Η πτώση στις Κινεζικές κατασκευές "ροκανίζει" τις τιμές των μετάλλων
Η πτώση στις Κινεζικές κατασκευές "ροκανίζει" τις τιμές των μετάλλων

Η πτώση στις Κινεζικές κατασκευές "ροκανίζει" τις τιμές των μετάλλων

Το σιδηρομετάλλευμα έχει συνδεθεί στενά με τις διακυμάνσεις στην κινεζική βιομηχανία ακινήτων τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Ειρήνη Θεοφανίδου
01.04.2024

Οι τιμές των σιδηρομεταλλευμάτων υποχώρησαν σε χαμηλά 10 μηνών στις διεθνείς αγορές καθώς το υλικό παραγωγής χάλυβα αντιμετώπισε από τη μια την "χαλαρή" κινεζική κατασκευαστική δραστηριότητα και από την άλλη την νέα άνοδο της προσφοράς.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Σιγκαπούρη υποχώρησαν κατά 100 δολάρια / τόνο κατά την σημερινή συνεδρίαση, σημειώνοντας πτώση σχεδόν 4%. Η πολυετής κρίση στον Κινεζικό κλάδο των ακινήτων και το "φρένο" που έχουν βάλει οι developers στις νέες αναπτύξεις εξακολουθεί να προκαλεί τον όλεθρο στη ζήτηση, ενώ η αύξηση της διαθεσιμότητας επιδεινώνει την πίεση στις τιμές.

"Η κίνηση στα σιδηρομεταλλεύματα σήμερα αντιπροσωπεύει μια επιστροφή στα βασικά και τα θεμελιώδη", δήλωσε μέσω email στο πρακτορείο Bloomberg ο Atilla Widnell, διευθύνων σύμβουλος της Navigate Commodities Pte. "Η ανάκαμψη στις αποστολές της πρώτης ύλης από την Αυστραλία είναι πιθανό να διογκώσει ακόμη περισσότερο τα αποθέματα από το λιμάνι στην Κίνα", είπε.

Το σιδηρομετάλλευμα έχει συνδεθεί στενά με τις διακυμάνσεις στην κινεζική βιομηχανία ακινήτων τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Σιγκαπούρης μειώνονται τώρα κατά περίπου 30% εφέτος, υπογραμμίζοντας πώς η εκστρατεία του προέδρου Xi Jinping για την ανανέωση της οικονομίας βλάπτει ένα βασικό προϊόν που χρησιμοποιείται στις κατασκευές.

Η πτώση των τιμών του σιδηρομεταλλεύματος έχει επιπτώσεις πολύ πέρα από την Κίνα, επηρεάζοντας τη σημαντικότερη ροή εσόδων για παγκόσμιες εξορύξεις σε μεγάλους ομίλους όπως η BHP Group Ltd., η Rio Tinto Group και η Vale SA. Η Αυστραλία λαμβάνει περίπου το 1/3 των συνολικών της εσόδων από εξαγωγές πόρων και ενέργειας από την πώληση του ορυκτού.

Τα αποθέματα

Η απογοήτευση για τη ζήτηση χάλυβα συμπίπτει με μια περίοδο σχετικά άφθονης προσφοράς, συσσωρεύοντας ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις τιμές. Η Αυστραλία, σημείωσε άνοδο στις εξαγωγές την εβδομάδα που έληξε στις 15 Μαρτίου - η πιο πρόσφατη για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Τα αποθέματα που διατηρούνται στα λιμάνια της Κίνας είναι τα μεγαλύτερα σε περισσότερο από ένα χρόνο με περίπου 142 εκατομμύρια τόνους. "Οι υψικάμινοι στην Κίνα βρίσκονται σε αδράνεια ως απάντηση στα ασθενή περιθώρια κέρδους και την αβεβαιότητα γύρω από την κατεύθυνση της ζήτησης χάλυβα", έγραψε η Citigroup Inc. σε σημείωμα που απεστάλη μέσω email. Η επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας από το Σεληνιακό Νέο Έτος ήταν "χαμηλότερη από το αναμενόμενο, επηρεάζοντας το κλίμα της αγοράς", ανέφερε μεταξύ άλλων η τράπεζα. 

Υπάρχουν ενδείξεις ότι μια ουσιαστική ανάκαμψη στον κλάδο ακινήτων της Κίνας είναι στα χαρτιά. Η αξία των πωλήσεων νέων κατοικιών από τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες ακινήτων μειώθηκε περίπου 46% τον Μάρτιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.