Η πρόταση της ESCO Partners για την αναβάθμισης των συστημάτων ψύξης-θέρμανσης
Η πρόταση της ESCO Partners για την αναβάθμισης των συστημάτων ψύξης-θέρμανσης

Η πρόταση της ESCO Partners για την αναβάθμισης των συστημάτων ψύξης-θέρμανσης

Με μηδενικό κόστος επένδυσης για τους ιδιοκτήτες.
RE+D magazine
22.05.2024

Μια νέα πρόταση αναβάθμισης των συστημάτων ψύξης-θέρμανσης παλαιότερων επαγγελματικών κτηρίων με μηδενικό κόστος επένδυσης για τους ιδιοκτήτες εισάγει στην αγορά η ESCO Partners.

Συγκεκριμένα, η ESCO Partners αναλαμβάνει με μελετήσει και διαστασιολογήσει τον σχετικό εξοπλισμό, ώστε να μην επηρεαστεί η λειτουργία του κτηρίου, να απομακρύνει τον παλαιό λέβητα και ψύκτη, να προμηθεύσει και να εγκαταστήσει τη νέα αντλία θερμότητας και να αναλάβει τη λειτουργία και συντήρηση του συστήματος για τη διάρκεια της σύμβασης, χωρίς κόστος επένδυσης για  τον ιδιοκτήτη.

Η αμοιβή της ESCO Partners, το μοναδικό κόστος για τον ιδιοκτήτη του κτιρίου, είναι συνδεδεμένη με την χρήση της αντλίας θερμότητας και υπολογίζεται επί των ψυκτικών και θερμικών kWh που παράγει αυτή, δηλαδή των ωρών λειτουργίας σύμφωνα με τις ανάγκες του κτηρίου, χωρίς οι χρήστες να έχουν παραπάνω κόστος από αυτό που επιβαρύνονται σήμερα.

Ο κ. Ευάγγελος Μπάρδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ESCO Partners δήλωσε σχετικά: «Όπως γνωρίζουμε, τα επαγγελματικά κτήρια παλαιότερων δεκαετιών χρησιμοποιούν λέβητες με καύσιμο το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο για την θέρμανση και ψύκτες για την ψύξη τους. Τα συστήματα αυτά πέραν της χαμηλής απόδοσης τους η οποία μεταφράζεται σε αυξημένα κόστη, είναι επίσης ρυπογόνα. Η εταιρεία μας, η ESCO Partners, χωρίς να υποχρεώσει τους ιδιοκτήτες παλαιών επαγγελματικών κτηρίων, σε κοστοβόρες επενδύσεις, προσφέρει μια νέα ευέλικτη πρόταση και χρηματοδοτεί πλήρως όλα τα στάδια από την μελέτη μέχρι και την εγκατάσταση και συντήρηση προηγμένων τεχνολογικά συστημάτων αντλίας θερμότητας. Με τα νέα συστήματα ο χρήστης απολαμβάνει μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση για το κτίριο του, η οποία μεταφράζεται σε εξοικονόμηση ενέργειας, δηλαδή σε εξοικονόμηση χρημάτων. Παράλληλα δε, επιτυγχάνεται αναβάθμιση ενεργειακής κατηγορίας για το κτίριο, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της χώρας, αλλά και σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, η ενεργειακή αναβάθμιση των εμπορικών κτηρίων τουλάχιστον στην κατηγορία Ε, πρέπει να έχει επιτευχθεί μέχρι το 2027 και στην κατηγορία Δ, μέχρι το 2030, διαφορετικά τα κτήρια δεν θα μπορούν να πωληθούν ή μισθωθούν». 

Σημειώνεται ότι εκτός από την αναβάθμιση των συστημάτων ψύξης-θέρμανσης, η ESCO Partners μπορεί να αναλάβει και την εγκατάσταση θερμοπρόσοψης και φωτοβολταϊκών συστημάτων στην οροφή επιλέξιμων κτηρίων, ώστε να πληρούν τις απαιτήσεις της νομοθεσίας ενεργειακής απόδοσης, αλλά και της δήλωσης ανθρακικού αποτυπώματος κατά περίπτωση, χωρίς κόστος επένδυσης για τους ιδιοκτήτες.