Η τεχνολογία βάζει νέα πρότυπα στο σχεδιασμό των πόλεων
Η τεχνολογία βάζει νέα πρότυπα στο σχεδιασμό των πόλεων

Η τεχνολογία βάζει νέα πρότυπα στο σχεδιασμό των πόλεων

Οι τεχνολογικές εξελίξεις προσφέρουν πιο έξυπνες, πιο πράσινες και πιο ανθρωποκεντρικές πόλεις.
Βάλια Πολίτη
18.01.2024

Νέες, έξυπνες πόλεις κατασκευάζονται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το Songdo στη Νότια Κορέα είναι χτισμένο σε έδαφος που ανακτήθηκε από την Κίτρινη Θάλασσα. Το Ίδρυμα Bill Gates σχεδιάζει να χτίσει το Belmont City από την αρχή σε μια τοποθεσία στην έρημο της Αριζόνα. 

Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας θα γίνει το σπίτι της Neom, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το The Line, μια περιοχή μήκους 170 χιλιομέτρων, ύψους 500 μέτρων και πλάτους 200 μέτρων που καταργεί τη χρήση των αυτοκινήτων, καθώς και το πλωτό συγκρότημα Oxagon, έναν προηγμένο βιομηχανικό κόμβο που τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η προσπάθεια επικεντρώνεται στη χρήση τεχνολογίας, με σκοπό να τεθούν νέα πρότυπα για τα αστικά ακίνητα, εισάγοντας, παράλληλα την έννοια μιας πιο βιώσιμης ζωής στην πόλη.

Αλλά οι νέες πόλεις δεν είναι οι μόνες που επηρεάζονται από την τεχνολογική πρόοδο. Σε όλη την Ευρώπη, περιοχές όπως η La Défense του Παρισιού, επιχειρούν φιλόδοξα master plans επαναπροσδιορισμού, περισσότερο φιλικά προς τους κατοίκους και λιγότερο επιβλαβή προς το περιβάλλον.

Κατά την προσέγγιση νέων έργων μεγάλης κλίμακας, τα ολοκληρωμένα δεδομένα είναι απαραίτητα για την αποσαφήνιση της κερδοφορίας, τόσο των φορέων ανάπτυξης όσο και των τοπικών κοινωνιών, αλλά και τον προσδιορισμό των περιβαλλοντικών απαιτήσεων. 

Σε αυτή τη διαδικασία, οι τεχνολογίες έξυπνων κτιρίων διαδραματίζουν σταθερά σημαντικό ρόλο στην κατανόηση του τρόπου υλοποίησης των φιλόδοξων σχεδίων. 

Για παράδειγμα τρισδιάστατες σαρώσεις υφιστάμενων κτιρίων χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία λεπτομερών μοντέλων «ψηφιακών δίδυμων» – μια εξαιρετικά χρήσιμη διαδικασία για την πρόβλεψη του πώς οι νέες κατασκευές θα ταιριάζουν στο υπάρχον περιβάλλον. 

Βοηθούν επίσης στην έγκαιρη παρακολούθηση της προόδου της κατασκευής και των ζητημάτων που ανακύπτουν σε πραγματικό χρόνο, ενώ βελτιώνουν την ασφάλεια των εγκαταστάσεων. 

Πηγή: JLL