Ηλιακά πάνελ ενσωματωμένα σε κλασσικά πήλινα κεραμίδια
Ηλιακά πάνελ ενσωματωμένα σε κλασσικά πήλινα κεραμίδια

Ηλιακά πάνελ ενσωματωμένα σε κλασσικά πήλινα κεραμίδια

Τα Invisible Panels αποτελούν ηλιακούς συλλέκτες που μοιάζουν με κεραμίδια
RE+D magazine
14.02.2023

Η ιταλική εταιρεία Dyaqua, ανέπτυξε έναν τρόπο παραγωγής ηλιακών συλλεκτών που μοιάζουν με τα κλασσικά πήλινα κεραμίδια που πρωτοστατούν στην παραδοσιακή ιταλική και ελληνική αρχιτεκτονική σκηνή. Η τεχνολογία μπορεί να ανοίξει το δρόμο στη βιώσιμη ανάπλαση ιστορικών κτιρίων και τοποθεσιών.

Με την ονομασία Invisible Solar, τα πάνελ αναπτύχθηκαν από την εταιρεία φωτισμού Dyaqua και δέχονται αρκετή προσοχή, λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για τα κτίρια πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τα πάνελ αποτελούνται από κοινές κυψέλες μονοκρυσταλλικού πυριτίου που τοποθετούνται κάτω από κεραμικό περίβλημα και είναι κατασκευασμένα από «μη τοξικά» υλικά.

Τα κεραμικά έχουν τροποποιηθεί προκειμένου να φαίνονται αδιαφανή στα ανθρώπινα μάτια, ενώ εξακολουθούν να επιτρέπουν στις ακτίνες του ήλιου να περνούν και να τροφοδοτούν το ηλιακό κύτταρο.

«Σχεδιάσαμε ειδικά το Invisible Solar για να επιτρέψουμε επιτέλους στην πολιτιστική κληρονομιά να έχει πρόσβαση στην ηλιακή ενέργεια, όπου δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση παραδοσιακών ηλιακών συλλεκτών και άλλων BIPV, λόγω της υψηλής οπτικής τους επίδρασης», δήλωσε η εκπρόσωπος της εταιρείας Elisa Quagliato.

"Στην πραγματικότητα, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα συνήθη κτίρια πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν υψηλή κατανάλωση ενέργειας. Επομένως, η ηλιακή ενέργεια είναι πολύ σημαντική για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτών των όμορφων τόπων και την υποστήριξή τους στη διάδοση του πολιτισμού", συνέχισε.

Ως αποτέλεσμα, το ενδιαφέρον για το Invisible Solar αυξάνεται συνεχώς, καθώς απαντά σε ένα συγκεκριμένο θέμα όλων των ιδιοκτητών κτιρίων πολιτισμικής κληρονομιάς.

Κάθε εξάρτημα των πάνελ που κατασκευάζονται κατά παραγγελία προορίζεται να είναι ανακυκλώσιμο, ενώ τα πάνελ έχουν μικρές διαφορές μεταξύ τους, προσθέτοντας στην "κλασική" εμφάνιση.

Τα Invisible Panels μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις ή σε πεζοδρόμια και σχεδιάστηκαν για να είναι επίσης λειτουργικά, παρέχοντας προστασία επιφάνειας παρόμοια με τα τυπικά πλακάκια στέγασης. Η εταιρεία είπε επίσης ότι οι φωτοκαταλυτικές ιδιότητες του κεραμικού περιβλήματος επιτρέπουν στα πλακάκια να αυτοκαθαρίζονται.

Επιπλέον, η εταιρεία δηλώνει ότι στοχεύει να κάνει τα πάνελ βιώσιμα, τόσο από οικολογική όσο και από αισθητική άποψη, ενώ τονίζει ότι χρησιμοποιεί μη τοξικά και ανακυκλώσιμα υλικά. Ωστόσο, δεν αναφέρει αν τα ίδια τα φωτοβολταϊκά στοιχεία είναι ανακυκλώσιμα.

Τα πάνελ μπορούν επίσης να «αντέχουν σε υψηλό στατικό φορτίο» και η εταιρεία δήλωσε ότι έχουν δοκιμαστεί έναντι χημικών διαλυτών και άλλων «ατμοσφαιρικών παραγόντων».

Κάθε πάνελ ζυγίζει περίπου δύο κιλά και έχει μέγιστη ισχύ 7,5 watt peak (Wp), μια έκφραση της μέγιστης ενεργειακής του χωρητικότητας. Προοριζόμενο για χρήση σε νέες κατασκευές καθώς και για αντικατάσταση παλαιών πλακιδίων, το σύστημα μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορους τύπους κτιρίων.

Τα πλακάκια πρωτοτυποποιήθηκαν για χρόνια πριν λανσαριστούν το 2016. Το 2018 χρησιμοποιήθηκαν ως μέθοδος παραγωγής ενέργειας στο Αρχαιολογικό Πάρκο της Πομπηίας, μέσω του προγράμματος Smart Archaeological Park, το οποίο προσπάθησε να ενσωματώσει βιώσιμες τεχνολογίες στον αρχαιολογικό χώρο.

«Στόχος του έργου είναι να μετατρέψει την Πομπηία στο πρώτο έξυπνο αρχαιολογικό πάρκο, δημιουργώντας ένα διεθνές μοντέλο αναφοράς για άλλους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς», δήλωσε η Quagliato. Παράλληλα, συμπλήρωσε η ίδια, η εταιρεία πειραματίζεται με παρόμοια συστήματα, χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά όπως το ξύλο, η πέτρα και το σκυρόδεμα.

Πηγή: Dezeen