Η χρηματοδότηση των κινεζικών εταιρειών ακινήτων αυξήθηκε 33% τον Δεκέμβριο
Η χρηματοδότηση των κινεζικών εταιρειών ακινήτων αυξήθηκε 33% τον Δεκέμβριο

Η χρηματοδότηση των κινεζικών εταιρειών ακινήτων αυξήθηκε 33% τον Δεκέμβριο

Ο αριθμός για το περυσινό έτος ήταν 824 δισεκατομμύρια γιουάν, σημειώνοντας μείωση κατά 38% σε ετήσια βάση, ανέφερε.
Ειρήνη Θεοφανίδου
10.01.2023

Οι Κινεζικές εταιρείες ακινήτων άντλησαν συνολικά 101,8 δισεκατομμύρια γιουάν τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας αύξηση 33,4% σε ετήσια βάση, λόγω της μεγαλύτερης κρατικής στήριξης για τον "βασανισμένο" κλάδο του real estate, σύμφωνα την CRIC, που πραγματοποίησε έρευνα σε εκατό εταιρείες.

Οπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ο αριθμός για το έτος 2022 ήταν 824 δισεκατομμύρια γιουάν, σημειώνοντας μείωση κατά 38% σε ετήσια βάση, ανέφερε.

Η κεντρική τράπεζα δήλωσε πρόσφατα ότι για τις πόλεις όπου οι τιμές πώλησης των νέων κατοικιών μειώνονται κάθε μήνα σε ετήσια βάση για τρεις συνεχείς μήνες, το κατώτατο όριο στα επιτόκια στεγαστικών δανείων μπορεί να μειωθεί ή να καταργηθεί για πρώτη φορά χρόνο αγοραστών κατοικιών σε φάσεις.

Η Κίνα σχεδιάζει επίσης να χαλαρώσει τους περιορισμούς στον δανεισμό για τις εταιρίες αξιοποίησης ακινήτων, επιστρέφοντας την πολιτική των «τριών κόκκινων γραμμών», ανέφερε το Bloomberg News. Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές εφάρμοσαν μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας στον κλάδο, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων κρατικών τραπεζών της Κίνας που υποσχέθηκαν νέα πίστωση τουλάχιστον 162 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να μετριάσουν την ταμειακή κρίση στον κλάδο.

Ο τομέας ακινήτων, ο οποίος αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο της οικονομίας της Κίνας, επλήγη σοβαρά πέρυσι, καθώς πολλοί προγραμματιστές δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τα έργα κατασκευής που οδήγησαν σε μποϊκοτάζ των στεγαστικών δανείων από ορισμένους αγοραστές. Τα lockdown και τα μέτρα ελέγχου της κίνησης για τον έλεγχο της εξάπλωσης του Covid-19 βλάπτουν επίσης το συναίσθημα των αγοραστών.