Η Υβριδική εργασία είναι η νέα "κανονικότητα"
Η Υβριδική εργασία είναι η νέα "κανονικότητα"

Η Υβριδική εργασία είναι η νέα "κανονικότητα"

Μέχρι το 2030, προβλέπει η McKinsey, η ζήτηση για χώρους γραφείων θα είναι έως και 20% χαμηλότερη από ό,τι ήταν το 2019.
Share Copy Link
Ειρήνη Θεοφανίδου
14.07.2023

Με ορισμένους υπαλλήλους να αντιτάσσονται στα σχέδια των εργοδοτών για επιστροφή τους στο γραφείο, το υβριδικό μοντέλο εργασίας των τριών ημερών την εβδομάδα με φυσική παρουσία φαίνεται να αποτελεί τη "χρυσή τομή".

Η προσέλευση στα γραφεία έχει σταθεροποιηθεί στο 30% χαμηλότερα από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία Covid-19, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Ινστιτούτου McKinsey. «Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που ακολουθούν την υβριδική εργασία και πηγαίνουν λίγες μέρες την εβδομάδα στα γραφεία τους», είπε ο Brian Vickery, συνεργάτης στη McKinsey & Co. 

Η εταιρεία έκανε μια έρευνα σε μεγάλες εταιρείες σε εννέα πόλεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης, του Σαν. Φραγκίσκο, Λονδίνο και Τόκιο. «Αυτό που μας λένε στην έρευνα είναι ότι είναι πολύ κοντά σε αυτό που θέλουν να είναι στο μέλλον», είπε ο Vickery. Πολλές εταιρείες έχουν αφήσει μεμονωμένες ομάδες να βρουν τι τους ταιριάζει καλύτερα.

Η ζήτηση για γραφεία καταγράφει πτώση

Αυτή η ευελιξία, σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς, συμβάλλει στη μείωση της ζήτησης για χώρους γραφείων. Μέχρι το 2030, προβλέπει η McKinsey, η ζήτηση για χώρους γραφείων θα είναι έως και 20% χαμηλότερη από ό,τι ήταν το 2019, ανάλογα με την πόλη. Ενώ η απομακρυσμένη και η υβριδική εργασία είναι ο βασικότερος λόγος, η τάση για περισσότερα γραφεία σε λιγότερο χώρο και στροφή προς την αυτοματοποίηση ελήφθησαν επίσης υπόψη στην ανάλυσή της. Η χαμηλότερη ζήτηση γραφειακών χώρων αναγκάζει τις εταιρείες να ξανασκεφτούν το πώς θα κάνουν τα ακίνητά τους κατάλληλα στις νέες εργασιακές συνήθειες. Η εργασία σε ομάδες και η αύξηση της παραγωγικότητας είναι οι κύριοι λόγοι που υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι με ευελιξία για να βρίσκονται στο φυσικό εργασιακό χώρο.

Σύμφωνα με την έρευνα πολλοί εργασιακοί χώροι δεν ικανοποιούν τις ανάγκες των εργαζομένων. Η ύπαρξη χώρων για τους υπαλλήλους που είναι απαλλαγμένοι από θόρυβο και περισπασμούς, ώστε να μπορούν να εργάζονται ανεξάρτητα είναι «κρίσιμης σημασίας για την απόδοση της εργασίας», λέει ο Jordan Goldstein, διευθύνων σύμβουλος στην αρχιτεκτονική εταιρεία Gensler.

Είναι επίσης σημαντική η δημιουργία αυτού που ονομάζεται "meeting equity", έτσι ώστε οι άνθρωποι που βρίσκονται στο χώρο γραφείου και οι άνθρωποι που εργάζονται εξ αποστάσεως να μπορούν να διεξάγουν επιχειρηματικές δραστηριότητες. «Οι μέρες ενός δωματίου τεσσάρων έως έξι ατόμων με μια επίπεδη οθόνη 42 ιντσών στον τοίχο έχουν τελειώσει», είπε ο Goldstein. Αντίθετα, προτείνει οι εργοδότες να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον όπου τα εικονικά και φυσικά γραφεία ενώνονται.