Η Lamda Development νέος ιδιοκτήτης του McArthurGlen Designer Outlet Athens
Η Lamda Development νέος ιδιοκτήτης του McArthurGlen Designer Outlet Athens

Η Lamda Development νέος ιδιοκτήτης του McArthurGlen Designer Outlet Athens

Τι δήλωσαν για την πώληση Οδυσσέας Αθανασίου, Joan Jove, Βίκτωρ Πιζάντε, Γιάννης Δεληκανάκης
RE+D magazine
05.08.2022

Ολοκληρώθηκε η συμφωνία για την απόκτηση της ιδιοκτήτριας εταιρείας του εκπτωτικού χωριού McArthurGlen Designer Outlet Athens στα Σπάτα από τη Lamda Development.

Το τίμημα της εξαγοράς ανήλθε σε περίπου €40 εκατ., ποσό που περιλαμβάνει την αποπληρωμή προϋφιστάμενων δανείων που είχαν χορηγηθεί από τους προηγούμενους εταίρους της McArthurGlen Hellas Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, ιδιοκτήτριας του εκπτωτικού χωριού McArthurGlen Designer Outlet Athens στα Σπάτα, από την εταιρεία MGE Hellenic Investments S.àr.l

Το McArthurGlen Designer Outlet Athens έχει συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια περίπου 21.200 τ.μ. και περισσότερα από 100 καταστήματα, καφέ και εστιατόρια. Η πληρότητα στο τέλος του Ιουνίου 2022 ήταν περίπου 95% ενώ η συνολική επισκεψιμότητα σε συνθήκες πλήρους και ανεμπόδιστης λειτουργίας (το 2019, προ της πανδημίας) ήταν περίπου 4,2 εκατ. επισκέπτες ετησίως.

Η κίνηση αυτή συνδέεται και με τον σχεδιασμό για την ενίσχυση και εισαγωγή της Lamda Malls, θυγατρικής της Lamda Development, στο Χρηματιστήριο , η οποία δείχνει να επισπεύδεται και να προγραμματίζεται προς το τέλος του χρόνου. Υπενθυμίζεται πως στη Lamda Malls μετά την αποεπένδυση της Varde Partners και την εξαγορά των μειοψηφιών από τη Lamda Develοpment, έχει περάσει ο έλεγχος των τριών εμπορικών κέντρων του ομίλου και συγκεκριμένα τα The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean. 

Πως σχολίασαν το deal oι Οδυσσέας Αθανασίου, Joan Jove, Βίκτωρ Πιζάντε, Γιάννης Δεληκανάκης

Σχολιάζοντας την εν λόγω συναλλαγή, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου LAMDA Development κ. Οδυσσέας Αθανασίου δήλωσε σχετικά: «Η συγκεκριμένη εξαγορά αποτελεί σημαντική στρατηγική κίνηση καθώς με την απόκτηση του McArthurGlen Designer Outlet Athens, το οποίο πρωταγωνιστεί στον κλάδο των εκπτωτικών κέντρων, ενισχύουμε περαιτέρω την ηγετική μας θέση στο Retail, δημιουργώντας πολύ σημαντικές συνέργειες προς όφελος των επισκεπτών και των συνεργαζόμενων με την εταιρεία επιχειρήσεων.»

Ο συν-Διευθύνων Σύμβουλος (Co-CEO) του ομίλου McArthurGlen, κ. Joan Jove, δήλωσε σχετικά: «Από την έναρξη λειτουργίας του κέντρου μας στην Αθήνα το 2011 , είμαστε υπερήφανοι που σε συνεργασία με την εταίρο μας Bluehouse Capital το έχουμε καταστήσει τον πρώτο πανελλαδικά Designer Outlet προορισμό αγορών. Η McArthurGlen είναι βέβαιη ότι το κέντρο θα εξακολουθήσει να ευημερεί υπό την ιδιοκτησία της Lamda, και ότι οι επισκέπτες θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν μια αξέχαστη αγοραστική εμπειρία στην Αθήνα. Η εμπιστοσύνη μας στη δυναμική του εκπτωτικού τομέα στην Ευρώπη διατηρείται και θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε τη δραστηριότητά μας στις εννέα χώρες στις οποίες λειτουργούμε».

Ο Διευθυντής της εταιρείας Bluehouse Capital, κ. Βίκτωρ Πιζάντε, δήλωσε σχετικά: «Θα θέλαμε να εκφράσουμε την εκτίμηση μας προς τους συναδέλφους μας στη McArthurGlen για την επί μια δεκαετία επιτυχημένη συνεργασία. Είμαστε βέβαιοι ότι το Athens Designer Outlet θα συνεχίσει την ισχυρή λειτουργική του απόδοση υπό την ιδιοκτησία της Lamda».

Ο συνιδρυτής της Bluehouse Capital και νυν Founding Partner της Southrock Asset Management κ. Γιάννης Δεληκανάκης δηλωσε:

"Xαιρετίζω την αγορά του Νο1 εκπτωτικού κέντρου στην Ελλάδα από την Lamda. 

Ήταν το καλοκαίρι του 2003 όταν σε μια συνάντησή μου στη Βοστώνη με τον Joey Kaempfer, ιδρυτή και ιδιοκτήτη της McArthurGlen, συζητήσαμε την ιδέα της επένδυσης στην Ελλάδα. Μάλιστα, την επόμενη χρονιά συστήσαμε κοινοπραξία και συμμετείχαμε ανεπιτυχώς στον διαγωνισμό του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος για την μακροχρόνια εκμίσθωση των εκτάσεων που σήμερα λειτουργούν το FactoryOutlet και τα άλλα big boxes. Το όραμά μας όμως μπήκε σε τροχιά υλοποίησης όταν συμφώνησα με την REDS τον από κοινού σχεδιασμό και ανάπτυξη των Smart Park και McArthurGlen στα Σπάτα. 

Το έργο αυτό αποτέλεσε μάλιστα και τη βάση ίδρυσης της εταιρίας Bluehouse, καθώς τα κεφάλαια για την ανάπτυξή του ήταν σημαντικά και το προφίλ του ταίριαζε σε αυτό των θεσμικών επενδυτών. Παρά το γεγονός ότι από την πρώτη συζήτηση μέχρι τα εγκαίνια του 2011 πέρασαν 8 χρόνια, το έργο αυτό αποτελούσε πάντα την κορωνίδα τόσο των προσωπικών μου επενδύσεων όσο και των επενδύσεων της Bluehouse, παρά το γεγονός ότι έκτοτε έχω συμμετάσχει και υλοποιήσει περισσότερες από 50 επενδύσεις ακινήτων σε διάφορες γεωγραφίες και κλάδους. 

Ενδεικτικό της επιτυχίας και της αντοχής του McArthurGlen είναι ότι ενώ άνοιξε μέσα την κρίση της παγκόσμιας και ελληνικής οικονομίας, έζησε τα capital controls, την κρίση του Covid και της Bluehouse, παρέμεινε κυρίαρχο στον χώρο του δίνοντας ταυτόχρονα σημαντικές αποδόσεις στους επενδυτές του. 

Με την πώλησή του και την οριστική μου αποχώρησή από την Bluehouse πριν περίπου ένα μήνα – σχεδόν 2 χρόνια από τον παραλίγο θάνατό μου λόγω covid - κλείνει οριστικά ένας επαγγελματικός κύκλος. 

Το νέο μου παιδί λέγεται Southrock, έχοντας ήδη σημαντική δραστηριότητα στην Ελλάδα με επενδύσεις ιδίων κεφαλαίων άνω των 120 εκ. ευρώ. 

Είμαι σίγουρος ότι το Εκπτωτικό Χωριό θα συνεχίσει να κυριαρχεί και να βελτιώνεται παρέχοντας μοναδικές υπηρεσίες κι εμπειρίες υπό το νέο του ιδιοκτησιακό καθεστώς. 

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο νέο ιδιοκτήτη". 

Η ανακοίνωση της Lamda Development

Η ανακοίνωση της Lamda Development αναφέρει:

Η LAMDA DEVELOPMENT S.A. («Εταιρεία»), σύμφωνα με τον Κανονισμό 596/2014/ΕΕ και τον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, έκαστος όπως ισχύει,  ανακοινώνει ότι η κατά 100% θυγατρική της, L.O.V. S.M.S.A., εξαγόρασε την 05.08.2022 το 100% της εταιρείας McArthurGlen Hellas Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, ιδιοκτήτριας του εκπτωτικού χωριού McArthurGlen Designer Outlet Athens στα Σπάτα του νομού Αττικής, από την εταιρεία MGE Hellenic Investments S.àr.l.

Η αξία του McArthurGlen Designer Outlet Athens ανέρχεται σε περίπου €109εκ (Gross Asset Value), όπως προκύπτει από την αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή CBRE Axies την 31.12.2021. Το τίμημα της εξαγοράς ανήλθε σε περίπου €40εκ, περιλαμβανομένης της αποπληρωμής προϋφιστάμενων δανείων που είχαν χορηγηθεί από τους προηγούμενους εταίρους της εταιρείας.

Το McArthurGlen Designer Outlet Athens είναι το κορυφαίο εκπτωτικό χωριό της Ελλάδας με συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια περίπου 21.200 τ.μ. και περισσότερα από 100 καταστήματα, καφέ και εστιατόρια. Η πληρότητα την 30.06.2022 ήταν περίπου 95% ενώ η συνολική επισκεψιμότητα σε συνθήκες πλήρους και ανεμπόδιστης λειτουργίας (το 2019, προ της πανδημίας) ήταν περίπου 4,2εκ επισκέπτες ετησίως. Η ως άνω συναλλαγή εντάσσεται στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατηγικής της εταιρείας που στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων αλλά και του χαρτοφυλακίου των Εμπορικών Κέντρων.