχή. 

Απορροφώντας και εκπέμποντας εκ νέου τη θερμότητα του ήλιου, οι αστικές υποδομές, όπως οι δρόμοι και τα κτίρια, δημιουργούν ένα φαινόμενο θερμικής νησίδας. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί και να μειωθεί το εν λόγω φαινόμενο, πολλά νέα κτίρια χρησιμοποιούν πράσινες προσόψεις. 

Αν και είναι ωφέλιμα σε προσωπικό και δημόσιο επίπεδο, τα φυτικά προϊόντα και εγκαταστάσεις, όπως οι ζωντανοί τοίχοι, απαιτούν περίπλοκα συστήματα άρδευσης, που καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο και απαιτούν τακτική συντήρηση. Μια τέτοια συνεχής δαπάνη μπορεί να είναι απαγορευτική για ορισμένους προϋπολογισμούς έργων, αλλά το βιοφιλικό μπόνους της αισθητικής από μόνο του βοηθά στη βελτίωση της ψυχικής υγείας και ευεξίας.


Τα αποτελέσματα ενός τοίχου-κήπου στη θερμοκρασία μιας κουζίνας

Στις θερινές θερμοκρασίες της Μαδρίτης της Ισπανίας, η Husos Architects ανέλαβε να βελτιώσει ένα μικρό διαμέρισμα Tο στούντιο πρότεινε  έναν κατακόρυφο βρώσιμο κήπο που βρίσκεται στο μπαλκόνι με δυτικό προσανατολισμό. «Η βλάστηση βοηθά στην πρόληψη της υπερθέρμανσης του σπιτιού και γενικά λειτουργεί ως θερμικό μαξιλάρι, δροσίζοντας το εσωτερικό και αποφεύγοντας τη χρήση κλιματιστικού», εξηγεί το αρχιτεκτονικό γραφείο.

Θυσιάζοντας τον χώρο του εξωτερικού μπαλκονιού, η κατασκευή του κάθετου κήπου – που ποτίζεται με ανακυκλωμένο νερό από το ντους – επιτρέπει στον πελάτη να διατηρεί το διαμέρισμά του δροσερό και το πιάτο του γεμάτο φρέσκα, τοπικά προϊόντα .

vertical-farming_1.jpg


Από το αγρόκτημα στο πιάτο: όταν τα εστιατόρια γίνονται παραγωγοί

Η N.THING, η εταιρεία που κατασκευάζει έξυπνες φάρμες με απώτερο στόχο να λειτουργήσει ένα αγρόκτημα στον Άρη, προσπάθησε να επεκτείνει την επιχείρησή της, παρακάμπτοντας τους χονδρεμπόρους και εξυπηρετώντας απευθείας τους καταναλωτές, μέσω του εστιατορίου Sik Mul Sung στη Σεούλ της Νότιας Κορέας. Προσφέροντας στους πελάτες τη δυνατότητα να βλέπουν τα φυτά να αναπτύσσονται και να φροντίζονται, μια αίθουσα καλλιέργειας με γυάλινους τοίχους τους επιτρέπει να βιώσουν τις διαδικασίες της καλλιέργειας, της συγκομιδής, του μαγειρέματος και της κατανάλωσης του φαγητού, όλα σε ένα μέρος. Με την καλλιέργεια των δικών τους συστατικών σε μικρής κλίμακας κάθετες φάρμες, τα εστιατόρια μπορούν να εγγυηθούν στους πελάτες ένα εξαιρετικά τοπικό προϊόν με χαμηλές εκπομπές ρύπων.vertical-farming_2.jpg

Πηγη : Dezeen