Στην Οκλαχόμα το ψηλότερο κτίριο των ΗΠΑ
Στην Οκλαχόμα το ψηλότερο κτίριο των ΗΠΑ

Στην Οκλαχόμα το ψηλότερο κτίριο των ΗΠΑ

Με ύψος περίπου 581 μέτρα, το Legends Tower θα ξεπεράσει το One World Trade Center.
Βάλια Πολίτη
24.04.2024

Το πράσινο φως έδωσε πρόσφατα η πολεοδομική επιτροπή της Oklahoma για την αύξηση του ύψους των κτιρίων στην πόλη εγκρίνοντας το αίτημα για την κατασκευή του «Legends Tower» που όταν ολοκληρωθεί θα είναι το ψηλότερο κτίριο των ΗΠΑ.

Οι κατασκευαστές οραματίζονται τον ουρανοξύστη που φτάσει σε ένα εκπληκτικό ύψος 1.907 ποδιών (581,3 μέτρα), ως φόρο τιμής στο έτος κατά το οποίο η Οκλαχόμα έγινε πολιτεία. Εφόσον πραγματοποιηθεί, το φιλόδοξο σχέδιο θα ξεπεράσει το ύψος του One World Trade Center της Νέας Υόρκης κατά περισσότερα από 200 πόδια (61 μέτρα), τοποθετώντας το στην έκτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Κατά την αρχική του φάση, οι κατασκευαστές του πύργου είχαν προτείνει έναν πύργο στα 1.750 πόδια (533,4 μέτρα). Το Legends Tower σχεδιάζεται κυρίως ως οικιστικό project, στεγάζοντας 1.750 διαμερίσματα, σε συνδυασμό με ένα ξενοδοχείο Hyatt με εκατοντάδες δωμάτια.

Ο πύργος αποτελεί μέρος της μεγαλύτερης ανάπτυξης μικτής χρήσης, γνωστής ως “The Boardwalk at Bricktown”, η οποία θα περιλαμβάνει τρεις επιπλέον πύργους στη βάση του, ύψους 105 μέτρων, που προορίζονται για χώρους λιανικής.

Το εκτιμώμενο κόστος του έργου, το οποίο περιλαμβάνει χαρακτηριστικά όπως μια λιμνοθάλασσα και έναν κοντινό πεζόδρομο, ανέρχεται σε $ 1,6 δισ. 

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, η κατασκευή των δύο πύργων αναμένεται να ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι, με προσδοκώμενη ολοκλήρωση του έργου εντός 24 με 30 μηνών.

Οι επικριτές του Legends Tower έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη σκοπιμότητα της κατασκευής. Μέλη της επιτροπής σχεδιασμού της πόλης και κάτοικοι της περιοχής αμφισβητούν την πρακτικότητα μιας τόσο μεγάλης κατασκευής σε μια πόλη που δεν είναι συνηθισμένη σε ψηλούς πύργους.

Επιπλέον, η ευαισθησία της πόλης στους ανεμοστρόβιλους προσθέτει άλλο ένα στρώμα ανησυχίας, όπως αναφέρει η Wall Street Journal.

Ωστόσο, ο Rob Budetti, διευθύνων συνεργάτης του California studio AO, ο οποίος σχεδιάζει τον πύργο, διαβεβαιώνει ότι οι μηχανικοί θα ενισχύσουν το φρεάτιο του ανελκυστήρα με έναν στιβαρό πυρήνα από σκυρόδεμα για σταθερότητα. Επιπλέον, τα παράθυρα του ουρανοξύστη θα σχεδιαστούν για να αντέχουν τους ανέμους από ανεμοστρόβιλους χωρίς ζημιές, καθιστώντας τον ένα από τα ασφαλέστερα μέρη σε περίπτωση ανεμοστρόβιλου, ισχυρίζεται το στούντιο.

Η εξασφάλιση της πλήρους χρηματοδότησης ύψους $ 1,6 δισ. στις αρχές Μαρτίου αυτού του έτους σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του έργου. Ωστόσο, παρά την πρόοδο, επικρατεί αβεβαιότητα για το εάν ο φιλόδοξος πύργος θα πραγματοποιηθεί.